.

WWF: Η εμμονή στο μοντέλο «λιγνίτης» κοστίζει χαμένες επενδύσεις

Στον αέρα η κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα-5. Δεν συμμετέχει τελικά η ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην χρηματοδότησή της.
Σύμφωνα με ρητή[1] δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δεν συμμετέχει στην κατασκευή της νέας μονάδας λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα.
Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη έπειτα από την αναθεώρηση των κριτηρίων δανειοδότησης της ΕΤΕπ, βάσει των οποίων θεσπίστηκε ένα ελάχιστο όριο εκπομπών CO2 (550 g CO2/kWh) για νέες ανθρακικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Όπως φαίνεται, ΔΕΗ και ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούν πλέον να υπολογίζουν στην κάλυψη του 18% του κόστους κατασκευής της Πτολεμαΐδας-5 από την ΕΤΕπ,[2] καθώς με εκπομπές της τάξης των 1050 g/KWh[3] είναι προφανές ότι η νέα μονάδα απέχει μακράν από την κάλυψη των νέων κριτηρίων της ΕΤΕπ.
Το μοντέλο λιγνίτη και άνθρακα αργοπεθαίνει, οδηγώντας στην απαξίωση τις νέες και τις υπάρχουσες ανθρακικές μονάδες. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος στις ΗΠΑ μόλις τον περασμένο μήνα πρότεινε τη θέσπιση ακόμα αυστηρότερων ορίων εκπομπών (500 g CO2/kWh) για νέες μονάδες.[4] Για τους ίδιους λόγους αποφάσισαν πρόσφατα να σταματήσουν τη χρηματοδότηση μονάδων άνθρακα και λιγνίτη η Παγκόσμια Τράπεζα[5] και η αμερικάνικη κρατική τράπεζα Εισαγωγών-Εξαγωγών[6].
Την ίδια ώρα, ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας στη Γερμανία (RWE) αναγνωρίσε επίσημα την ανάγκη μετάβασης σε ένα νέο επιχειρησιακό μοντέλο,[7] ενώ και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Α. Ζερβός, δήλωσε πως η συνεχής πτώση του κόστους των ΑΠΕ τις καθιστά πλέον ευθέως ανταγωνιστικές με τις συμβατικές μορφές παραγωγής ενέργειας[8].
Το WWF Ελλάς και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace επαναλαμβάνουν πως οι λιγνιτικές επενδύσεις παραμένουν επικίνδυνες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, την ανθρώπινη υγεία και του φυσικούς της πόρους. Η ΔΕΗ οφείλει να ξεκαθαρίσει τη στάση της, να πάψει να εμπαίζει την κοινωνία και να στραφεί άμεσα σε οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες λύσεις, όπως η παροχή ενεργειακών υπηρεσιών και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σημειώσεις προς συντάκτες:

  1. Η απάντηση του κ. Ρεν δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μετά από ερώτηση μέλους του Ευρωκοινοβουλίου.
  2. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ζερβού και δημοσιεύματα μεγάλης μερίδας του Τύπου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συμμετείχε μέσω δανειοδότησης στην κατασκευή της μονάδας σε ποσοστό 18%.
  3. Δείτε εδώ τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ (σελίδα 20).
  4. http://www.ipsnews.net/2013/09/u-s-proposes-landmark-cap-on-co2-from-power-plants/
  5. http://uk.reuters.com/article/2013/07/16/us-worldbank-climate-coal-idUKBRE96F19U20130716
  6. http://www.bloomberg.com/news/2013-07-18/ex-im-bank-halts-funding-review-for-vietnam-coal-plant.html
  7. http://www.energypost.eu/index.php/exclusive-rwe-sheds-old-business-model-embraces-energy-transition/
  8. http://www.ren21.net/Portals/0/documents/Resources/GSR/2013/GSR2013_lowres.pdf
Περισσότερες πληροφορίες:
Μιχάλης Προδρόμου, υπεύθυνος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής, WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14893,  m.prodromou@wwf.gr
Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος εκστρατείας για την ενέργεια & τις κλιματικές αλλαγές, 2103806374-5, 6984617027

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου