.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Για μία ολοκληρωμένη προσέγγιση σε ότι αφορά στις αποκαταστάσεις και το μέλλον των λιγνιτικών περιοχών έχει ξεκινήσει συζητήσεις και επαφές ο Δήμαρχος Αμυνταίου και Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων κ. Μάκης Ιωσηφίδης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη διάσκεψη του Συμφώνου των Δημάρχων που πραγματοποιείται στις Βρυξέλες.

Ο κ. Ιωσηφίδης έκανε πλήρη ενημέρωση για τη σημερινή λιγνιτική πραγματικότητα και κατέθεσε πλέγμα προτάσεων για χρηματοδότηση έργων στις λιγνιτικές περιοχές στον Επίτροπο για θέματα Ενέργειας κ. Γκίντερ Έτινγκερ, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί του. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε ο βασικός κορμός μίας ολοκληρωμένης παρέμβασης με στόχους αφενός την αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την παραγωγή ενέργειας και αφετέρου την ανάληψη δράσεων και υλοποίηση έργων που θα διασφαλίζουν το μέλλον των λιγνιτικών περιοχών. Η επιθυμία των τοπικών κοινωνιών να παραμείνουν οι λιγνιτικές περιοχές ενεργειακοί πόλοι, εκφράζεται με συγκεκριμένες προτάσεις που προάγουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις λιγνιτικές περιοχές.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα θέματα Ενέργειας είδε πολύ θετικά την πρόταση του Δημάρχου Αμυνταίου εκφράζοντας την άποψη ότι είναι στοίχημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση η αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών που έχουν δημιουργηθεί και ταυτόχρονα η δημιουργία θυλάκων ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών παραγωγής ενέργειας. Ζήτησε μάλιστα από τον Δήμαρχο Αμυνταίου να ολοκληρώσει το σχεδιασμό της προτεινόμενης παρέμβασης, τον οποίο θα παρουσιάσει στις Βρυξέλες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
«Η φωνή του Αμυνταίου και των λιγνιτικών περιοχών έχει ισχυροποιηθεί στις Βρυξέλες μέσω του Συμφώνου των Δημάρχων, στο οποίο συμμετέχουμε ενεργά με προτάσεις, παρεμβάσεις και θέσεις. Ο μεγάλος στόχος του Δήμου Αμυνταίου για την επόμενη προγραμματική περίοδο παραμένει η τηλεθέρμανση όλων των οικισμών για να γίνουμε πιλοτικός δήμος στον τομέα αυτό. Ταυτόχρονα όμως έχουμε θέσει έναν ακόμη μεγαλύτερο στόχο σε επίπεδο λιγνιτικών περιοχών, που αφορά την ενέργεια και την μείωση των συνεπειών της παραγωγής της στις τοπικές κοινωνίες. Ένα πλέγμα παρεμβάσεων που θα χρηματοδοτήσει αποκαταστάσεις στο φυσικό περιβάλλον και θα λειτουργήσει ως όχημα για τη διασφάλιση της θέσης των λιγνιτικών περιοχών στο αυριανό ενεργειακό τοπίο μέσω των ΑΠΕ. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για το σχεδιασμό και την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. Από την πλευρά μας θα είμαστε έτοιμοι, καθώς έχουμε ήδη επεξεργαστεί τον βασικό κορμό των προτάσεών μας. Ελπίζω η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται να αγκαλιαστεί και από την Ελληνική Πολιτεία γιατί στις Βρυξέλες έχουμε βρει ευήκοα ώτα», ανέφερε για τις εξελίξεις ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Μάκης Ιωσηφίδης.


Γραφείο Τύπου
Δήμου Αμυνταίου
Πηγη: eordaia.org

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου