.

PwC: Οι εξελίξεις στην ενέργεια φέρνουν μεγάλες αλλαγές στα επιχειρημα​τικά μοντέλα Πηγή:www.capital.gr

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα της PwC για τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, εξελίξεις όπως η αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρισμού, οι νέες τεχνολογίες και μια νέα γενιά πελατών θα αλλάξουν δραματικά τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα που επικρατούσαν για δεκαετίες στον κλάδο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην Ευρώπη, η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρισμού έχει προχωρήσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Παράλληλα, όμως, έχει επιφέρει και αρνητικές συνέπειες στην αγορά. Το επίπεδο των αποθεμάτων φυσικού αερίου έχει μειωθεί σημαντικά, προσεγγίζοντας το επίπεδο αποθεμάτων ασφαλείας, ο κίνδυνος για μπλακ-άουτ έχει αυξηθεί και οι επιδοτήσεις ασκούν ανοδικές πιέσεις στο κόστος που πληρώνουν οι πελάτες.

Σύμφωνα με την έρευνα της PwC, τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά ή ακόμα και να έχουν εντελώς διαφορετική μορφή μέχρι το 2030. Η ανάπτυξη της αποκεντρωμένης παραγωγής ηλεκτρισμού, η οποία θα φέρει τις μεγάλες αλλαγές στα υπάρχοντα επιχειρηματικά μοντέλα, έρχεται σε συνάρτηση με τις τεχνολογικές εξελίξεις και το κόστος. Για παράδειγμα, στην Ευρώπη η άνοδος της αποκεντρωμένης παραγωγής ηλεκτρισμού έχει βασισθεί κυρίως σε επιδοτήσεις, ενώ οι περιορισμοί που υφίστανται στο κόστος δεν επιτρέπουν την προσαρμογή στις συνθήκες της αγοράς.
Ο Βαγγέλης Μαρκόπουλος, Director της PwC Ελλάδας και επικεφαλής του κλάδου ενέργειας, δήλωσε:

«Η αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει ήδη κερδίσει ένα μεγάλο μερίδιο των εσόδων, περιθωριοποιώντας έως έναν βαθμό την παραδοσιακή παραγωγή. Με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσε να συρρικνώσει τον ρόλο των εταιρειών ενέργειας που δεν προσαρμόζονται στις εξελίξεις μετατρέποντάς τες σε διαχειριστές υποστηρικτικών υποδομών. Οι οικονομίες κλίμακας και η βελτιωμένη απόδοση μπορούν να εξαγοράσουν λίγο μόνο χρόνο στις εταιρείες ενέργειας. Στην Ευρώπη, όπου οι εξελίξεις προχωρούν ταχύτατα, οι εταιρείες υφίστανται πρωτόγνωρες πιέσεις».

Εάν ξεπεραστούν τα εμπόδια, η αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρισμού θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για μια εκ βάθρων αλλαγή του κλάδου –με την ενεργειακή αποδοτικότητα, την πτώση των τιμών της ηλιακής ενέργειας, τη διαχείριση με γνώμονα τη ζήτηση και τις τεχνολογίες έξυπνων δικτύων να συγκαταλέγονται στη λίστα των εξελίξεων οι οποίες, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, θα έχουν και τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αγορές ενέργειας στις οποίες δραστηριοποιούνται.
Ο κ. Μαρκόπουλος, τόνισε: «Ο αντίκτυπος της μεταβολής των οικονομικών όρων της ηλιακής ενέργειας, όπως και η προοπτική της ενεργειακής αποδοτικότητας και άλλες καινοτομίες που βασίζονται στη ζήτηση, αντικατοπτρίζονται στη διαχείριση των τεχνολογικών εξελίξεων από τον κλάδο».
Ενδεχόμενες νέες πηγές ορυκτών καυσίμων επίσης αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στις αγορές ενέργειας, με το σχιστολιθικό φυσικό αέριο και το σχιστολιθικό πετρέλαιο να μεταβάλλουν το τοπίο των οικονομικών του κλάδου ενέργειας.
Αναπάντεχα ίσως, ο αντίκτυπος του σχιστολιθικού φυσικού αερίου κατατάσσεται ψηλά κυρίως από τους συμμετέχοντες στην έρευνα από την Αμερική –με τις ΗΠΑ να έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά σε αυτήν τη κατεύθυνση και τη Νότιο Αμερική να επιδιώκει τον ρόλο κύριας παραγωγικής περιοχής. Στο μεταξύ, το 38% ερωτηθέντες στην Ευρώπη πιστεύουν ότι αυτές οι πηγές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο και ο κλάδος δεν αποκλείει την πιθανότητα να αρχίσει μια νέα εποχή άφθονης ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κ. Μαρκόπουλος κατέληξε: «Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας θα χρειαστεί να ανταποκριθούν σε αυτές τις αλλαγές και να προσαρμοστούν στις τεχνολογικές εξελίξεις και τις μεταβολές της αγοράς, ενώ οι στρατηγικές που θα συμβάλλουν στον εντοπισμό ευκαιριών κέρδους στο νέο και πιθανώς πολύ διαφορετικό μελλοντικό τοπίο θα αποτελέσουν το κλειδί της επιβίωσης».
Πηγή: www.capital.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου