.

Μόνο το 30% του ενεργειακού κόστους ελέγχεται από τη ΔΕΗ

Μόνο το 30% του ενεργειακού κόστους "ελέγχεται" από τη ΔΕΗ καθώς το υπόλοιπο 70% σχετίζεται με τις αποφάσεις των κυβερνήσεων Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ που έχουν οδηγήσει σε σειρά στρεβλώσεων και επιβαρύνσεων στη λειτουργία των ενεργειακών αγορών.

Τα ανωτέρω προέκυψαν κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Θ. Πετράκο, Ευ. Ουζουνίδου, Α. Αλεξόπουλο, Χ. Καφαντάρη και τα μέλη της γραμματείας Ενέργειας Γ. Ανδριώτη και Ν. Πολίτου, με τον επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβό και με τη συμμετοχή των γενικών διευθυντών Εμπορίας και Ορυχείων, κ.κ. Λ. Καραλάζο και Π. Νικολακάκο, αντίστοιχα.
Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν ότι για μια ακόμη φορά έγινε φανερό ότι μόνο το 30% του ενεργειακού κόστους "ελέγχεται από τη ΔΕΗ", η μείωση του οποίου αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης. Όπως ανέφεραν χρειάζονται σοβαρές πολιτικές αποφάσεις για το 70% του κόστους που δεν ελέγχεται από τη ΔΕΗ -όπως άμεση κατάργηση Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος, κατάργηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής, αναστολή πληρωμής τέλους ρύπων κ.ά. Με τον τρόπο αυτό, τόνισαν είναι δυνατό να δίνεται δωρεάν η ελάχιστη αναγκαία ποσότητα στα φτωχά νοικοκυριά και να μειωθεί η τιμή του ρεύματος για την βιοτεχνία και την ενεργοβόρο βιομηχανία. Κατέστησαν σαφές ότι η αναγκαία στήριξη της βιομηχανίας είναι υποχρέωση του κράτους και όχι της ΔΕΗ, η οποία δεν μπορεί να πωλεί ενέργεια κάτω του κόστους.
Παράλληλα, συζητήθηκαν και θέματα για την οικονομική κατάσταση, την έλλειψη προσωπικού και την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που σχετίζονται άμεσα με τις μνημονιακές πολιτικές και τη συνακόλουθη απαξίωση της επιχείρησης, ενώ η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα απόσυρσης της αγωγής που έχει κατατεθεί κατά σωματείων-εργαζομένων στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης.

Πηγη: www.avgi.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου