.

Σκληρή κόντρα ΔΕΗ- βιομηχανιών για την τιμή του ρεύματος

Σε κατά μέτωπο αντιπαράθεση έρχονται οι μεγάλες βιομηχανίες με τη ΔΕΗ για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ έχει «παγώσει» με παρέμβαση της Κομισιόν και της τρόικας, το μέτρο της «διακοψιμότητας», για τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος στη βιομηχανία.

Η ΕΒΙΚΕΝ, η Ενωση των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών, καλεί τα μέλη της σε γενική συνέλευση την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, με στόχο τη συντονισμένη παρέμβαση των βιομηχανιών στην υψηλή τάση, εν όψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης που έχει συγκαλέσει η ΔΕΗ στις 31 Ιανουαρίου για την τιμολόγηση του ρεύματος στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος». Μία υπόθεση -κλειδί, αφού ουσιαστικά η ΔΕΗ «πετά το μπαλάκι» στον βασικό της μέτοχο, δηλαδή την κυβέρνηση για τη μείωση της τιμής στη βιομηχανία, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να πουλά κάτω του κόστους, των 56 ευρώ/ Mwh, τη στιγμή που η Διαιτησία, σε πρόσφατη απόφαση για την «Αλουμίνιον», είχε δώσει τιμή 36 ευρώ/MWh για την περίοδο από τα μέσα Ιουλίου 2010 ως το τέλος του 2013.
Το λιγνιτικό ρεύμα στη γειτονική Βουλγαρία πωλείται στις βιομηχανίες στα 35 ευρώ/MWh και το νυκτερινό στα 28 ευρώ/MWh.
Εν τω μεταξύ «κόπηκε» και η διέξοδος που θα μπορούσε να δώσει η «διακοψιμότητα», δηλαδή η δυνατότητα του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, του ΑΔΜΗΕ να συνάπτει, έναντι έκπτωσης στην τιμή του ρεύματος, συμβάσεις με όσες βιομηχανίες το επιθυμούν για τη διακοπή ή τη μείωση της ηλεκτροδότησης όταν ο Διαχειριστής κρίνει απαραίτητο για τις ανάγκες του συστήματος (αιχμή, ευστάθεια κ.λπ.). Πρόκειται για μέτρο που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου προέβλεπε ότι το κόστος των «εκπτώσεων» θα καλυπτόταν από ένα ειδικό τέλος που θα κατέβαλαν όλοι οι παραγωγοί ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου η Κομισιόν έκρινε ότι η ρύθμιση αυτή, για τη εξειδίκευση της οποίας έπρεπε να εκδοθεί υπουργική απόφαση, συνιστά κρατική ενίσχυση. Για να πάψει να θεωρείται ενίσχυση, θα έπρεπε το κόστος να αναληφθεί από όλους τους καταναλωτές, όπως π.χ. στην Ιταλία, όπου πληρώνεται μέσω του λογαριασμού ρεύματος.
Το ΥΠΕΚΑ δεν συζητά με κανένα τρόπο να μεταφερθεί το κόστος στους καταναλωτές, αναζητά όμως άλλες λύσεις, ανέφερε στέλεχος του υπουργείου.
Από την πλευρά τους , οι βιομηχανίες στην υψηλή τάση (χαλυβουργίες, τσιμεντοποιίες και γενικώς η βαριά βιομηχανία) δηλώνουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο και θέλουν άμεση λύση στο πρόβλημα, καθώς οι τιμές στις οποίες αγοράζουν το ρεύμα είναι 30% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ταυτόχρονα, παίρνουν θέση μάχης απέναντι στη ΔΕΗ, καθώς μετά από ατέρμονες διαπραγματεύσεις, περίπου τριών χρόνων, από τότε που απελευθερώθηκε η αγορά, δεν έχουν καταφέρει να πετύχουν ανταγωνιστική τιμολόγηση ρεύματος.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της «Σιδενόρ» που έστειλε εξώδικο στη ΔΕΗ, καθώς και η πολυετής διαμάχη με την «Αλουμίνιον της Ελλάδος», που περνά σε νέα φάση, καθώς πλέον το Δημόσιο, ως βασικός μέτοχος, θα κληθεί να εγκρίνει τη μείωση ή μη και σε ποιο επίπεδο των τιμών προς τη βιομηχανία.
Η ΕΒΙΚΕΝ φέρεται αποφασισμένη να φέρει το θέμα στη ΡΑΕ και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι η ΔΕΗ καταχράται τη δεσπόζουσα και μονοπωλιακή θέση της στη φθηνή λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή.
Μανταλένα Πίου από την Ημερησία

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου