.

Σπάρτακος: Επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρο Ζερβό με θέμα «Ο κοινός στόχος Διοίκησης και Συνδικάτων»

Κύριε Πρόεδρε

Με έκπληξη και απορία πληροφορηθήκαμε την «άστοχη» και «υπερβολική» -κατά την εκτίμησή μας- κίνηση της Διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε. να προβεί στην αποστολή εξώδικης δήλωσης – διαμαρτυρίας προς το σωματείο της ΕΔΟΠ/ΔΕΗ, με αφορμή πρόσφατο Δελτίο Τύπου της, που υπό τον τίτλο «ΕΝΔΟΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ», καταφερόταν ενάντια στη σύμπραξη ΔΕΗ-DAMCO για την δημιουργία franchise καταστημάτων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αποστολή της εξώδικης δήλωσης υπήρξε αφορμή για την έντονη αντίδραση του Συνδικαλιστικού Κινήματος, μιας αντίδρασης που πήρε σάρκα και οστά με Δελτία και Ανακοινώσεις Τύπου, που κι αυτά με τη σειρά τους δεν προάγουν καμία εξέλιξη.
Την ώρα που όλα έχουν γυρίσει ανάποδα, την ώρα που οι πρότερες συνθήκες έχουν ανατραπεί, την ώρα που η ΔΕΗ βάλλεται από τα συμφέροντα των ανταγωνιστών της μέσω Τρόικας, την ώρα που οι εξελίξεις δημιουργούν έντονους προβληματισμούς, την ώρα αυτή, αυτό που πρέπει να παραμένει κοινό –μεταξύ Διοίκησης ΔΕΗ και Συνδικάτων- είναι ο στόχος. Ένας στόχος που θέλει την επιχείρηση της ΔΕΗ βιώσιμη και αναπτυξιακή, με εργαζόμενους που θα αντιμετωπίζονται με τρόπο αντάξιο των όσων προσφέρουν και που θα συνεχίσει να παράγει την φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ε.Ε. για τον Έλληνα καταναλωτή. Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο, που συνδικάτο και διοίκηση θα πρέπει να πείσουν την Κυβέρνηση ότι η ΔΕΗ ΔΕΝ είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση του στενού δημόσιου τομέα, για να μπλοκάρεται η αναπτυξιακή της προοπτική δια νόμου, π.χ. απαγόρευση προσλήψεων.
Σ΄αυτόν τον στόχο κ. Πρόεδρε πρέπει να επικεντρώνει την προσοχή της η Διοίκηση της Επιχείρησης και όχι να ρίχνει λάδι στη φωτιά (και μάλιστα καταφεύγοντας σε μια ακραία κίνηση, όπως αυτή της αποστολής εξωδίκου) προκαλώντας, αλλά και δημιουργώντας ένα κλίμα που σίγουρα δεν ευνοεί τις προϋποθέσεις για να επιτευχθούν τα προσδοκώμενα. 
Σαφώς και είναι αναφαίρετο δικαίωμά σας να προχωρήσετε σε μια τέτοια πράξη, τη στιγμή που εκτιμάτε ότι θίγεστε από το περιεχόμενο του επίμαχου Δελτίου. Απορρέει εξάλλου και από το καταστατικό ΔΕΗ, ότι η Διοίκηση της εταιρίας είναι αυτή που έχει την ευθύνη για τις αποφάσεις που λαμβάνονται και αφορούν στον προγραμματισμό, στον σχεδιασμό κλπ. Από την άλλη όμως και ο ρόλος των συνδικάτων επιβάλλει ενίοτε να κρίνει (θετικά ή αρνητικά) τις αποφάσεις που λαμβάνει η Διοίκηση. Άλλωστε για το συγκεκριμένο  θέμα, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στο Δ.Σ της ΔΕΗ Α.Ε. εκφράστηκαν καταψηφίζοντάς το.
Εκείνο που εμείς γνωρίζουμε και θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι: κανένας Σύλλογος δεν έχει πρόθεση να καταλογίσει ποινικές ευθύνες στα μέλη του Δ.Σ. της επιχείρησης. Αν υπήρχε τέτοια πρόθεση από κάποιον, θα μπορούσε κάλλιστα να προκαλέσει την εισαγγελική παρέμβαση και να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Οι παρεμβάσεις τέτοιου είδους και η φρασεολογία που χρησιμοποιεί ο κάθε Σύλλογος για να κρίνει τις πράξεις της Διοίκησης, αφορά αυτόν κάθε αυτόν τον Σύλλογο και στην προκειμένη περίπτωση, κατά την άποψή μας, μάλλον πρόκειται για συνδικαλιστική προσέγγιση και σε καμία περίπτωση δεν υπονοείται ότι υπάρχει μια Διοίκηση που στοχευόμενα παρανομεί.
Κύριε Πρόεδρε
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η φωνή του Συνδικαλιστικού Κινήματος δεν παύει και το συνδικαλιστικό φρόνημα δεν χειραγωγείται από κανένα εξώδικο, από καμία πράξη που (εμμέσως πλην σαφώς;) επιχειρεί να επιδείξει δύναμη υπεροχής ή να λειτουργήσει εκφοβιστικά.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ που στα τόσα χρόνια της συνδικαλιστικής του πορείας δεν πτοήθηκε ποτέ από κανέναν και τίποτα, γνωρίζει πολύ καλά ότι οι όποιες διαφορές και διαφωνίες δεν λύνονται με «λύσης υπερβολής», αλλά με διάλογο. Έναν διάλογο που από την πλευρά του το Σ/Κ επεδίωκε πάντα και εξακολουθεί να τον επιδιώκει. Είναι στο χέρι σας να κάνετε το ίδιο, έτσι ώστε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο κουβέντας, που μπορεί να μας βγάλει από τα  αδιέξοδα μονοπάτια.  


Για το Σωματείο Παραγωγής
Η/Ε ΔΕΗ Α.Ε. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γ. Γραμματέας


Γιώργος Αδαμίδης                                                 Αθανάσιος Μάστορας

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου