.

ΔΕΗ: Κρίσιμη Γενική Συνέλευση για τις τιμές στην «Αλουμίνιον»

«Μπούσουλας» για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ προς τις βιομηχανίες η σημερινή απόφαση για την Αλουμίνιον. Τα μηνύματα που έχει η κυβέρνηση είναι ότι αν δεν αλλάξει η σημερινή κατάσταση θα ακολουθήσουν και άλλα λουκέτα σε παραγωγικές μονάδες.

Σήμερα στις 11 το πρωί κρίνεται εάν θα επιβιώσει η ενεργοβόρα βιομηχανία της χώρας, καθώς η γενική συνέλευση της ΔΕΗ αποφασίζει για την τιμολογιακή της πολιτική έναντι του Αλουμίνιου.
Η βιομηχανία θεωρεί ότι οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, δηλαδή της κυβέρνησης, η οποία εκπροσωπεί το 51% των μετοχών της, θα αποτελέσουν το «μπούσουλα» για την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η επιχείρηση και για τις άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες (χαλυβουργίες, μεταλλουργίες, τσιμέντα κ.λπ.).
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν, οπωσδήποτε λαμβάνουν υπόψιν το πρόσφατο κλείσιμο δύο χαλυβουργικών μονάδων, της Χαλυβουργικής και της Ελληνικής Χαλυβουργίας (εργοστάσιο Ασπροπύργου), οι οποίες δεν άντεξαν το υψηλό ενεργειακό κόστος που τις έθεσε εκτός διεθνούς ανταγωνισμού.
Τα μηνύματα που έχει η κυβέρνηση είναι ότι αν δεν αλλάξει η σημερινή κατάσταση θα ακολουθήσουν και άλλα λουκέτα σε παραγωγικές μονάδες. Όπως επίσης και ότιο εξορθολογισμός του ενεργειακού κόστους (τιμολόγια ηλεκτρικού, φυσικού αερίου, φορολόγηση της ενέργειας, ρυθμιζόμενες χρεώσεις κ.λπ.) θα φέρει άμεσα επενδύσεις και άνοιγμα κλειστών εργοστασίων.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Αλουμίνιο, σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο η διαιτησία στην οποία προσέφυγαν με κοινή τους απόφαση η εταιρεία και η ΔΕΗ, κατέληξε σε τιμή 41 ευρώ η μεγαβατώρα. Ωστόσο, η απόφαση αμφισβητήθηκε από τη ΔΕΗ, παρά το ότι υπέγραψε συνυποσχετικό για την προσφυγή στη διαιτησία.
Επίσης και με δεδομένο ότι η απόφαση της διαιτησίας ελήφθη για χρονικό διάστημα μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2013, οι δύο πλευρές προχώρησαν σε διαπραγματεύσεις χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς το Αλουμίνιο θεωρεί ως δίκαιη τιμή αυτή της διαιτησίας, ενώ η ΔΕΗ, δημοσιοποιώντας δικά της κοστολογικά στοιχεία, ζητά τιμή 53,2 ευρώ.
Της σημερινής γενικής συνέλευσης μετόχων, προηγήθηκαν συσκέψεις με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων ΠΕΚΑ, Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτές έχει αποφασιστεί ποια ακριβώς στάση θα τηρήσει ο εκπρόσωπος του Δημοσίου στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, ενώ όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές τηρούν απόλυτη σιγή. Ωστόσο, μετά και τη διακοπή λειτουργίας χαλυβουργιών κ.λπ., θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα βρεθεί φόρμουλα που θα δώσει ανάσα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, ιδίως αν αυτή συνδυαστεί με μείωση των ειδικών φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια, κάτι που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα.

Πηγη: www.sofokleous10.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου