.

ΕΣΠΑ: Δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) και δευτερευόντως έργα αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε υφιστάμενα σχολικά κτίρια σε περιοχές κλιματικής ζώνης Γ & Δ

Έργα Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) προκειμένου να περιοριστούν οι ενεργειακές απαιτήσεις (για θέρμανση, ψύξη φωτισμό και ζεστό νερό χρήσης -ΖΝΧ) των κτιρίων, καθώς και δράσεις εγκατάστασης μονάδων ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας) σε συνδυασμό με συστήματα ψύξης με χρήση φυσικού αερίου.

Επιχειρησιακό πρόγραμμα

Ποσοστό συγχρηματοδότησης

100% (Ταμείο Συνοχής)

Περιοχή εφαρμογής

Όλη η Ελλάδα
Εφαρμόζεται σε περιοχές της Ελλάδος, κλιματικής ζώνης Γ & Δ όπως αυτές ορίζονται από τον ΚΕΝΑΚ.

Τομείς ενδιαφέροντος

Κατηγορία δικαιούχων

Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α' και Β' βαθμού)

Σε ποιους απευθύνεται

Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ)

Όροι και προϋποθέσεις

Η υποβολή των αιτήσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα: (i) Αίτηση Χρηματοδότησης, υπόδειγμα της οποίας επισυνάπτεται ... 

Τι χρηματοδοτείται

Δράσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας:
  1. Προσθήκη μόνωσης με τις προβλεπόμενες εργασίες για την προετοιμασία των επιφανειών, των υδρορροών τις στεγανώσεις και τις τελικές επιστρώσεις των δωμάτων (μόνο στο κέλυφος και στο δώμα ή τη στέγη).
  2. Προσθήκη σκιάστρων, συστημάτων ηλιοπροστασίας και άλλων στοιχείων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού κελύφους
  3. Χρήση ειδικών επιχρισμάτων -ψυχρών υλικών- σε δώματα
  4. Αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων με νέα πιστοποιημένα, υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
  5. Αντικατάσταση συστήματος καυστήρα/λέβητα/σωληνώσεων με σύστημα που επιτρέπει χρήση ΑΠΕ, φυσικού  αερίου, υγραερίου.
  6. Αντικατάσταση παλαιού συστήματος κλιματισμού κεντρικού ή διαιρούμενου με εγκατάσταση νέου κεντρικού συστήματος υψηλής απόδοσης με όλες τις προβλεπόμενες εργασίες για την αποκατάστασης των χώρων δηλαδή καθαιρέσεις, τοποθέτηση ψευδοροφών κι επενδύσεων
  7. Παρεμβάσεις που αφορούν σε σύστημα αντιστάθμισης στον καυστήρα / λέβητα σε συνδυασμό με μόνωση σωληνώσεων κλπ.
  8. Παθητικά ηλιακά συστήματα θέρμανσης, (όπως τοίχοι μάζας, τοίχοι Trombe, ηλιακοί χώροι και αίθρια). Ηλιακές καμινάδες.
  9. Παθητικά συστήματα φυσικού και ενεργειακού τεχνητού φωτισμού
  10. Συστήματα και τεχνικές φυσικού ή/και μηχανικού δροσισμού – αερισμού, (free cooling, ανεμιστήρες οροφής κτλ). Εξωτερικά συστήματα ηλιοπροστασίας και σκίασης (μόνο μόνιμα στοιχεία εκτός τεντών και κουρτινών και εκτός κινητών εσωτερικών συστημάτων πχ κουρτινών, εσωτερικών περσίδων κα).
  11. Φυτεύσεις δωμάτων (πράσινες στέγες) κατάλληλου τύπου σε σχέση με τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση και τη στατική επάρκεια του κτιρίου.
  12. Συστήματα κλιματισμού κεντρικού ή διαιρούμενου υψηλής απόδοσης με όλες τις προβλεπόμενες εργασίες για την εγκατάσταση ή και την αποκατάσταση των χώρων δηλαδή καθαιρέσεις, τοποθέτηση ψευδοροφών κι επενδύσεων
  13. Εγκατάσταση συστημάτων μετρήσεων, παρακολούθησης, καταγραφής, επεξεργασίας και προβολής - επιτόπου και διαδικτυακώς- των λειτουργικών στοιχείων και αποτελεσμάτων των ενεργειακών συστημάτων του κτιρίου, όπως ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας σε κτίρια (BEMS).
  14. Συνδέσεις με Δημόσιο Δίκτυο διανομής φυσικού αερίου και κατασκευή εσωτερικού δικτύου
  15. Άλλες πρωτοποριακής τεχνολογίας ενεργειακές επεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα που βελτιώνουν την ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων
  16. Παρεμβάσεις αναβάθμισης και τροποποίησης υφισταμένων εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης ή/και κλιματισμού, με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης. Χώροι και εγκαταστάσεις ΖΝΧ μόνο για τα ολοήμερα σχολεία.
  17. Βιοκλιματικές παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο (έως ποσοστού 30% επί του συνολικού προϋπολογισμού της πρότασης.
Για τις παραπάνω δράσεις είναι επιλέξιμο το σύνολο των απαιτούμενων επιμέρους εργασιών, για την ολοκληρωμένη λειτουργική αποκατάσταση των κτιρίων. 
Δράσεις ΑΠΕ: 
  1. Φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις αυτόνομες μέγιστης ισχύος 5 kw ανά κτίριο, για επιδεικτικούς κυρίως λόγους
  2. Εγκαταστάσεις αβαθούς γεωθερμίας
  3. Εγκαταστάσεις καύσης βιομάζας
  4. Μονάδες θερμικών ηλιακών συστημάτων
  5. Παρεμβάσεις μετατροπής υφιστάμενων Η/Μ εγκαταστάσεων με σκοπό την προσαρμογή των λειτουργικών τους παραμέτρων στα δεδομένα των ΑΠΕ και την εν γένει βελτίωση των λειτουργικών τους χαρακτηριστικών και της απόδοσής τους
  6. Κατασκευή εγκατάστασης ταυτόχρονης παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας υψηλής αποδοτικότητας
  7. Κατασκευή εγκατάστασης εκμετάλλευσης της παραγόμενης θερμικής ενέργειας από ΣΗΘΥΑ ή/και ΑΠΕ για παραγωγή ψύξης
  8. Λοιπά απαιτούμενα έργα/εγκαταστάσεις/εξοπλισμός για την ασφαλή λειτουργία του συστήματος
  9. Άλλα συστήματα εκμετάλλευσης ΑΠΕ (πλην ανεμογεννητριών), συστήματα θέρμανσης ή ψύξης, καθώς και αντλίες θερμότητας, για παραγωγή θερμικής και ψυκτικής ενέργειας, καθώς και αντλίες θερμότητας των οποίων ο εποχιακός βαθμός απόδοσης (SPF) είναι μεγαλύτερος από 1,15 Χ 1/η, όπου η είναι ο λόγος της συνολικής ακαθάριστης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 2009/28/ΕΚ. Μέχρι να καθορισθεί νομοθετικά η τιμή του η, ο SPF πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 3,3.
  10. Εξοπλισμός και εγκαταστάσεις Μηχανοστασίου.
Υποστηρικτικές και λοιπές δράσεις:
  1. Υπηρεσίες Ενεργειακού Συμβούλου για ενεργειακά θέματα και Συμβούλου για θέματα προστασίας περιβάλλοντος. (ενεργειακή προμελέτη, υπηρεσίες συμβουλευτικές κατά την υλοποίηση της πράξης, συγγραφή κειμένων για τα ενεργειακά έργα σχετικές με ενέργειες δημοσιότητας) (έως 1,5% του π/υ)
  2. Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου για τεχνικά θέματα
  3. Τεχνικές Μελέτες (προμελέτες, Οριστικές Μελέτες, τεύχη δημοπράτησης, μελέτες εφαρμογής)
  4. Μελέτες Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίου με βάση τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) (εφόσον απαιτείται), Μελέτες Εφαρμογής και Τεύχη δημοπράτησης, τα οποία θα κληθεί ο δικαιούχος να υποβάλει μετά την κατ’ αρχήν έγκριση της πρότασης, στο πλαίσιο οριστικοποίησης της ένταξής της).
  5. Ενεργειακές επιθεωρήσεις με βάση τον εγκεκριμένο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Θα υποβληθούν υποχρεωτικά τα πριν την έναρξη υλοποίησης του έργου “Ex ante” Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου (Π.Ε.Α.) ανά κτίριο, με τα προτεινόμενα σενάρια ενεργειακής αναβάθμισης και λόγο κόστους/οφέλους όχι μεγαλύτερο των 15 ετών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Με το πέρας της υλοποίησης του έργου θα γίνουν “Ex post” Ενεργειακές επιθεωρήσεις - από Ενεργειακούς Επιθεωρητές του Σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών – και θα εκδοθούν τα αντίστοιχα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου (Π.Ε.Α.) ανά κτίριο, ώστε να αποδεικνύεται η άρτια, κατά την παρούσα πρόσκληση, κατασκευή του.
  6. Ολοκληρωμένα Συστήματα μετρήσεων, παρακολούθησης, καταγραφής, επεξεργασίας και προβολής -επιτόπου και διαδικτυακώς- των λειτουργικών στοιχείων και αποτελεσμάτων των ενεργειακών συστημάτων του κτιρίου, (όπως ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας σε κτίρια (συστήματα BEMS))
  7. Συστήματα ελέγχου και διαχείρισης λειτουργίας των Η/Μ εγκαταστάσεων, με τη δυνατότητα μετρήσεων, συλλογής και καταγραφής των απαραίτητων δεδομένων και παραμέτρων όπως: εσωτερικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία, συγκέντρωση CO2  και άλλων ρύπων κ.λ.π.), μετεωρολογικά δεδομένα (ηλιακή ακτινοβολία, θερμοκρασία κ.α.), αποδόσεις λειτουργίας εγκαταστάσεων (κατανάλωση καυσίμου, απόδοση λειτουργίας), ενεργειακές καταναλώσεις κ.α.
  8. Δράσεις δημοσιότητας (Πινακίδες έργου, Φυλλάδια ενημέρωσης και προβολής, Οδηγοί, Εγχειρίδια, Ιστότοποι κλπ) (έως 0,5% του π/υ ή 4.000€ μέγιστο ανά πράξη)
  9. Δράσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού. H διασφάλιση του επιδεικτικού χαρακτήρα ενός συστήματος και η προώθηση στις μαθητικές κοινότητες και, μέσω αυτών, στην κοινωνία, των αρχών και τεχνολογιών της αειφόρου ανάπτυξης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα επιτευχθεί:
    • μέσω της διασφάλισης επισκεψιμότητας των νέων εγκαταστάσεων από τους μαθητές,
    • της αναγραφής επ’ αυτών ή επί Πινακίδων των λειτουργικών αρχών και των τεχνικών χαρακτηριστικών τους,
    • της εγκατάστασης ολοκληρωμένων Συστημάτων καταγραφής και παρουσίασης της ανά πάσα στιγμή και σωρευτικά παραγόμενης ενέργειας, των ποσοστών εξοικονόμησης ενέργειας και μέτρησης του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα,
    • της εκπόνησης Οδηγών λειτουργίας και της κυκλοφορίας Φυλλαδίων,
    • της δημιουργίας και συντήρησης Ιστοσελίδων κλπ.

Προϋπολογισμός

€ 7.000.000

Περίοδος υποβολής

από 17/12/2013 έως 17/3/2014
  

Σχετικά αρχεία

Πληροφορίες - Στοιχεία επικοινωνίας
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη»
Ηλεκτρονική διεύθυνση
Διεύθυνση
Αεροπόρου Παπαναστασίου 34β, 115 27 Αθήνα
Τηλ
213 2142200
Φαξ
210 6920437
Τριαντάφυλλος Σουργιαδάκης
213 2142237
 

Ιστοσελίδα δημοσίευσης

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου