.

Τροπολογία για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές

Τον επανακαθορισμό του πλαισίου που διέπει τη δημιουργία του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών, λόγω αδυναμίας έγκαιρης υλοποίησης της εξεταστικής διαδικασίας από το ΤΕΕ, επιδιώκουν να διορθώσουν με τροπολογία που κατέθεσαν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο σχέδιο νόμου: «Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις» το οποίο συζητείται την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη επανακαθορίζεται το πλαίσιο που διέπει τη δημιουργία του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών και συγκεκριμένα οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία για την άσκηση της δραστηριότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή και την εγγραφή στο Μητρώο, λόγω αδυναμίας υλοποίησης της απαιτούμενης εξεταστικής διαδικασίας από το ΤΕΕ εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, λαμβάνοντας υπόψη ότι:

α) στις 6 Οκτωβρίου 2013 λήγουν οι προσωρινές άδειες Ενεργειακών Επιθεωρητών που έχουν χορηγηθεί, β) έχουν εκπαιδευτεί περίπου 10.000 υποψήφιοι, οι οποίοι αναμένουν να εγγραφούν στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, γ) πρέπει να μη διαταραχθεί η ομαλή έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), τα οποία είναι απαραίτητα για ενοικιάσεις και πωλήσεις κτιρίων, για τη συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και για άλλες περιπτώσεις.

Ακόμη, προστίθεται μία νέα παράγραφος στο άρθρο 9 του Π.Δ. 100/2010, σύμφωνα με την οποία για διάστημα ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος της, εντάσσονται στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών όσοι είναι μηχανικοί (διπλωματούχοι ή πτυχιούχοι όλων των τεχνικών ειδικοτήτων), χωρίς απαιτούμενη προγενέστερη επαγγελματική εμπειρία και έχουν παρακολουθήσει το κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν καταργείται η εξεταστική διαδικασία, αλλά αναβάλλεται για σύντομο χρονικό διάστημα. Με την έναρξη της εξεταστικής διαδικασίας, οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές που έχουν εγγραφεί στα οικεία Μητρώα και εντός διαστήματος ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, οφείλουν να εξεταστούν και να υποβάλουν στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ) Πιστοποιητικό Επιτυχούς Εξέτασης. Διαφορετικά, μετά την παρέλευση του ενός (1) έτους θα διαγράφονται αυτοδίκαια από το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και θα απολλύουν τη δυνατότητα άσκησης της δραστηριότητας έως την υποβολή του Πιστοποιητικού Επιτυχούς Εξέτασης.

Την τροπολογία κατέθεσαν από κοινού Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Ορφανός, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο Βουλευτής Έβρου κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο Βουλευτής Σερρών κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Βουλευτής Φλωρίνης κ. Στάθης Κωσταντινίδης και ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Σ. Τζαμτζής.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου