.

Τέσσερις πολιτικές για τήρηση των στόχων της καταπολέμησης της Κλιματικής Αλλαγής προτείνει ο ΙΕΑ

Δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για περιορισμό της μέσης αύξησης της θερμοκρασίας της Γης κατά 2 βαθμούς Κελσίου, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), ο οποίος προτείνει τέσσερις πολιτικές που θα κρατήσουν «ζωντανό» τον αγώνα ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή, χωρίς να βλάψουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Όπως τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια του ΙΕΑ κατά τη σημερινή παρουσίαση΄, στο Λονδίνο, της ειδικής έκδοσης του World Energy Outlook του Οργανισμού με τίτλο «Redrawing the Energy-Climate Map», «το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής δεν πρόκειται να εξαλειφθεί – το αντίθετο, μάλιστα».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα δύο τρίτα των εκπομπών του θερμοκηπίου προέρχονται από τον ενεργειακό τομέα και συμπλήρωσε ότι, σύμφωνα με την νέα έκδοση του ΙΕΑ, οι πολιτικές που ασκούνται σήμερα πιθανότατα θα οδηγήσουν σε μέση αύξηση 3,6 με 5,3 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο δείχνει ότι πολλά μπορούν να γίνουν για τον περιορισμό των εκπομπών αυτών χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική ανάπτυξη, στόχος που απασχολεί αρκετά πολλές κυβερνήσεις.
Η έκθεση «Redrawing the Energy-Climate Map» του ΙΕΑ αναδεικνύει τα ευεργετικά αποτελέσματα που θα μπορούσε να έχει η εφαρμογή τεσσάρων πολιτικών με στόχο την επίτευξη του σεναρίου των 2 βαθμών μέσης αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, οι οποίες θα μπορούσαν να περιορίσουν τις εκπομπές ως το 2020., βασιζόμενες σε ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες:
Τα μέτρα αυτά που προβλέπουν μείωση εκπομπών κατά 8% ως το 2020 σε σχέση με τις σημερινές εκτιμήσεις είναι:
Στοχευμένα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, τη βιομηχανία και τις μεταφορές προκαλούν σχεδόν το ήμισυ των μειώσεων εκπομπών το 2020, με επιπλέον επενδύσεις, το κόστος των οποίων υπερκαλύπτεται από τη μείωση των δαπανών για ορυκτά καύσιμα.
Περιορισμός κατασκευής και χρήσης των λιγότερο αποδοτικών ενεργειακά σταθμών παραγωγής ενέργειας με βάση τον άνθρακα, που θα επιφέρει μείωση εκπομπών πάνω από 20% και θα συμβάλει στην μείωση της ατμοσφαρικής ρύπανσης. Το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή θα αυξηθεί (από 20% σήμερα σε περίπου 27% το 2020), όπως και αυτό του φυσικού αερίου.
Δράσεις για μείωση των προβλεπόμενων εκπομπών μεθανίου από το upstream του πετρελαίου και του φ. αερίου στο μισό ως το 2020 προβλέπεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους κατά 18%.
Εφαρμογή μερικής εξάλειψης των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων αναμένεται να μειώσει κατά 12% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να στηρίξει την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Πηγη: energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου