.

Ψαλίδι στα φωτοβολταϊκά: Κούρεμα στις εγγυημένες τιμές αντί αύξησης στο τέλος ΑΠΕ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νομοσχέδιο για το κούρεμα των εγγυημένων τιμών στα υφιστάμενα φωτοβολταϊκά, που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα είναι της τάξης του 40%-45%, μέσω του οποίου η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα αποφύγει το αγκάθι μιας νέας μεγάλης αύξησης του ειδικού τέλους ΑΠΕ που θα επιβαρύνει εκατομμύρια καταναλωτές.

Με καθαρά τεχνικά κριτήρια, ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί η μνημονιακή υποχρέωση για μηδενισμό έως το τέλος του 2014 του ελλείμματος των ΑΠΕ, σημερινού ύψους 500 εκατ. ευρώ, είναι να διπλασιαστεί το τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ, όπως έχει μετονομαστεί). Εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μιλούν για ανάγκη εκτίναξης του ΕΤΜΕΑΡ κατά 97%, από τα 14,6 ευρώ οι χίλιες κιλοβατώρες στα 29,5 ευρώ. Αλλά κάτι τέτοιο, εκτός της τεράστιας επιβάρυνσης που θα προκύψει για τους καταναλωτές, θα έχει και ως αποτέλεσμα να εκτιναχθούν ακόμη πιο ψηλά οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ, που σήμερα φτάνουν το 1,2 δισ. ευρώ.Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΡΑΕ προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της για το ΕΤΜΕΑΡ, δεδομένου ωστόσο ότι η οικονομική και η πολιτική κατάσταση δεν επιτρέπουν νέες επιβαρύνσεις, ειδικά στους οικιακούς καταναλωτές, όλα δείχνουν ότι η λύση θα υπαγορευθεί από πολιτικά κριτήρια. Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ έλεγαν χθες στα «ΝΕΑ» ότι στην απόφασή της η ΡΑΕ θα κληθεί να συνυπολογίσει και την αναμενόμενη εξοικονόμηση δαπανών που θα προκύψει από το επονομαζόμενο New Deal στον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Δηλαδή το γενναίο κούρεμα που θα υποστούν από το 2014 όλοι όσοι επένδυσαν σε φωτοβολταϊκά πάρκα, με αντάλλαγμα τραπεζικές διευκολύνσεις και παράταση του χρόνου απορρόφησης από το Δημόσιο της παραγόμενης ενέργειας, όπως θα προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ.
Στο νομοσχέδιο, που θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση ίσως και εντός της εβδομάδας, θα προβλέπεται διαφορετικό ποσοστό μείωσης των εγγυημένων τιμών, ανάλογα με τον χρόνο που έγινε η εγκατάσταση και την απόδοση που έχει ο κάθε επενδυτής. Διαφορετικό θα είναι το κούρεμα για όσους επιδοτήθηκαν από τον αναπτυξιακό Νόμο, διαφορετικό για τα φωτοβολταϊκά που έγιναν όταν το κόστος των πάνελ ήταν υψηλό.
Στο μέτωπο των «ανταλλαγμάτων» οι τράπεζες έχουν δεχθεί να παρατείνουν τις δανειακές συμβάσεις των πελατών τους τουλάχιστον κατά δύο χρόνια.

Πηγη: Τα Νέα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου