.

Ο TAP (Trans Adriatic Pipeline) φαίνεται να κερδίζει την μάχη της επιλογής για το φυσικό αέριο!!!

Πρώτες ενδείξεις που δείχνουν νίκη του TAP έναντι του Nabuuco West στη μάχη για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στη Δύση, έχουν κάνουν την εμφάνισή τους τα τελευταία 24ωρα σε ρουμανικά και αλβανικά μέσα ενημέρωσης.
Η ρουμανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα www.CursDeguvernare.ro, επικαλείται σήμερα υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες κατά 90%-95% η κοινοπραξία του αγωγού TAP κέρδισε την κούρσα από το Nabucco West.

Από την πλευρά του, ο Αλβανός Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, χαιρετίζοντας τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες μεταξύ των προέδρων της Κομισιόν και του Αζερμπαϊτζάν Μ. Μπαρόζο και Ι. Αλίεφ, έσπευσε να δηλώσει ότι η «απόφαση είναι υπέρ του TAP». Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Αλβανού Πρωθυπουργού, «παρά το γεγονός ότι Μπαρόζο και Αλίεφ τόνισαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται και τους δύο αγωγούς, είναι σαφές ότι η απόφαση είναι υπέρ του TAP, ένα έργο πιο κερδοφόρο». Δεν αποκλείεται πάντως οι δηλώσεις της αλβανικής πλευράς να εντάσσονται και στο προεκλογικό κλίμα, καθώς στη χώρα διεξάγονται εκλογές.
Αποφάσισαν την Πέμπτη
Το βέβαιο είναι ότι την περασμένη Πέμπτη, η κοινοπραξία του Σαχ Νετνίζ αποφάσισε το ποιος από τους δύο αγωγούς, ο ελληνικού ενδιαφέροντος Trans Adriatic Pipeline (TAP) ή ο ανταγωνιστής του Nabucco West, θα μεταφέρουν το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη.
Ωστόσο, η απόφαση δεν θα ανακοινωθεί πριν υπάρξει διαδοχική ενημέρωση σε επιχειρηματικό και κυβερνητικό επίπεδο. Πριν δηλαδή ενημερωθούν οι εταιρείες που απαρτίζουν τις εταιρείες των δύο υποψηφίων αγωγών, του TAP και του Nabucco West, καθώς και οι κυβερνήσεις των χωρών απ’ όπου έχουν σχεδιαστεί να διέρχονται τα δύο έργα. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την προσεχή Παρασκευή 28 Ιουνίου.
Όπως συμβαίνει πάντα σε τόσο σημαντικού ενδιαφέροντος συμφωνίες, αμέσως άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορες αντικρουόμενες και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για το ποιος από τους δύο αγωγούς πήρε τελικά το «χρίσμα» για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στη Δύση.
Πιο σαφή εικόνα θα υπάρξει μέσα στα επόμενα 24ωρα, όταν σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι, του TAP, Κ. Τούνγκλαντ και του Nabucco West Ρ. Μίτσεκ, θα ενημερωθούν από την αζέρικη πλευρά για το ποιος από τους δύο αγωγούς προκρίθηκε. Η πρώτη ενημέρωση θα γίνει σύμφωνα με τις πληροφορίες την Τρίτη 25 Ιουνίου στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στη Βουδαπέστη.
Λέγεται ωστόσο ότι οι εκπρόσωποι των δύο αγωγών έχουν δεσμευθεί να μην προβούν σε καμία ανακοίνωση πριν γίνει ενημέρωση από τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενιζ και στις κυβερνήσεις που συμμετείχαν στο εγχείρημα.
Ανακοινώσεις τα επόμενα 24ωρα
Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 26 Ιουνίου εκπρόσωποι της κοινοπραξίας πρόκειται να επισκεφθούν τη Ρώμη, τα Τίρανα, την Αθήνα και τη Βουδαπέστη προκειμένου να ενημερώσουν τις κυβερνήσεις των εμπλεκομένων χωρών. Οι επίσημες ανακοινώσεις από την κοινοπραξία δεν θα γίνουν πριν από τις 28 Ιουνίου.
Δεδομένου ωστόσο ότι οι «νικήτριες» χώρες, εκείνες δηλαδή από το έδαφος των οποίων θα διέλθει ο αγωγός που προκρίθηκε, δύσκολα θα μπορέσουν να κρατήσουν μυστική μια θετική είδηση, θεωρείται βέβαιο ότι η απόφαση θα γίνει γνωστή πολύ νωρίτερα.
Και τα δύο σχέδια, προβλέπουν σύνδεση των αγωγών με το τουρκικό σύστημα μεταφοράς, είτε στα σύνορα με τη Βουλγαρία, είτε με την Ελλάδα. Ουσιώδης διαφορά που θα μπορούσε –θεωρητικά τουλάχιστον και όχι πολιτικά- να δώσει πόντους υπέρ του TAP είναι ότι η διασυνοριακή σύνδεση Ελλάδας-Τουρκίας λειτουργεί ήδη από το 2007, ενώ με τη Βουλγαρία είναι στο επίπεδο του σχεδιασμού. Επομένως το πότε θα κατασκευαστεί η σύνδεση, είναι κάτι που εξαρτάται άμεσα από την επιλογή ή όχι του αγωγού Nabucco.
Πόσο σχετίζονται τα παραπάνω με το ΔΕΣΦΑ
Επισήμως, οι εξελίξεις με TAP-Nabucco δεν σχετίζονται με την επικείμενη συμφωνία της αζέρικης Socar να αποκτήσει το 66% του ΔΕΣΦΑ. Πρόκειται για δύο διαφορετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, χωρίς η μία να επηρεάζει την άλλη, διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία στελέχη της κυβέρνησης. Στελέχη ωστόσο της αγοράς επιμένουν ότι οι «τυπικές» -όπως χαρακτηρίζονται- εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από την Socar, ίσως και να είχαν κλείσει νωρίτερα αν δεν επίκειτο η απόφαση της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενιζ (όπου μετέχει και η Socar) για τους αγωγούς.
Σε κάθε περίπτωση, μερικές ημέρες μετά την γνωστοποίηση της απόφασης για το ποιος από τους δύο αγωγούς θα μεταφέρει το αέριο του Μπακού στη Δύση, θα έχουμε ανακοινώσεις και στο μέτωπο του ΔΕΣΦΑ. Κι αυτό, δεδομένου ότι τόσο η πλευρά της Socar, όσο και εκείνη του ΤΑΙΠΕΔ διαμηνύει ότι «χρειάζεται ένα 10ήμερο για να ολοκληρωθούν οι τυπικές λεπτομέρειες της συμφωνίας».

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου