.

Κέρδισε τη μάχη το λόμπυ των Ορυκτών Καυσίμων κατά της Πράσινης Ενέργειας

Μία μεγάλη μάχη, που μπορεί να οδηγήσει και σε νίκη του πολέμου, κέρδισε το λόμπι των ορυκτών καυσίμων σε βάρος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς «οι προτεινόμενοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. υπολείπονται της δέσμευσης για συγκράτηση της πλανητικής θερμοκρασίας κάτω από τους συν (+) 2 βαθμούς Κελσίου».

Για νίκη του πρώτου γύρου της βαριάς βιομηχανίας και του λόμπι ορυκτών καυσίμων έκαναν λόγο η Greenpeace και μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις που εκφράστηκαν μέσω των επίσημων ιστοσελίδων τους.
Αλιεύουμε από το ειδικό απαντητικό σημείωμα της διεθνούς Greenpeace και του ελληνικού Γραφείου ένα από τα σημεία τοποθετήσεις που αφορούν «στις βασικές παρανοήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παρανοήσεις που υποστηρίζουν τις θέσεις κυβερνήσεων της Ε.Ε. των Ευρωπαίων επιτρόπων και των λόμπι των Βρυξελλών».
Σταχυολογούμε (σημείωμα ελληνικού Γραφείου) από το κεφάλαιο: Οι ΑΠΕ είναι ακριβές και αυξάνουν τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας:
«Το 2011 η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και πυρηνικής ενέργειας εισέπραξε συνολικά 61 δισ. ευρώ από κρατικές επιδοτήσεις, ποσό διπλάσιο από τα συνολικά έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για τον ίδιο χρόνο. Για εισαγωγές πετρελαίου μόνο η Ευρώπη δαπάνησε για το 2013 περίπου 500 δισ. ευρώ, ποσό που εκτινάχθηκε από τα 139 δισ. που ήταν ο μέσος όρος της προηγούμενης δεκαετίας.
«Οι εισαγωγές φυσικού αερίου και άνθρακα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρώπης».
Από την άλλη, «η ρύπανση του περιβάλλοντος και οι δριμείες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καίνε ορυκτά καύσιμα εκτιμάται από τον ευρωπαϊκό οργανισμό περιβάλλοντος ότι κοστίζουν στην Ευρώπη έως 122 δισ. ευρώ ετησίως». Ο ίδιος αρμόδιος φορέας αναφέρει ότι «η χρήση λιγνίτη στην Ελλάδα κοστίζει στην εθνική οικονομία έως και 4,3 δισ. ευρώ ετησίως».
Αν σ' όλα αυτά προσθέσουμε και ότι «το κόστος των φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί κατά τα 2 3 από το 2006 και βαίνει συνεχώς μειούμενο, θα έχουμε ως συνέπεια να γίνονται όλο και πιο οικονομικοί οι μηχανισμοί υποστήριξης . Οι ΑΠΕ έχουν μειώσει το κόστος χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ωστόσο, πολύ συχνά το οικονομικό όφελος που προκύπτει (merit-order effect) δεν μεταβιβάζεται στους τελικούς καταναλωτές, αλλά το καρπώνονται οι προμηθευτές ενέργειας».
Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας «είναι κλασικό παράδειγμα: αυξάνεται συνεχώς και χωρίς λόγο το πρώην τέλος ΑΠΕ, σημερινό ΕΤΜΕΑΡ, που επιβαρύνει τους καταναλωτές και στιγματίζει τις ΑΠΕ».
Όπως αποφαίνεται σε σχετική μελέτη το ΙΟΒΕ, «το ειδικό τέλος στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι περίπου 60% χαμηλότερο για τους καταναλωτές. Επιπλέον οι λογαριασμοί ενέργειας παραμένουν αδικαιολόγητα υψηλοί λόγω του κόστους χρήσης του δικτύου μεταφοράς, αλλά και εξαιτίας των στρεβλώσεων της αγοράς ενέργειας, η οποία υποστηρίζει κυρίως τα ορυκτά καύσιμα».
(από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 24/01/2014)

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου