.

Στην πρωτοβουλία της ΕΑΧΑ «Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί Ιδεών» περιλαμβάνεται ο Δήμος Κοζάνης


 Στην πρωτοβουλία της ΕΑΧΑ (Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας) Α.Ε., «Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί Ιδεών», ενός προγράμματος του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, που στοχεύει στην προσπάθεια εύρεσης καινοτόμων δράσεων για τον αστικό χώρο που θα ανατάξουν την υποβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος της πόλης, περιλαμβάνεται  ο Δήμος Κοζάνης.
Η πρωτοβουλία, στην οποία ο Δήμος Κοζάνης συμμετέχει μετά από αίτημά του, αφορά στην υποβολή προτάσεων παρεμβάσεων, αναπλάσεων πλατειών και ελεύθερων χώρων,  που θα επηρεάσουν θετικά το μικροκλίμα της περιοχής, την ποιότητα ζωής, την εικόνα αλλά και τη λειτουργία του δημόσιου χώρου της πόλης. Το πρόγραμμα έχει ήδη υλοποιηθεί στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.
Η συμμετοχή του Δήμου στην εν λόγω δράση, στοχεύει στην αισθητική αναβάθμιση, την βελτίωση του οικιστικού ιστού της πόλης, στην κυκλοφοριακή εξυπηρέτηση των κατοίκων, στην κατά το δυνατόν απομάκρυνση του αυτοκινήτου, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής (μείωση ρύπων, θορύβων, εξασφάλιση της προσβασιμότητας για ειδικές ομάδες και ΑΜΕΑ, βιοκλιματική προσέγγιση κ.λπ),  και γενικότερα στην υλοποίηση έργων που θα αποδεικνύουν ότι η Κοζάνη είναι μια σύγχρονη, ζωντανή πόλη, που εξελίσσεται.
Αντικείμενο του Διαγωνισμού αποτελεί η ελεύθερη επιλογή τουλάχιστον 4 τυπικών οικοδομικών τετραγώνων σε γειτονιές της Κοζάνης, με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον (που οφείλεται είτε σε υψηλούς συντελεστές δόμησης, είτε σε υψηλή πυκνότητα, είτε σε έλλειψη χώρων πρασίνου, κοινοχρήστων, ή κοινωφελών εγκαταστάσεων είτε σε απαξίωση παλαιού κτηριακού αποθέματος κ.λπ) και η κατάθεση προτάσεων για την αξιοποίηση του «σταυρού», των ενδιάμεσων δηλαδή δρόμων, συνδυάζοντάς τους με υφιστάμενα κενά ή ακάλυπτους χώρους.
Οι προτάσεις θα αξιοποιούν τους υφισταμένους κοινόχρηστους χώρους και το υφιστάμενο κτηριακό απόθεμα, δεν θα απαιτούν εκτεταμένες απαλλοτριώσεις, και θα έχουν κατά το δυνατόν πιλοτικό χαρακτήρα (δηλαδή τη δυνατότητα χρήσης της ιδέας/αρχής και σε άλλες περιοχές της πόλης με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον). Παράλληλα, θα αξιολογηθούν και καινοτόμες για μακροπρόθεσμη εφαρμογή.

*Διαβάστε αναλυτικά το περιεχόμενο της, από 10/12/2012, επιστολής που απέστειλε ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, στην πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Ανάπλασης ΕΑΧΑ Α.Ε, Θεοδώρα Γαλάνη, με κοινοποίηση στον τότε υπουργό ΠΕΚΑ, Ευάγγελο Λιβιεράτο εδώ

**Δείτε την περίληψη της προκήρυξης του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για την Κοζάνη εδώ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου