.

Κατολίσθηση στο Ορυχείο Μαυροπηγής [Δηλώσεις Αντιπεριφερειάρχη - Σπάρτακου]


Κατολίσθηση τμήματος του πρανούς σημειώθηκε στο ορυχείο της Μαυροπηγής εντός του εργοταξιακού χώρου, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, είχε σχετική ενημέρωση από τη ΔΕΗ και στην περιοχή θα μεταβεί κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας.
«Δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για ανθρώπους, ωστόσο σε κάθε περίπτωση υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός δικαιολογημένα επειδή και ο οικισμός έχει προβλήματα με το γνωστό ρήγμα αλλά και μέσα στο εργοτάξιο απασχολούνται άνθρωποι» είπε χαρακτηριστικά.
«Θέλω να πιστεύω ότι το περιστατικό είναι στη διάσταση που μας αναφέρθηκε και ότι δεν υπάρχει ανησυχία. Ωστόσο γίνεται προσπάθεια από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ώστε το συντομότερο δυνατό να υπάρξει μετεγκατάσταση του οικισμού. Σχετικά αιτήματα διατυπώνουμε και προς την πλευρά της πολιτείας και προς την πλευρά της ΔΕΗ» πρόσθεσε.
Σπάρτακος: «Στη τύχη και πάλι οι ζωές των εργαζομένων»
Το εν λόγω γεγονός σχολίασε και με ανακοίνωσή του το Σωματείο Σπάρτακος, το οποίο αναφέρει ότι ο παράγοντας τύχη βοήθησε ώστε να μην υπάρξουν θύματα από τη σημερινή κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής.
Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «την ανοχή του φαίνεται πως επέδειξε για μία ακόμα φορά ο παράγοντας τύχη και –ευτυχώς- δεν θρηνήσαμε θύματα κατά τη διάρκεια της σημερινής, σημαντικής, κατολίσθησης που σημειώθηκε νωρίτερα στο Ορυχείο Μαυροπηγής. Η σημαντικότητα και ιδιαιτερότητα του φαινομένου (μήκους 300ων μέτρων) συνίσταται στην ταχύτητα με την οποία αυτό εξελίχθηκε, καταγράφοντας τεράστια μετακίνηση χωμάτινων όγκων με αποτέλεσμα να σκεπαστούν δυο ταινιόδρομοι και να καταγραφούν άλλες υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις του Ορυχείου.
Ταχύτερη της εξέλιξης του φαινομένου υπήρξε όμως (ευτυχώς και πάλι) η αντίδραση και μέριμνα των εργοδηγών που με ¨οδηγό¨ την εμπειρία και την επαγγελματική τους ευσυνειδησία κατάφεραν να δράσουν άμεσα δίδοντας την κατάλληλη καθοδήγηση για απομάκρυνση των εργαζόμενων και τη λήψη μέτρων.
Την ώρα που η τύχη αποδεικνύεται εξαιρετικά γαλαντόμα στις περιπτώσεις των κατολισθήσεων και ευτυχώς οι ζημίες περιορίζονται μόνο στον υλικό παράγοντα, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ επιμένει στη θέση του για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνεται η εκμετάλλευση των Ορυχείων, θέση που δίδει βαρύτητα πρωτίστως στον ορθολογικό τρόπο καθώς αυτός και μόνο εξασφαλίζει την ασφάλεια των εργαζόμενων αλλά και του εξοπλισμού της επιχείρησης.
Περαιτέρω, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εφιστά την προσοχή στο θέμα των ελέγχων και καλεί τις Διοικήσεις των Ορυχείων να δίδουν μέγιστη βαρύτητα στην παρακολούθηση των συνθηκών/φαινομένων που δημιουργούνται στα σημεία εξόρυξης έτσι ώστε -όταν υπάρξουν ενδείξεις- να μπορούν να λαμβάνονται άμεσα μέτρα  και να αποσοβούνται αρνητικές εξελίξεις».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου