.

Η ΔΕΗ επιστρέφει στις αγορές με την έκδοση ομολογιακού δανείου 300-400 εκατ. ευρώ

Επιστροφή στις αγορές με την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 300-400 εκατ. ευρώ το 2014 σχεδιάζει η ΔΕΗ. Η επιχείρηση βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τις τράπεζες για το ομολογιακό δάνειο με στόχο να εκδοθεί τον Μάιο, κίνηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω και της στενής σχέσης της εταιρείας με το ελληνικό Δημόσιο. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ διασφάλισε πρόσφατα μεγάλο κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 700 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5%, με τη διαμεσολάβηση του γερμανικού οργανισμού ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων Euler-Hermes. Το δάνειο, που δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί, προορίζεται για τη χρηματοδότηση της νέας λιγνιτικής μονάδας της Πτολεμαΐδας.

Το νέο ομολογιακό δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης που βρίσκεται στο «κόκκινο» λόγω των ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος. Το σύνολο των ανεξόφλητων οφειλών ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ αρμόδια στελέχη της επιχείρησης εξέφραζαν χθες, στο περιθώριο εκδήλωσης για τη συνεργασία της ΔΕΗ με το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, ανησυχίες για επιδείνωση της κατάστασης μετά την εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της αιθαλομίχλης και τη διεύρυνση του ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο). Είναι πολύ πιθανό τα μέτρα αυτά να τα εκλάβουν οι καταναλωτές ως μήνυμα «η ΔΕΗ δεν θα κόβει το ρεύμα ακόμα και όταν δεν πληρώνεται ο λογαριασμός» ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ.
Η ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ μέσω του νέου ομολογιακού δανείου θα δώσει ανάσα συνολικά στην αγορά ηλεκτρισμού που εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο οι ανεξόφλητες οφειλές της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ ξεπερνάει τα 550 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της εταιρείας «Αλουμίνιον», η ΔΕΗ φαίνεται να μεταθέτει το πρόβλημα στην κυβέρνηση. Οπως έγινε γνωστό χθες από πηγές της επιχείρησης, την τελική έγκριση για την όποια απόφαση θα κληθεί να λάβει το Δημόσιο μέσω της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων που έχει συγκαλέσει η ΔΕΗ στις 31 Ιανουαρίου. Στο μεταξύ διάστημα, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την τιμή προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας στην εταιρεία «Αλουμίνιον» το 2014.
«Δεν πρόκειται να πουλήσουμε κάτω του κόστους, υπάρχει κίνδυνος η διοίκηση της ΔΕΗ να διωχθεί για απιστία» δήλωσε στέλεχος της επιχείρησης, αναφερόμενος στην απόφαση της Διαιτησίας που επέβαλε στη ΔΕΗ τιμή πώλησης στα 36 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πηγη: Καθημερινή

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου