.

Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία και Αλβανία δηλώνουν επίσημα υπέρ του TAP

Την «ισχυρή και ξεκάθαρη πολιτική υποστήριξή» τους για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Trans-Adriatic Pipeline (TAP) θα εκφράσουν την Τετάρτη εκπρόσωποι της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Αλβανίας και της Κροατίας, οι οποίοι θα συναντηθούν στην πόλη του Ντουμπρόβνικ, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Γιόσκο Κλίσοβιτς.

Οι τέσσερις χώρες θα «υπογραμμίσουν τα εμπορικά πλεονεκτήματα» που θα επιφέρει η επιλογή του TAP έναντι του ανταγωνιστικού σχεδιαζόμενου αγωγού Nabucco, που χαίρει της υποστήριξης της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας. TAP και Nabucco ανταγωνίζονται για το δικαίωμα μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από το κοίτασμα Σεχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν.

Η κοινοπραξία Σεχ Ντενίζ, στην οποία μετέχουν η BP και η κρατική αζέρικη εταιρεία Socar, αναμένεται να αποφασίσει μεταξύ των δύο αγωγών εντός του Ιουλίου. Όποιος αγωγός επιλεγεί θα αναλάβει την μεταφορά περίπου 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν προς στην Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται πως, δεδομένου ότι η Socar ήταν η μοναδική υποψήφια επενδυτής που υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), η Αθήνα έχει εκφράσει την αισιοδοξία της πως τυχόν πρόκριση της προσφοράς της αζέρικης εταιρείας θα συμβάλει στην επιλογή του TAP από τους εταίρους στο Σεχ Ντενίζ. Σημειώνεται ότι η ενδεχόμενη κατασκευή του αγωγού ΤAP αναμένεται να αποφέρει στη χώρα μας οικονομικά οφέλη ύψους έως και 340 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ.

Παράλληλα, η κατασκευή και η λειτουργία του TAP, αναμένεται να δημιουργήσει 4.800 θέσεις εργασίας ανά έτος, για 54 χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος των θετικών οικονομικών επιδράσεων του αγωγού θα λάβουν χώρα στην Μακεδονία και τη Θράκη, περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου