.

«Καμπανάκι» για την καύσιμη ύλη στα τζάκια

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, την περασμένη χρονιά είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από την απειλητική διάσταση του φαινομένου της θέρμανσης με καυσόξυλα και ξυλόσομπες, η οποία εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης βιοανθράκων, προκαλεί αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα στην υγεία των πολιτών

Μάλιστα για το συγκεκριμένο ζήτημα κατετέθη από τον ΙΣΑ μήνυση ενώπιον της Εισαγγελίας στην οποία συμπεριλαμβάνονταν υπομνήματα και μελέτες για τα επιδημιολογικά στοιχεία, που αφορούν στα αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια.

Ο ΙΣΑ τόνισε ότι η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, των suspended particulate matter) στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί δε, ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα.

Ο ΙΣΑ ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας χαιρετίζει τη προσπάθεια της Πολιτείας για τη λήψη μέτρων για επιδοματική πολιτική στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η οποία μακροπρόθεσμα θα αποδώσει στην οικονομία του κράτους, αλλά ταυτόχρονα αιτούμαστε να δοθεί μεγάλη σημασία στην πιστοποίηση της καύσιμης ύλης και των μέσων θέρμανσης.

Πρέπει επίσης να επιταθεί κάθε προσπάθεια από την Πολιτεία, τους επιστημονικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους που θα διαφυλάξει την υγεία όλων των πολιτών και θα προλάβει τα σοβαρά νοσήματα, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και τους χρονίως πάσχοντες. Τέλος πρέπει να ενεργοποιηθούν και να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να μην επιτραπεί την φετινή χρονιά να κινδυνεύσει η υγεία των πολιτών και να αποφευχθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου