.

Οι Κοινές Ενεργειακές Υποδομές Ανοίγουν την Όρεξη των Επενδυτών - Το Παράδειγμα του ΤΑΡ

Βατήρας για την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη θεωρούνται οι Κοινές Ενεργειακές Υποδομές, που ήδη άρχισαν να συγκεντρώνουν και θα συνεχίσουν να προσελκύουν την προσοχή των χρηματοοικονομικών επενδυτών. Ο TAP, που έχει λάβει σφραγίδα PCI, θεωρείται, μάλιστα, ένα πρώτο καλό παράδειγμα εμπλοκής και συνύπαρξης ιδιωτών επενδυτών, παρά τις διαφορετικές επενδυτικές προτεραιότητες τους.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα του European Autumn Gas Conference, που διοργάνωσε η ENI στις Βρυξέλλες. Για να μπορέσει, όμως, να διευκολυνθεί και να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα Έργα Κοινών Υποδομών τίθενται ορισμένες προϋποθέσεις. Ο διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων του TAP Μάικλ Χόφμαν επισήμανε ότι η ιεράρχηση των έργων αυτών είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη, καλώντας τους πολιτικούς να κατανοήσουν καλύτερα τις οικονομικές επιπτώσεις των διαφόρων έργων. Μια ανάλυση κόστους-οφέλους, είπε, θα πρέπει να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για οποιαδήποτε απόφαση από τις Βρυξέλλες. Μια τέτοια αλλαγή οπτικής θα μπορούσε να αυξήσει, κατά τον κ. Χόφμαν, την εμπλοκή των ιδιωτικών επιχειρήσεων, κάτι που συνέβη με την περίπτωση του TAP.
Ο ομιλητής επικαλέστηκε την καλή συνεργασία δημόσιων αρχών και ιδιωτικών εταιριών, που είχε τριπλό αποτέλεσμα: την επιλογή του TAP για να φέρει το αζέρικο φυσικό αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ ΙΙ στις ευρωπαϊκές αγορές, την πρόσδεση στο project νέων επενδυτών, καθώς και την εξασφάλιση αγοραστών. Σήμερα ο TAP διαθέτει επτά μετόχους, την Socar (20%), την Statoil (20%), την BP (20%), την Fluxys (16%), την E.ON. (9%) και την Axpo (5%), οι επενδυτικές προτεραιότητες των οποίων θα περίμενε κανείς εύλογα να διαφέρουν, ωστόσο, κατάφεραν και ευθυγραμμίστηκαν, για να διασφαλιστεί μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση.
Μια άλλη διάσταση για το ίδιο θέμα έδωσε ο εκπρόσωπος της Allianz Capital Partners Jochen Weise. Οι χρηματοικονομικοί επενδυτές ενδιαφέρονται, είπε, για εκείνα τα Έργα Κοινών Υποδομών, που είναι συμβατά με τις ανάγκες των επενδυτών, ήτοι, χαμηλή κυκλικότητα,
προβλέψιμη ταμειακή ροή, δεσπόζουσα θέση στην αγορά και περιορισμένο ρίσκο. Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι επενδυτές είναι οι μόνοι κατάλληλοι για να υποστηρίξουν την ενεργειακή ευρωπαϊκή πολιτική για μια πλήρως λειτουργούσα διασυνδεδεμένη εσωτερική αγορά, λόγω της εστίασης τους στις κεφαλαιακές επιδόσεις των Έργων Υποδομών, σε συνδυασμό με τη ρυθμιστική σταθερότητα.
Με την Ευρώπη να βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, οι ομιλητές στο συνέδριο συμφώνησαν ότι νέοι οδοί εφοδιασμού και μια ισχυρή ζήτηση νέων σημαντικών επενδύσεων θα αλλάξουν την ηπειρωτική αγορά ενέργειας στην επόμενη δεκαετία. Παρά τη σύγχυση που επικρατεί λόγω της αλλαγής του κανονιστικού πλαισίου εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια θα βρίθουν από επενδυτικές ευκαιρίες. Προς αυτήν την κατεύθυνση μικρές και περισσότερο ευέλικτες εταιρίες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα οφέλη έξυπνων επιλογών.
Για τον TAP
Ο κ. Χόφμαν έκανε γνωστό ότι τον επόμενο μήνα θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν και επισήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου. Ο κ. Χόφμαν διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι προοπτικές στην Ευρώπη είναι καλύτερες από ό,τι φαίνεται σήμερα. Μικρές αλλαγές, είπε, θα μπορούσαν να έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα και ο TAP θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα για μελλοντικά projects.
Να υπενθυμίσουμε ότι αύριο το μεσημέρι θα συζητηθεί στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του TAP. Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν ο υπουργός και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ.κ. Μανιάτης και Παπαγεωργίου αντίστοιχα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου