.

ΥΠΕΚΑ: Υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων για τη Λίμνη Καστοριάς με τη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, υπέγραψε σήμερα συμβάσεις δύο έργων προϋπολογισμού 8,5 εκατομμύρια ευρώ με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. Η υπογραφή των έργων έγινε παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Δασών, Γιώργου Αμοργιανιώτη, της Βουλευτού Καστοριάς, Μαρίας Αντωνίου, των Αντιπεριφερειαρχών Δημήτρη Σαββόπουλου και Φιλώτα Ταλίδη, Δημάρχων, περιφερειακών συμβούλων, διευθυντικών στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων.
Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε σχετικά:
«Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα έργα προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος. Ειδικά για την διαχείριση των δασών και των υδάτων το ΥΠΕΚΑ προωθεί έργα και δράσεις που έπρεπε από καιρό να είχαν ολοκληρωθεί. Ο φυσικός πλούτος του νομού Καστοριάς αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας είναι ανεκτίμητος. Τα έργα για τη λίμνη της Καστοριάς, για τα οποία μόλις υπογράψαμε τις σχετικές συμβάσεις, είναι ένα άριστο παράδειγμα της συνεργασίας που μπορεί και πρέπει να έχουν όλοι, η κυβέρνηση και η αυτοδιοίκηση του πρώτου και δεύτερου βαθμού.Με τα δασοτεχνικά έργα αλλά και τα έργα ορεινής υδρονομίας που θα υλοποιηθούν, η περιβαλλοντική κατάσταση της Λίμνης βελτιώνεται σημαντικά».
Το πρώτο έργο αφορά την «Εκτέλεση δημοσίων δασοτεχνικών έργων ορεινής υδρονομίας σε τμήμα της λεκάνης του υδατορέματος Ξηροποτάμου, στην περιοχή του Δήμου Καστοριάς της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και στην περιοχή του Δήμου Αμυνταίου, της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας» προϋπολογισμού 4.850.000,00 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα θα κατασκευαστούν δεκάξι (16) φράγματα δυο τύπων, βαθμίδωσης ύψους και συγκράτησης φερτών υλών, για την ανάσχεση του φαινομένου των προσχώσεων των πεδινών και δει των παραλίμνιων περιοχών άρα και την άρση των ασκούμενων πιέσεων στο σημαντικό υγροβιότοπο της λίμνης Καστοριάς. Παράλληλα θα εκτελεστούν φυτοκομικά έργα στις κοίτες των χειμάρρων σε έκταση 402,97 στρεμμάτων, με φυτάρια σπάρτου και ακακίας, καθώς και αναδασώσεις με μαύρη Πεύκη σε έκταση περίπου 1.500 στρεμμάτων, οι οποίες και θα περιφραχτούν για την αποτροπή εισόδου ζώων που βόσκουν ελεύθερα στη περιοχή. Το συνολικό μήκος των απαιτούμενων περιφράξεων είναι 24.983,00 m. Βοηθητικά θα γίνουν κάποιες διανοίξεις αλλά και βελτιώσεις των υφιστάμενων αγροτικών δρόμων.
Το δεύτερο έργο αφορά την «Εκτέλεση δημοσίων δασοτεχνικών έργων ορεινής υδρονομίας σε τμήμα της λεκάνης του υδατορέματος της Βυσσινιάς, του Δήμου Καστοριάς, της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς», προϋπολογισμού 3.650.000,00 ευρώ. Θα κατασκευαστούν δέκα (10) φράγματα συγκράτησης – βαθμίδωσης φερτών υλών. Παράλληλα, θα εκτελεστούν φυτοκομικά έργα σε έκταση 246,65 στρεμμάτων, τα οποία θα καλυφθούν σε ποσοστό 75% από φυτάρια ακακίας και σε ποσοστό 25% από φυτάρια σπαρτού. Θα απαιτηθούν συνολικά 143.057 φυτάρια εκ των οποίων τα 61.662 θα είναι σπαρτού και τα υπόλοιπα 81.394,θα είναι ακακίας. Τέλος, θα γίνουν αναδασώσεις με μαύρη Πεύκη συνολικής έκτασης 1.276,86 στρεμμάτων. Συνολικά θα απαιτηθούν 331.344 φυτάρια μαύρης Πεύκης. Περιμετρικά θα κατασκευαστεί περίφραξη από πασσάλους προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος ζώων που βόσκουν ελεύθερα στη περιοχή. Το συνολικό μήκος των απαιτούμενων περιφράξεων είναι 35.000,00 m.
Από την πλευρά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, αναφέρθηκε στα δυο έργα υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «Προχωράμε σε δύο ακόμη σημαντικά έργα που θα συμβάλλουν στην προστασία αλλά και εξυγίανση της λίμνης Ορεστιάδας, κάνοντας πράξη το στρατηγικό σχεδιασμό για τη συνολική αναβάθμιση της περιοχής».Αμέσως μετά προχώρησε και στην υπογραφή της ένταξης των δύο έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας – Θράκης».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου