.

Με ένα διαγωνισμό η πώληση των δικτύων της ΔΕΗ

Μέσα στον Νοέμβριο και σε μία φάση αντί για δύο, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ. Οι λεπτομέρειες της πώλησης του ΑΔΜΗΕ έκλεισαν στην τελευταία συνάντηση του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Στις επαφές που μεσολάβησαν από τον Ιούλιο, που το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, διαπιστώθηκε ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ σε δύο φάσεις (αρχικά το 49% και το μάνατζμεντ και μετά η διάθεση ποσοστού μέχρι και του υπολοίπου 51%) δεν διευκολύνει την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή. Ετσι αποφασίστηκε η πώληση του συνόλου του ποσοστού που θα διατεθεί σε επενδυτές σε μία φάση, δηλαδή του 66% αφού ποσοστό 34% προβλέπεται ότι θα μεταβιβαστεί στο Δημόσιο κατά το πρότυπο του ΔΕΣΦΑ.
Η αναθεώρηση αυτού του σχεδιασμού προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση η οποία και θα κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μέσα στον Σεπτέμβριο. Η δυνατότητα, ωστόσο, της δημοσιοποίησης της σχετικής προκήρυξης δεν προβλέπεται νωρίτερα από τον Νοέμβριο και αυτό γιατί θα πρέπει να επιλυθούν πολύπλοκα νομικά θέματα. Το βασικότερο εξ αυτών είναι πώς συνδέονται τα περιουσιακά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ με τον δανεισμό της επιχείρησης, αφού αυτά δόθηκαν σε εποχή που η επιχείρηση ήταν ενιαία και καθετοποιημένη. Στην κατεύθυνση αυτή, ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ (HSBC) από κοινού με τις αρμόδιες υπηρεσίες της επιχείρησης έχουν ξεκινήσει μια πλήρη χαρτογράφηση των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, κάτι που γίνεται πρώτη φορά, ενώ παράλληλα γίνονται διαπραγματεύσεις και με τις τράπεζες. Μέσα από αυτήν την πολύπλοκη πρακτικά αλλά και νομικά διαδικασία θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα του επιμερισμού ενός μέρους των δανείων της ΔΕΗ και στη θυγατρική εταιρεία (ΑΔΜΗΕ) που θα διατεθεί προς πώληση. Η διαδικασία αυτή θα διευκολύνει σε επόμενη φάση για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της «Μικρής ΔΕΗ» που θα ακολουθήσει. Παράγοντες που γνωρίζουν την κατάσταση αμφισβητούν μάλιστα τον στόχο του ΥΠΕΚΑ για έναρξη του διαγωνισμού πώλησης του ΑΔΜΗΕ μέσα στον Νοέμβριο, υπογραμμίζοντας ότι είναι εξαιρετικά πολύπλοκη η διαδικασία της προετοιμασίας. Ακόμη πιο περίπλοκη περιγράφουν οι ίδιοι παράγοντες τη διαδικασία σύστασης της αποκαλούμενης «Μικρής ΔΕΗ». Αυτός είναι εξάλλου, όπως τονίζουν, ο λόγος που μέχρι σήμερα κυβέρνηση και τρόικα δεν έχουν καταλήξει στο χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας. Την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος παραδέχεται και η πλευρά του ΥΠΕΚΑ. Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα υπάρξει οριστική συμφωνία με την τρόικα για το ποια ακριβώς περιουσιακά στοιχεία θα μεταβιβαστούν στη «Μικρή ΔΕΗ». Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όπως αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΚΑ, γίνονται παρουσία και εκπροσώπου της Κομισιόν προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και να αποφευχθούν προβλήματα «τύπου ΛΑΡΚΟ». H νέα επιχείρηση που θα δημιουργηθεί θα είναι πλήρως καθετοποιημένη κατά τα πρότυπα της ΔΕΗ.
Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον, αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι για τον ΑΔΜΗΕ έχει εκφραστεί ήδη από τρεις εταιρείες, δύο εκ των οποίων είναι ευρωπαϊκές. Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκφραστεί από τον Ιταλό διαχειριστή του Συστήματος ΤΕΡΝΑ (αντίστοιχος του ΑΔΜΗΕ), ο οποίος ενδιαφέρεται για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

(Καθημερινή της Κυριακής, 22/9/2013)

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου