.

New deal: Κούρεμα στις ταρίφες, διαγραφή απαιτήσεων, αλλά οι καθυστερήσεις καθυστερήσεις!

Η ανακοίνωση την Παρασκευή του νομοσχεδίου (δείτε εδώ αναλυτικάγια την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ έχει τροφοδοτήσει, όπως είναι φυσικό, πλήθος αντιδράσεων οι οποίες κινούνται από το ένα άκρο του φάσματος (αποδοχή ως αναγκαίο κακό) έως το άλλο (απόλυτη άρνηση και προετοιμασία νομικής αμφισβήτησης). 
Για το σύνολο των εμπλεκομένων όμως, ανεξάρτητα από το πώς αντιμετωπίζουν το προτεινόμενο new deal, πρωταρχικής και ζωτικής σημασίας θέμα είναι η ομαλοποίηση των πληρωμών από τον ΛΑΓΗΕ (αλλά και από τον ΔΕΔΔΗΕ καθώς πλέον και οι ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά έφτασαν να πληρώνονται με 4  – 5 μήνες καθυστέρηση). Στο μέτωπο αυτό, δε, τα πράγματα δεν φαίνεται να βρίσκουν ικανοποιητική λύση.

Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι μετά την τελευταία αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ δεν δημιουργεί καινούργια ελλείμματα. Απλά συνεχίζει να υπάρχει η μαύρη τρύπα του σωρευμένου ελλείμματος, ο μηδενισμός του οποίου μέχρι το τέλος του 2014 αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. Με το νομοσχέδιο που προτείνει ο κ. Παπαγεωργίου επιτυγχάνεται η κάλυψη του σωρευμένου ελλείμματος μέσω της εφάπαξ διαγραφής απαιτήσεων των παραγωγών (επιστροφή ποσοστού του τζίρου του 2013 μέσω πιστωτικού τιμολογίου). Ταυτόχρονα, μέσω του κουρέματος στις ταρίφες, εξασφαλίζεται ότι δεν θα δημιουργείται νέο έλλειμμα. Τίποτα από αυτά όμως δεν εξασφαλίζει ότι μαζί με την κάλυψη του λογιστικού ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ θα υπάρξει και κάλυψη του ταμειακού ελλείμματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις τεράστιες καθυστερήσειςπληρωμών. Το ταμειακό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ ανέρχεται σήμερα σε 984 εκατ. ευρώ, μη συνυπολογιζομένων σε αυτό των τόκων υπερημερίας. 
Λείπει χρήμα…
Το ταμειακό πρόβλημα οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην αντίστοιχηταμειακή ασφυξία στην οποία βρίσκεται η ΔΕΗ, κυρίως λόγω τηςδιόγκωσης των απλήρωτων λογαριασμών των καταναλωτών ρεύματος. Όσο δεν βρίσκεται λύση σε αυτό το ζήτημα και δεν μπαίνει ρευστότητα στο σύστημα, ο ΛΑΓΗΕ δεν θα μπορεί να πληρώσει έγκαιρα τους παραγωγούς, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιχειρηματική δραστηριότητα ενός εκάστου εκ των εμπλεκομένων επενδυτών. Η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ μάλιστα, στην επιστολή που έστειλε στο ΥΠΕΚΑ την οποία είχε αποκαλύψει το energypress, περιέγραφε με ακρίβεια τις συνέπειες για τους επενδυτές, λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Είναι προφανές ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις, σε οποιαδήποτε αγορά, θα ήταν αδύνατο να επιβιώσουν σε ένα καθεστώς όπου η εξόφληση του τιμήματος για την ηλεκτρική ενέργεια που εγχύθηκε στο σύστημα πραγματοποιούνται με έξι μήνες καθυστέρηση και η πρακτική αυτή διαρκεί για ένα χρονικό διάστημα περίπου 1 έτους. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι ίδιες επιχειρήσεις πρέπει αφενός να εκπληρώνουν, στο σύνολό τους και εμπρόθεσμα, τις φορολογικές και τις δανειακές υποχρεώσεις τους αφετέρου να είναι σε θέση να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ η ανοχή των τραπεζών δεν είναι πάντα δυνατή, λόγω των σημερινών οικονομικών δυσχερειών του τραπεζικού συστήματος».
Προς τα πίσω η λύση
Στις δραματικές προειδοποιήσεις όλων των παραγόντων της αγοράς ο κ.Παπαγεωργίου είχε δεσμευθεί ρητά ότι θα εξασφαλισθούν επιπλέον έκτακτοι πόροι που θα αντιστοιχούν σε πληρωμές περίπου 2 μηνών, που θα καταβληθούν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2014, προς κάλυψη μέρους των οφειλών τρίτων (κυρίως των ΔΕΗ / ΑΔΜΗΕ) προς το ΛΑΓΗΕ, προκειμένου, με τον τρόπο αυτό, ο ΛΑΓΗΕ να προχωρήσει σε έκτακτες πληρωμές παραγωγών ΑΠΕ μειώνοντας ανάλογα την καθυστέρηση.
Οι πληρωμές δύο μηνών αντιστοιχούν σε ποσό περί τα 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο πλησιάζουμε στα μέσα Μαρτίου και η δέσμευση Παπαγεωργίου δεν έχει ικανοποιηθεί, με αποτέλεσμα να μην έχουν καν πληρωθεί όλοι οι παραγωγοί για τα τιμολόγια του Ιουνίου!
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του energypress, οι λύσεις που είχε υπόψη του ο κ. Παπαγεωργίου όταν δεσμευόταν για έκτακτους πόρους και πληρωμές δύο μηνών, φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν κι άλλο. Οι πηγές μέσω των οποίων θα εισέρεε (και πιθανόν θα εισρεύσει αλλά αργότερα) ρευστότητα στο σύστημα είναι δύο: Η πρώτη είναι η… γνωστή, δηλαδή η αποπληρωμή μέρους ή όλου των οφειλών που έχουν στη ΔΕΗ οι φορείς του «στενού» Δημοσίου. Πρόκειται για περίπου 80 – 100 εκατ. ευρώ τα οποία θα «παρακρατηθούν» από τους προϋπολογισμούς των συγκεκριμένων φορέων και θα δοθούν στη ΔΕΗ. Η δεύτερη πηγή είναι ένα νέο δάνειο ύψους περί τα 200 εκατ. ευρώ που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς τηςΔΕΗ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν τώρα ότι η μεν αποπληρωμή χρεών του δημοσίου δεν έχει ακόμα προχωρήσει, το δε δάνειο δεν πρόκειται να εγκριθεί πριν περάσουν κάποιες εβδομάδες.
Πίεση για διευκολύνσεις
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ πιέζει προς την κατεύθυνση του υπουργείου Οικοινομικών, να γίνουν τουλάχιστονδεκτά τα αιτήματα που έχουν υποβάλλει οι φορείς των φωτοβολταϊκών παραγωγών, μέχρις ότου εξορθολογιστούν οι πληρωμές (π.χ. για διάστημα 6 μηνών) με κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση να απαλλαγεί ο Λειτουργός από την υποχρέωση να ζητά φορολογικές ενημερότητες από τους παραγωγούς. Επίσης να γίνεταισυμψηφισμός του ΦΠΑ που οφείλουν οι παραγωγοί με τις κρατικές υποχρεώσεις απέναντί τους.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου