.

Καθυστερεί η κεντρική πλατεία-Πρόβλημα στη μελέτη της Λασσάνη-Tι λέει ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας

Σκεπτικισμό και μερική ανησυχία στη δημοτική αρχή του Δήμου Κοζάνης ήρθαν να προκαλέσουν οι αρνητικές εξελίξεις που, στην παρούσα φάση, δημιουργούν σημαντική καθυστέρηση τόσο στην έναρξη του σημαντικού έργου ανακατασκευής της κεντρικής πλατείας, όσο και στην ολοκλήρωση της μελέτης για την πλατεία Λασσάνη.

Μιλώντας για το πρώτο θέμα, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας ανέφερε πως «Η κεντρική πλατεία της Κοζάνης δημοπρατήθηκε και ήδη έχει ανακηρυχθεί ο προσωρινός ανάδοχος. Υπάρχει μια ένσταση από τη πλευρά των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό και έχουν επιληφθεί τα αρμόδια όργανα. Σε ένα δεκαπενθήμερο υπολογίζουμε πως θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η υποβολή των απαραίτητων στοιχείων, εγγυητικών επιστολών κτλ, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να υπογράψουμε και τη σύμβαση του έργου. Όπως αντιλαμβάνεστε, επειδή η σύμβαση θα υπογραφεί Δεκέμβρη μήνα, μέσα στο χειμώνα και με δεδομένα τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή μας, είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος πότε ακριβώς θα αρχίσουν οι διαδικασίες. Το έργο, πάντως, έχει δυο διακριτές φάσεις. Έχει την κεντρική πλατεία και τους πεζοδρόμους, τον κεντρικό και τις προεκτάσεις του. Το έργο θα εκτελεστεί σε δυο διακριτές φάσεις, αλλά θα συζητηθεί αποφασιστεί ποια θα ξεκινήσει πρώτη, από τον ανάδοχο και την ανάδοχο εταιρία. Αυτό που θα λάβουμε υπόψη μας θα είναι και η περίοδος που θα ξεκινήσει το έργο, οι εκδηλώσεις, όπως η Αποκριά και άλλες παραμέτρους»

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη μελέτη για την ανακατασκευή της πλατείας Λασσάνη, ο δήμαρχος Κοζάνης ανέφερε πως «Για τη μελέτη του έργου έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την ΑΝΚΟ. Σε όλη τη φάση της μελέτης υπήρχε στενή συνεργασία και με την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Κατά τη συζήτηση, λοιπόν, στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων, διατυπώθηκαν αντιρρήσεις σχετικά με το εάν και κατά πόσο το έργο ανάπλασης της πλατείας θα επισκίαζε το αρχοντικό Λασσάνη. Και το Συμβούλιο διατύπωσε μια διαφορετική άποψη. Από εκεί και πέρα οι μελετητές, σε στενή συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία, επιλαμβάνονται για να αντιμετωπίσουν το θέμα. Η γνώμη μας είναι πως μεγαλύτερη υποβάθμιση από τη σημερινή κατάσταση στην πλατεία Λασσάνη δεν υπάρχει. Η πόλη αποστερείται ενός ζωτικού χώρου στο κέντρο της. Ο διαθέσιμος χώρος για τους πολίτες είναι ελάχιστος, με τη στάθμευση να επιτρέπεται ένθεν κακείθεν. Η μελέτη δημιουργεί μια πλατεία πολύ πιο παραλληλόγραμμη και μέσα από αυτήν αναδεικνύεται και το κτίριο του αρχοντικού Λασσάνη, μια και δεν θα περνούν αυτοκίνητα»

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου