.

ΕΣΠΑ: Ακόμα και επιστροφή χρημάτων θα απαιτείται εάν η επιδότηση δεν πιάσει τους στόχους

Αυστηρούς κανόνες θέτει η Κομισιόν για τη διαχείριση του νεόυ ΕΣΠΑ, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 19,7 δισ ευρώ. Όπως γράφει σχετικά η "Καθημερινή" εάν τα προγράμματα δεν πετύχουν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, που θα αξιολογούνται τακτικά, υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο να ανασταλούν οι πληρωμές αλλά ακόμα και να απαιτηθεί επιστροφή χρημάτων. 

Το κανονιστικό πλαίσιο της νέας περιόδου περιγράφεται στην εγκύκλιο του υπ. Ανάπτυξης που έχει σταλεί σε όλα τα υπουργεία και τις περιφέρειες της χώρας, καλώντας τους να υποβάλουν έως τα τέλη Φεβρουαρίου τις προτάσεις τους για τη διαμόρφωση του κάθε επιχειρησιακού ή περιφερειακού προγράμματος. Στόχος είναι τα σχετικά σχέδια να υποβληθούν το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου στην ΕΕ και το νέο ΕΣΠΑ να ενεργοποιηθεί παράλληλα με το υφιστάμενο που θα τρέχει ως το 2015. 
Μεγάλο βάρος για την υλοποίηση των έργων που θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες. Στα χρήματα αυτά δεν περιλαμβάνεται και το ποσό που θα διατεθεί μέσω του Ταμείου Αγροτικής ανάπτυξης, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 4,2 δισ ευρώ. 
Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί, το 30% αυτών των χρημάτων θα διατεθεί απευθείας στις περιφέρειες, ανεβάζοντας τα κονδύλια που θα διαχειριστούν σε περίπου 5,5 δισ ευρώ. 
Βασική προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Πηγη: www.newmoney.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου