.

ΤΑΡ: Σε φάση υλοποίησης η ενεργειακή διαφοροποίηση της χώρας - πρόσκληση σε εταιρίες να «καπαρώσουν» χωρητικότητα μεταφοράς αζέρικου αερίου

Βήμα – βήμα σε όλα τα μέτωπα προχωρά η υλοποίηση του μεγαλύτερου επενδυτικού σχεδίου που είναι σε εξέλιξη στη χώρα του αγωγού ΤΑΡ.

 Παράλληλα με τις διαβουλεύσεις – ενημερώσεις σε τοπικό επίπεδο για τη βέλτιστη δυνατή όδευση του αγωγού, την επίλυση ζητημάτων που αφορούν το περιβάλλον, την διασφάλιση της αειφορίας, ανοίγει και η διαδικασία κατάθεσης ενδιαφέροντος για δέσμευση χωρητικότητας στον αγωγό σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία . Ουσιαστικά η κοινοπραξία του αγωγού προσκαλείόποιον ενδιαφέρεται να αγοράσει αζέρικο αέριο να το καταθέσει εγκαίρως και να «κλείσει» τις σχετικές ποσότητες, που θα διέρχονται από το έργο, με ημερομηνία έναρξης την 17 Μαρτίου.


Με άλλα λόγια, την ώρα που οι εξελίξεις σε Ουκρανία ανοίγουν το παιχνίδι στην Ανατολική Ευρώπη, μπαίνει σε τροχιά στη ΝΑ Ευρώπη, η διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας της Ε.Ε. και  της Ελλάδας, που μέχρι σήμερα γίνεται κατά κύριο λόγο με ρωσικό αέριο από τον αγωγό μέσω Βουλγαρίας ή με αλγερινό, αιγυπτιακό, καταριανό υγροποιημένο αέριο από το σταθμό LNG της Ρεβυθούσας (περίπου το 20%).

Πρόκειται για την έναρξη υλοποίησης μιας στρατηγικής, που εδώ και χρόνια προωθεί η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ και στόχο έχουν να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη δε θα βασίζεται μονοσήμαντα σε μία μόνο πηγή ενέργειας και δη ρωσική αλλά σε πολλές. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος αυτή έρχεται σε μια περίοδο που είναι σε τελική φάση οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία μείωσης των τιμών αερίου που δίνει η Gazprom στη ΔΕΠΑ και σίγουρα δίνει ένα «αέρα», έστω και μικρό ζωής στη βιομηχανία, να ρίξει κατά 20% περίπου το κόστος λειτουργίας της.

Στην Ελλάδα ο αγωγός ΤΑΡ θα προσφέρει τουλάχιστον μία έξοδο για τροφοδοσία του εθνικού συστήματος με αζέρικο αέριο ενώ για επιπλέον διασυνδέσεις με το εθνικό δίκτυο, θα πρέπει να εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον. Η πρώτη ροή αερίου μέσω του αγωγού, υπολογίζεται για τον Ιανουάριο του 2019.

Τι είναι η διαδικασία «κράτησης»;

Η πρόσκληση της εταιρίας που διαχειρίζεται τον ΤΑΡ είναι η δεύτερη και είναι πλέον δεσμευτική της σχετικής διαδικασίας κράτησης - (Booking Phase). Τώρα θα ξεκαθαρίσει ποιες εταιρείες θα αποκτήσουν δικαίωμα χρήσης του αγωγού και άρα θα μπορούν να μεταφέρουν και να διαθέσουν στις αγορές των τριών χωρών, αλλά και γειτονικών, το αέριο, που θα παράγεται στο πεδίο του SDII στην Κασπία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη φάση, εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, 20 εταιρείες και κρατικοί φορείς, γεγονός που επέτρεψε στην εταιρεία του ΤΑΡ να εξασφαλίσει τις εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, ώστε να λειτουργεί τον αγωγό ως ανεξάρτητο σύστημα (ΑΣΦΑ) μη ενταγμένο στο εθνικά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του ΤΑΡ, στην παρούσα φάση θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσες εταιρείες εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον, αλλά και οι διαχειριστές των εθνικών συστημάτων μεταφοράς (για την Ελλάδα ο ΔΕΣΦΑ), με τον περιορισμό ότι οι τελευταίοι θα δεσμεύονται ότι δεν θα ασκήσουν δραστηριότητες στην προμήθεια.
Επί της ουσίας η πρόσκληση ενδιαφέροντος αφορά εταιρείες, που έχουν «κλείσει» ποσότητες φυσικού αερίου με την κοινοπραξία παραγωγής του Σαχ Ντενίζ ΙΙ. Στις εταιρείες που έχουν συμφωνίες αγοράς αερίου, περιλαμβάνονται σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η γερμανική Ε.ΟΝ, η ελληνική ΔΕΠΑ, η ελβετική Αxpo, ενώ από τις γειτονικές χώρες η βουλγαρική Bulgargas, η οποία δεν είχε συμμετάσχει στην αρχική φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχική φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετείχαν από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως καθετοποιημένες ενεργειακές εταιρείες, αλλά και διεθνείς κολοσσοί που ειδικεύονται στην εμπορία και προμήθεια ενεργειακών προϊόντων.

Έτσι, εκτός από τους μετόχους του αγωγού (BP -20%, SOCAR – Αζερμπαϊτζαν - 20%, Statoil - 20%, Fluxys – Βέλγιο - 16%, Total -10%, E.ON -9% και Axpo - Ελβετία 5%), συμμετείχαν από την Ιταλία οι εταιρείες: ITALTRADING GAS & ENERGA, ENEL TRADE S.P.A, GRUPPO HERA TRADING S.R.L. και EDISON, από την Ισπανία η GAS NATURAL SDG, την Ολλανδία η VITOL SA και η GUNVOR INTERNATIONAL B.V, τη Γαλλία TOTAL E&P Absheron και η GDF SUEZ, η Βρετανική SHELL ENERGY EUROPE LTD, η Σαουδαραβική WORLD ENERGY, οι Ελληνικές ΔΕΠΑ και Μ&Μ Gas (όμιλοι Βαρδινογιάννη - Μυτιληναίου), η υπό ίδρυση εταιρεία του αγωγού Ionian Adriatic Pipeline (σχεδιάζεται να συνδεθεί με τον ΤΑΡ στην Αλβανία και να τροφοδοτήσει Μαυροβούνιο, Κροατία και Βοσνία), η Αλβανική ALBPETROL SH,αλλά και η ίδια η Κυβέρνηση της Αλβανίας. Τέλος εκδήλωση ενδιαφέροντος κατέθεσαν και εταιρείες που είναι συνδεμένες με τους μετόχους του αγωγού και συγκεκριμένα οι: BP ENERGY EUROPE, STATOIL HOLDING, E.ON RUHRGAS AG, ΑΧΡΟ και BP EXPLORATION (SHAH DENIZ) LIMITED.


Πηγή:www.reporter.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου