.

Τι σημαίνει για τη βιομηχανία η μείωση 20%-35% στα τιμολόγια της ΔΕΗ

"Ροκανίζεται" χωρίς όμως και να εξαλείφεται, το μειονέκτημα ενεργειακού κόστους των ελληνικών βιομηχανιών συγκριτικά με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους, μετά και την απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ για εκπτώσεις 20%-35% στα τιμολόγια ρεύματος.

 
Πρόκειται αναμφίβολα για ανάσα που θα μπορεί ωστόσο κανείς να αξιολογήσει καλύτερα όταν ξεκαθαρίσει η κατανομή του πακέτου συνολικού ύψους 70-75 εκατ. ευρώ μεταξύ της Αλουμίνιον, τηςΛΑΡΚΟ, των χαλυβουργιών, και των υπόλοιπων βιομηχανιών υψηλής τάσης, "μοιρασιά" που θα γίνει προφανώς με βάση την κατανάλωσή τους η οποία πέρυσι ανήλθε στις 6.600 GWh.
 
Με βάση πάντως κάποιους πρώτους υπολογισμούς τα 25 με 40 εκατ. ευρώ αφορούν την Αλουμίνιο και τη ΛΑΡΚΟ, και τα υπόλοιπαχαλυβουργίες και άλλες βιομηχανίες.
 
Σύμφωνα επίσης με τις πρώτες εκτιμήσεις, μεγάλη χαλυβουργία που πληρώνει σήμερα το ρεύμα προς 60 ευρώ τη MWh για νυχτερινή λειτουργία, μετά και την σωρευτική έκπτωση 35% (25% στο βραδινό + 10% στο τιμολόγιο Α4), θα δει την τιμή να πέφτει κοντά στα 40 ευρώ.
 
Το χάσμα της δηλαδή με τους βασικότερους ανταγωνιστές της, που είναι οι ιταλικές χαλυβουργίες μειώνεται από το 50% στο 33%, καθώς οι τελευταίες θα συνεχίσουν να πληρώνουν για ρεύμα 30 ευρώ/ MWh.
 
Αντίστοιχα, στελέχη χαλυβουργίας, οι μηχανές της οποίας έχουν προσωρινά σβήσει, εκτιμούν ότι μετά και την έκπτωση, η χρέωση για ηλεκτρικό ρεύμα θα πέσει στα 38 ευρώ/ MWh (μαζί πάντα με την εφαρμογή της αντιστάθμισης) έναντι των 58 ευρώ που πληρώνει σήμερα.
 
Με άλλα λόγια, μπορεί οι μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ να περιορίζουν το ανταγωνιστικό μειονέκτημα της ελληνικής βιομηχανίας, αυτό ωστόσο παραμένει όσο θα εκκρεμεί η εφαρμογή αφενός του μέτρου τηςαντιστάθμισης των ρύπων ύψους 20 εκατ. ευρώ (πιθανό να πάρει το "οκέυ" της τρόικας), και αφετέρου οι συμβάσεις διακοψιμότηταςύψους 70 εκατ. ευρώ (λιγότερο πιθανό).
 
Κύκλοι μάλιστα της αγοράς υποστηρίζουν ότι η παρέμβαση στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ από τον βασικό της μέτοχο, δηλαδή το Δημόσιο(δια του υπουργείου Οικονομικών) έγινε ακριβώς επειδή η κυβέρνηση έχει ειδοποιηθεί από την τρόικα ότι η περιβόητη διακοψιμότητα δεν θα πάρει τελικά το πράσινο φως. Ένα μέτρο ύψους 70 εκατ. ευρώ, όσο ακριβώς και το πακέτο μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ
 
Αυτό επομένως που μένει να φανεί, είναι αν η μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μαζί με την έκπτωση 10% στο φυσικό αέριο από τη συμφωνίαΔΕΠΑ- Gazprom, (και όσες από τις υπόλοιπες εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ εφαρμοσθούν τελικώς), θα κάνουν τις βιομηχανίες να αυξήσουνσταδιακά την παραγωγή τους...
 
Πως θα καλυφθεί το κόστος
 
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πάντως ότι η βιομηχανία έχει πλέονισχυρό κίνητρο να αυξήσει την παραγωγή της, και κατ' επέκταση να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια, μέσω της οποίας και θα καλυφθεί το κόστος από τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Γι’ αυτό ακριβώς και θεωρούν ότι δεν στέκουν τα όποια σενάρια περί μετακύλισης του κόστους των 70-75 εκατ. ευρώ στους οικιακούς καταναλωτές.
 
Αλλωστε, όπως λένε, μόνο από τη μείωση στην τιμή φυσικού αερίου που προκύπτει από τη συμφωνία ΔΕΠΑ-Gazprom (που ισχύει αναδρομικά από 1η/7/2013), η ΔΕΗ θα έχει για φέτος όφελος 50 εκατ. ευρώ.
 
Σχολιάζοντας, δε, την αναφορά της επιστολής Στουρνάρα που διαβάστηκε στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ ότι πιθανή απειλή στη βισωιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας θα έθετε σε κίνδυνο την ίδια τη ΔΕΗ, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι "τυχόν διακοπή λειτουργίας για παράδειγμα των ΕΛΠΕ θα σήμαινε για την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού ετήσιες απώλειες 65 εκατ. ευρώ".

Απειλούν με προσφυγές
"Είναι η πρώτη ουσιαστική κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, στηρίζει τη βιωσιμότητα της βαριάς βιομηχανίας και μέσω αυτής και τη συνεχή λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι μοναδικοί πελάτες των οποίων τα βράδια είναι οι χαλυβουργίες", σχολιάζουν από την πλευρά τους κύκλοι της βιομηχανίας.
 
"Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αφού η απόφαση ισοδυναμεί με κρατική επιδότηση", αναφέρουν στον αντίποδα ΓΕΝΟΠ και Σπάρτακος.

Απαντώντας πάντως στις αντιδράσεις, κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι τα μέτρα αυτά δεν μπορεί να θεωρηθούν κρατική βοήθεια, γι’ αυτό άλλωστε και δεν χρειάστηκαν την έγκριση της τρόικας. Κι αυτό, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο αλλαγής της εμπορικής πολιτικής της ΔΕΗ, έτσι όπως υιοθετήθηκε και ψηφίσθηκε από τη γενική της συνέλευση.

Ξέχασαν τις βιομηχανίες Μέσης Τάσης ;
 
Ένα ερώτημα ωστόσο αφορά τις βιομηχανίες μέσης τάσης που είναι οι σαφώς λιγότερο ωφελημένες από τα μέτρα για τον ηλεκτρισμό. Το μόνο ουσιαστικό που φαίνεται να παίρνουν είναι τα 10 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο και εξισώνεται με αυτό που ισχύει στην υψηλή τάση.
 
Όσο για την συμφωνία ΔΕΠΑ-Gazprom, θα εισπράξουν μια καθαρή έκπτωση 7%-9%. Μεγάλη βιομηχανία μέσης τάσης αγόραζε από τη ΔΕΠΑ αέριο προς 43 ευρώ/ MWh, και τώρα θα το αγοράζει προς 40 ευρώ/ MWh (-3 ευρώ). Αλλά οι ανταγωνιστές της σε ΓερμανίαΑυστρία, Ολλανδία, Ιταλία πληρώνουν το αέριο προς 30 ευρώ, στην Βουλγαρία 32 ευρώ, στη Βρετανία 22 ευρώ, και στην Ισπανία 34 ευρώ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου