.

ΥΠΕΚΑ: Ανακοίνωση για την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ζήτημα των αστικών λυμάτων

Η σημερινή εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέα παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν εκπλήσσει. Σημειώνουμε ότι δεν αποτελεί καταδικαστική απόφαση αλλά εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή χρηματικής ποινής και ημερήσιου προστίμου εξαιτίας της παράτασης των προβλημάτων διαχείρισης αστικών λυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

H Ελλάδα καταδικάσθηκε για πρώτη φορά το 2007 για μη συμμόρφωση στις επιταγές της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ, δηλαδή για την ανεπαρκή διαχείριση των αστικών λυμάτων σε 23 οικισμούς με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων.
Στη διάρκεια των τελευταίων ετών δημιουργήθηκαν και λειτουργούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές υποδομές για δεκαεπτά (17) από τους είκοσιτρεις (23) οικισμούς της δικαστικής υπόθεσης. Συγκεκριμένα, έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν εγκαταστάσεις επεξεργασίας και δίκτυα αποχέτευσης στις περιοχές της Χρυσούπολης, της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, της Έδεσσας, της Θεσσαλονίκης (τουριστική ζώνη), της Κατερίνης, του Λιτόχωρου, της Ηγουμενίτσας, της Ναυπάκτου, της Ζακύνθου, των Μεγάρων, του Πόρου-Γαλατά, της Τρίπολης, της Παροικιάς Πάρου, της Καλύμνου, των Μαλίων Κρήτης, της Νέας Κυδωνιάς Κρήτης και του Ηρακλείου Κρήτης.
Σήμερα, όσον αφορά τους έξι οικισμούς που αναφέρονται στη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας έχει σχεδόν συμμορφωθεί (Λευκίμμη Κέρκυρας, όπου τα έργα υλοποιούνται), ενώ οι πέντε οικισμοί της Ανατολικής Αττικής, έχουν διαφορετική εξέλιξη και συνεπώς χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης. Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δύο οικισμοί έχουν έργα σε εξέλιξη (Μαρκόπουλο, Κορωπί) και ένας τρίτος, η Νέα Μάκρη, διαθέτει ρεαλιστική αλλά σε πρώιμο στάδιο υλοποίησης λύση. Δυστυχώς, στις περιπτώσεις των οικισμών Αρτέμιδας και Ραφήνας δεν υπάρχει καν αφετηρία, λόγω της έλλειψης συναίνεσης των τοπικών αρχών.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχει την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αστικών (στερεών και υγρών) αποβλήτων έχει τη στήριξή μας, με οικονομικούς πόρους, θεσμικά εργαλεία και μηχανισμούς. Επιδιώκουμε τη συνεργασία και τη συναντίληψη και το αποδείξαμε με την πρόοδο των έργων σε όλη τη χώρα. Ειδικά για τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων στους τρεις οικισμούς (Μαρκόπουλο, Κορωπί, Νέα Μάκρη) της Ανατολικής Αττικής η Περιφέρεια Αττικής, η ΕΥΔΑΠ και το ΥΠΕΚΑ, έχουν προχωρήσει και υλοποιούν το σχεδιασμό σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους. Επιπλέον, έχουν υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας για το θέμα του εναπομείναντος ΚΕΛ, για την υλοποίηση του οποίου όμως δεν υπάρχει η συναίνεση των δήμων Σπάτων-Αρτέμιδος και Ραφήνας-Πικερμίου.
Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσουμε σύγχρονες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων. Όλοι οι φορείς οφείλουμε να συμβάλλουμε στην ορθή και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, στην αναζήτηση ορθών και βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων, με τις τοπικές αρχές να αποτελούν μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Η δημιουργία δικτύων αποχέτευσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη και στην ευημερία των κατοίκων. Στόχων δηλαδή που αποτελούν θεμελιώδη αρχή τόσο της εθνικής όσο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Μέσα από το δρόμο η χώρα θα αποφύγει νέα πρόστιμα και θα αυξήσει την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.
Το ΥΠΕΚΑ αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη το ενδεχόμενο της σημερινής εξέλιξης στις συγκεκριμένες δημοτικές αρχές και το βάρος της ευθύνης που αναλογεί σε κάθε φορέα. Η Πολιτεία θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να γλιτώσει η χώρα την καταδίκη και το επαπειλούμενο πρόστιμο, αλλά, εφόσον καταδικαστεί εκ νέου για τη συγκεκριμένη υπόθεση, θα εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα η εθνική νομοθεσία για τον επιμερισμό των προστίμων.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου