.

Αυστηρή νομοθεσία για το σχιστολιθικό αέριο ετοιμάζει η Κομισιόν

Από το euractiv.gr...
Ένα νέο αυστηρό νομοθετικό πακέτο για την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη ετοιμάζει η Κομισιόν, η οποία αναμένεται να το παρουσιάσει τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv.
Αυτό θα πάρει σίγουρα τη μορφή μιας οδηγίας για τα αντισυμβατικά ορυκτά καύσιμα.

 «Θα προτείνουμε νομικό πλαίσιο για το σχιστολιθικό αέριο στην Ευρώπη προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους του», τόνισε ανώνυμη πηγή.
 «Πρόθεσή μας είναι να προσφέρουμε σαφήνεια ως προς το ποιοι είναι οι κανόνες για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, και να καθησυχάσουμε το κοινό όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του σχιστολιθικού φυσικού αερίου και τις τυχόν επιπτώσεις που έχει στη δημόσια υγεία», συνέχισε.
«Και καθώς ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του σχιστολιθικού φυσικού αερίου ίσως είναι μεγαλύτερος από το συμβατικό φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο, προτιθέμεθα να διασφαλίσουμε ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να ληφθεί μέριμνα για αυτούς τους κινδύνους».
Οι ευρωπαϊκές οδηγίες έχουν δεσμευτικό αποτέλεσμα, ωστόσο δίνουν χρονικό περιθώριο στα κράτη μέλη προκειμένου να τις εφαρμόσουν. Στην περίπτωση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου θεωρούνται κατάλληλες, διότι η επιλογή του ενεργειακού μίγματος αποτελεί εθνική αρμοδιότητα σύμφωνα με την αρχή της «επικουρικότητας», και η ΕΕ δεν μπορεί να αποτρέψει τα κράτη μέλη από το να το εκμεταλλευτούν.
Ωστόσο εάν επιλέξουν να το εκμεταλλευτούν, η νέα πρόταση θα καταστήσει υποχρεωτικές διάφορες σκληρές περιβαλλοντικές διασφαλίσεις.
 «Θα πρέπει να είναι ένα νομικό πλαίσιο που θα έχει ισχύ σε όλη την ΕΕ και όχι απλά μια αόριστη δέσμη κατευθυντήριων γραμμών», τόνισε ο αξιωματούχος.
Η σχεδιαζόμενη οδηγία αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι θα δοθεί στο κοινό «το ίδιο επίπεδο προστασίας» από τους κινδύνους της εξόρυξης του σχιστολιθικού φυσικού αερίου (μέθοδος γνωστή ως fracking) όπως ακριβώς και στις άλλες μορφές εξαγωγής ενέργειας, πρόσθεσε.
Η νομοθεσία θα θεσπίσει κανόνες που θα αντιμετωπίζουν κινδύνους:
  • Εξαερισμός και καύση των αερίων του θερμοκηπίου
  • Σεισμικές διαταραχές
  •  Ρύπανση των υπόγειων υδάτων και τη διαχείριση της ύδρευσης και τα αποθεματικά
  • Επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα και ο θόρυβος
  • Προβλήματα που προκαλούνται από την βαριά βιομηχανική δραστηριότητα
Εκπομπές μεθανίου
 «Το μεθάνιο είναι επίσης ένα ζήτημα […] θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους εποπτείας των εκπομπών, είτε είναι μεθάνιο είτε άλλες μορφές ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πρέπει να καλύπτονται τα πάντα», είπε η πηγή.
Η ΕΕ θεωρεί πως οι κοινοί κανόνες θα δώσουν στην βιομηχανία βεβαιότητα, προβλεψιμότητα και ισότιμη μεταχείριση σε ολόκληρη την ήπειρο. Ωστόσο αναπόφευκτα θα υπάρξει σύγκρουση με ενεργοβόρες βιομηχανίες και ορισμένα κράτη μέλη.
Το καλοκαίρι, ο Βρετανός υπουργός οικονομικών George Osborne έκανε λόγο «για το πιο γενναιόδωρο φορολογικό καθεστώς για το σχιστολιθικό φυσικό αέριο στον κόσμο».
Η Πολωνία επίσης τάσσεται υπέρ της εκμετάλλευσης του εν λόγω φυσικού αερίου, ωστόσο Γαλλία, Βουλγαρία και Βόρεια Ισπανία το έχουν απαγορέψει λόγω των ανησυχιών της κοινής γνώμης.
Οι πράσινες τεχνικές
Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ λέει ότι η εξόρυξη του σχιστολιθικού φυσικού αερίου θέτει «μεγάλους κινδύνους» στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας λέει ότι ακόμη και η πιο πράσινη εκδοχή του θα αυξήσει την παγκόσμια θερμοκρασία κατά 3,5 βαθμούς.
Ο κορυφαίος οικονομολόγος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Fatih Birol, είπε στην EurActiv πέρυσι ότι αυτή η έκβαση θα είναι απαράδεκτη. Ωστόσο η βιομηχανία ισχυρίζεται ότι οι πράσινες τεχνικές όπως η ανάφλεξη ή η σύλληψη των εκπομπών μεθανίου μπορεί να μετριάσουν σημαντικά τις επιπτώσεις τους στο κλίμα.
Ο κόσμος δεν θα περιμένει
Σε ομιλία του ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Janez Potočnik, είπε πως «ο κόσμος δεν θα περιμένει τις εκλογές».
 «Πολλοί φαίνεται να νομίζουν ότι αυτή η Κομισιόν έχει ήδη τελειώσει τη θητεία της», είπε, «ότι τώρα τίποτα δεν θα συμβεί: Περιμέναμε τις γερμανικές εκλογές, τώρα περιμένουμε τις Ευρωεκλογές, και εν συνεχεία τον διορισμό της νέας Κομισιόν».
 «Όσον αφορά εμένα, η θητεία μου στην Κομισιόν τελειώνει την 1η Νοεμβρίου του χρόνου, πάνω από ένα χρόνο από τώρα και θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας», συνέχισε.
Η EurActiv καταλαβαίνει πως αυτές οι δηλώσεις αναφέρονται στο πακέτο για το σχιστολιθικό φυσικό αέριο.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου