.

ΑΔΜΗΕ: Ξεκινά η πώληση των δικτύων, το 66% σε στρατηγικό επενδυτή, το 34% στο Δημόσιο

Ξεκινά η διαδικασία πώλησης του ΑΔΜΗΕ καθώς την Τρίτη δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, που προβλέπει ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2014. Σύμφωνα με αυτό η ΔΕΗ θα πουλήσει το 66% σε στρατηγικό επενδυτή, και το 34% στο Δημόσιο που έτσι θα διατηρήσει την καταστατική μειοψηφία στον έλεγχο των δικτύων μεταφοράς.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στο Β' τρίμηνο του 2014.
Προβλέπει επίσης ότι η πώληση θα γίνει σε μια φάση. Αλλάζει δηλαδή η διαδικασία που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Ιούλιο από το υπουργικό συμβούλιο, και η οποία προέβλεπε είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ, πρώτα μέσω της εξαγοράς του 49%, και μετά μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, της απόκτησης επιπλέον 2%, ώστε να φτάσει στο 51%. Ο έλεγχος επί του ΑΔΜΗΕ (34%) θα ασκείται από διαφορετικό φορέα του Δημοσίου και όχι από τη ΔΕΗ ή θυγατρική της. Δεδομένου ότι το Δημόσιο δεν έχει χρήματα για να αποκτήσει το 34%, θα συμψηφίσει το ποσό εξαγοράς μια σειρά από οφειλές που έχει η ΔΕΗ έναντι του Δημοσίου (όπως οφειλόμενους φόρους, τέλη, κλπ), περιλαμβανόμενων και πιθανών μελλοντικών απαιτήσεων.
 Η δημόσια διαβούλευση λήγει στις 20 Δεκεμβρίου, οπότε και το νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί (ίσως και πριν το τέλος του 2013) ώστε στις αρχές Ιανουαρίου να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός

Πηγη: ΤΑ ΝΕΑ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου