.

Με το 5% των κερδών της ΔΕΗ "σώζεται" η βιομηχανία

Η 30σέλιδη έκθεση της Wood & Company με ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου, με την οποία η εταιρεία ξεκινάει την κάλυψη της μετοχής της ΔΕΗ, είναι ίσως η πιο ενδελεχής μελέτη που έχει γίνει από οίκο ανάλυσης για την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, τους τελευταίους μήνες. Και οι εκτιμήσεις της Wood & Company είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες για το μέλλον της εταιρείας, καθώς ο οίκος προβλέπει εκτίναξη των περιθωρίων κέρδους της ΔΕΚΟ:
για το 2014 τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων θα ξεπεράσουν το όριο του 1 δις και θα εκτιναχθούν στα 1,117 δισ. ευρώ, ενώ το 2015 θα φτάσουν στο 1,384 δισ. ευρώ.


Το μέγεθος αυτό θα αποτελέσει ρεκόρ για 15ετίας για τη ΔΕΗ, (το προηγούμενο ρεκόρ ήταν το 2004 με κέρδη EBITDA 1,206 δισ. ευρώ).

Η εκτίναξη των κερδών της ΔΕΗ αναμένεται να προέλθει από μια σειρά παράγοντες όπως: η ανάκαμψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, η βελτίωση των περιθωρίων κέρδους για τις μονάδες της ΔΕΗ, οι ρυθμιστικές αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά, ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας της εταιρείας, η μείωση του δανεισμού.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wood&Company ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ θα παραμείνει σταθερός, στα 5,8 δισ. ευρώ τόσο φέτος όσο και το 2015, λίγο κάτω από τα επίπεδα του 2013 (περίπου 6 δισ. ευρώ).

Η έκθεση της Wood & Company αποτελεί την πρώτη αναλυτική αποτίμηση των ωφελειών που έρχονται στο αμέσως επόμενο διάστημα για τη ΔΕΗ, η οποία με τη σειρά της βρίσκεται αντιμέτωπη, με δύο βασικά αιτήματα: την ελάφρυνση του κόστους ενέργειας για τους απλούς καταναλωτές και την προσφορά πιο ανταγωνιστικών τιμολογίων για τη βιομηχανία.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι πόσο θα «επιβαρυνθεί» η ΔΕΗ ικανοποιώντας τα συγκεκριμένα αιτήματα.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της βαριάς βιομηχανίας, αυτή τη στιγμή το μέσο έσοδο της ΔΕΗ από τα βιομηχανικά τιμολόγια Υψηλής Τάσης διαμορφώνεται στα 53 ευρώ η μεγαβατώρα: μια μείωση κατά 10 ευρώ του κόστους, θα κόστιζε στη ΔΕΗ περίπου 70 εκατ. ευρώ, σώζοντας από το λουκέτο το βιομηχανικό παραγωγικό ιστό, ο οποίος σημειωτέον εμφανίζει αρνητικά EBITDA τα τελευταία χρόνια.

Τα νούμερα είναι χαρακτηριστικά: στο εννεάμηνο του 2013 η χαλυβουργία ΣΙΔΕΝΟΡ ανακοίνωσε ζημιές μετά από φόρους 57,8 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τα δημοσιευμένα αποτελέσματα του 2012, η Χαλυβουργική είχε ζημιές προ φόρων 58,03 εκατ. ευρώ και η Χαλυβουργία Ελλάδος 39,3 εκατ. ευρώ. Πρακτικά το 5% της αναμενόμενης κερδοφορίας της ΔΕΗ, 70 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1,384 δισ. ευρώ, αρκεί για να δοθεί λύση στο ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας. Ή διαφορετικά εάν περιοριζόταν η αύξηση της κερδοφορίας της ΔΕΗ από το 30 στο 25%, θα μπορούσε να καλυφθεί η διαφορά που υπάρχει σήμερα και καθιστά μη ανταγωνιστικό το κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία.

Αλλά και για τους απλούς καταναλωτές, η ΔΕΗ με ένα ποσό της τάξης των 200 – 220 εκατ. ευρώ (14 – 15% των εκτιμώμενων EBITDA) θα μπορούσε να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση και διεύρυνση των κριτηρίων του περίφημου Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ελαφρύνοντας σημαντικά το λογαριασμό όλων των καταναλωτών, που σήμερα καλύπτουν το κόστος της κοινωνικής πολιτικής προς τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, συνταξιούχοι κλπ).


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου