.

ΥΠΕΚΑ: Ξεκίνησε το πρόγραμμα ενίσχυσης υποψήφιων ενεργειακών επιθεωρητών

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), όπως είχε προαναγγείλει, υλοποιεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, το Πρόγραμμα ενίσχυσης των υποψήφιων Ενεργειακών Επιθεωρητών.
Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα αφορά στην ενίσχυση των υποψήφιων Ενεργειακών Επιθεωρητών, σύμφωνα με τους όρους του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος. Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού 2007-2013» (ΕΠΑΝΑΔ) και από Εθνική Δημόσια χρηματοδότηση. Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης του Προγράμματος είναι η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού & Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς της Ενέργειας, του Φυσικού Πλούτου και της Κλιματικής Αλλαγής (ΕΥΣΕΔ ΕΝ/ΚΑ) του ΥΠΕΚΑ. Η αίτηση για συμμετοχή στο Πρόγραμμα γίνεται μέσω του www.buildingcert.gr , συμπληρώνοντας ορισμένα επιπρόσθετα πεδία στη φόρμα «Αναγγελίες Έναρξης Δραστηριότητας Μόνιμου Ενεργειακού Επιθεωρητή». Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στους ενδιαφερόμενους.
Επισημαίνεται ότι, από το Πρόγραμμα μπορούν να ωφεληθούν και όσοι ανήκουν στο προσωρινό μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και όσοι έχουν ολοκληρώσει, ή πρόκειται να ολοκληρώσουν, την εξειδικευμένη κατάρτιση για να αποκτήσουν την ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή, ωστόσο δεν έχει αναδρομική ισχύ ως προς την ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή, δηλαδή δεν μπορούν να κάνουν αίτηση στο Πρόγραμμα όσοι έχουν ήδη αποκτήσει την ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή.
Αντικείμενο του Προγράμματος είναι η ενίσχυση υποψήφιων Ενεργειακών Επιθεωρητών (Φυσικά πρόσωπα - Διπλωματούχοι και Πτυχιούχοι Μηχανικοί), μέσω καταβολής προκαθορισμένου ποσού ανά κατηγορία Ενεργειακού Επιθεωρητή, σύμφωνα με τα ακόλουθα:
Κατηγορία 1. Ενίσχυση Ενεργειακών Επιθεωρητών κτηρίων: ποσό ενίσχυσης ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ.
Κατηγορία 2. Ενίσχυση Ενεργειακών Επιθεωρητών συστημάτων θέρμανσης: ποσό ενίσχυσης ύψους διακοσίων (200) ευρώ.
Κατηγορία 3. Ενίσχυση Ενεργειακών Επιθεωρητών συστημάτων κλιματισμού: ποσό ενίσχυσης ύψους διακοσίων (200) ευρώ.
Το ποσό της ενίσχυσης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερό από τετρακόσια (400) ευρώ συνολικά, ανεξάρτητα από το κόστος της κατάρτισης που αυτοί καταβάλλουν.
Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» (Ε.Π.ΑΝ.Α.Δ.) και από Εθνική Δημόσια χρηματοδότηση. Η συνολική Δημόσια Δαπάνη του Προγράμματος ανέρχεται σε οχτώ εκατομμύρια ευρώ (8.000.000 €).
Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται με αυστηρή σειρά κατάταξης, βάσει κατάλληλης μοριοδότησης, που προκύπτει από την αξιολόγηση των παρακάτω κριτηρίων:
α) Εισοδηματικά: με βάση το δηλωθέν εισόδημα, του πλέον πρόσφατου εκκαθαριστικού σημειώματος.
β) Ηλικιακά: με βάση τα έτη από την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου ή του διπλώματος.
Επισημαίνεται ότι, από το πρόγραμμα μπορούν να ωφεληθούν όσοι ανήκουν στο μητρώο προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών. Ωστόσο, προτεραιότητα θα δοθεί στις αιτήσεις των μη προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του ποσού στο δικαιούχο, είναι η επιτυχής παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος που επέλεξε και η αντίστοιχη επιτυχής απόκτηση της ιδιότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 31 του Νόμου 4111/2013 (ΦΕΚ Α΄ 18) και στο άρθρο 52 του Νόμου 4178/2013 (ΦΕΚ Α΄174).
Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν ολοκληρώσει ή πρόκειται να ολοκληρώσουν την εξειδικευμένη κατάρτιση για να αποκτήσουν την ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή.
Το Πρόγραμμα υλοποιείται σε κύκλους ανά συγκεκριμένα και τακτά χρονικά διαστήματα.
Η αίτηση για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα, γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της υφιστάμενης ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών (www.buildingcert.gr) και σύμφωνα με τους όρους και τη διαδικασία της πρόσκλησης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου