.

Απάντηση σε ανακοίνωση της ΔΕΗ σχετικά με την εκστρατεία του WWF Ελλάς για τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V

Απαντώντας στη ανακοίνωση της ΔΕΗ ΑΕ, με τίτλο «ΔΕΗ: Η αλήθεια για τη στρατηγική σημασία της νέας λιγνιτικής μονάδας V στην Πτολεμαΐδα», η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς σημειώνει τα εξής:
Δεδομένα: Είναι προφανές ότι οι συντάκτες της ανακοίνωσης της ΔΕΗ δεν διάβασαν προσεκτικά τα στοιχεία στα οποία βασίζεται η προσπάθεια του WWF Ελλάς για απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη, ούτε και τις εκθέσεις που τεκμηριωμένα αποδεικνύουν την αμφίβολη οικονομική βιωσιμότητα «μιας από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις», όπως χαρακτηρίζει την Πτολεμαΐδα V η ΔΕΗ. Οι οικονομετρικές και οικολογικές αναλύσεις του WWF Ελλάς βασίζονται στα δεδομένα που έχει δημοσιεύει η ίδια η ΔΕΗ στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου και το ΥΠΕΚΑ στον Οδικό Ενεργειακό Χάρτη Πορείας για το 2050.

Ανάπτυξη: Οι υπεραξίες που δηλώνει η ΔΕΗ ότι δημιουργούνται από τις λιγνιτικές μονάδες στη Δυτ. Μακεδονία δεν φαίνεται στην πραγματικότητα να αντανακλώνται σε θέσεις εργασίας. Το εργατικό δυναμικό που απασχολεί η ΔΕΗ στην περιοχή αντιστοιχεί μόλις στο 2.5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, η οποία εδώ και πολλά χρόνια κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα. Ίσως κάποια στιγμή θα άξιζε να εξεταστεί το αντίστροφο σενάριο, δηλαδή η υπονόμευση των δυνατοτήτων της ταλαιπωρημένης αυτής περιφέρειας για πραγματικά βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα, λόγω ακριβώς της σοβαρής υποβάθμισης που προκαλεί στους φυσικούς πόρους και τη δημόσια υγεία η λιγνιτική βιομηχανία.
Χρηματοδότηση: Η ΔΕΗ αποφεύγει συστηματικά οποιαδήποτε αναφορά στην απερίφραστη άρνηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να ενισχύσει  την επένδυση αυτή, επειδή ακριβώς οι προβλεπόμενες εκπομπές θα είναι διπλάσιες από τα κριτήρια που η ΕΤΕπ έχει θέσει για χρηματοδότηση μονάδων άνθρακα. Στην εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο χρηματοδοτικό σχήμα της Πτολεμαΐδας V είχε αναφερθεί ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (21.3.2012).
Εκπομπές: Η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της επίσης αναφέρεται σε «μεγάλες μειώσεις» CO2 λόγω της αντικατάστασης παλαιών μονάδων. Η νέα μονάδα, για την ετήσια παραγωγή  4,6 TWh,  θα εκπέμπει περίπου 4,6 εκ. τόνους CO2 τον χρόνο. Οι προς αντικατάσταση μονάδες των ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και ΛΙΠΤΟΛ, τις οποίες αναφέρει η ΔΕΗ στην ΜΠΕ του έργου (σ. 124), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (http://ec.europa.eu/environment/ets/), εκπέμπουν κάθε χρόνο περίπου 4,9 εκ τόνους CO2. Κατά συνέπεια, οι «μεγάλες μειώσεις» CO2 είναι 300.000 τόνοι τον χρόνο, ποσότητα που η ίδια η ΔΕΗ δηλώνει πως θα ήταν το περιβαλλοντικό όφελος από τη δημιουργία του μεγάλου φ/β πάρκου, το οποίο αθόρυβα εγκατέλειψε.
Κόστος ρεύματος: Σίγουρα γνωρίζει η ΔΕΗ ότι το «φθηνό» ρεύμα έχει κρυφό κόστος που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές, δίχως διαφάνεια και δίχως να το αντιλαμβάνονται (ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος εκτιμά το κόστος αυτό στα 2,3 - 3,9 δις ευρώ ετησίως). Για παράδειγμα, η ΔΕΗ δεν έχει ποτέ αναφερθεί στις εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις που έχει η λειτουργία των εργοστασίων της στην υγεία των κατοίκων των λιγνιτικών κέντρων, ούτε και στη μη συχνά αντιστρεπτή αλλά διαρκώς επιδεινούμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλεί. Επίσης, η ΔΕΗ αποκρύπτει από την κοινωνία ότι η αγορά δικαιωμάτων εκπομπών, θα βαίνει αυξανόμενη μέχρι το 2040, με το κόστος να καταλήγει προφανώς στον καταναλωτή ( το 2040 η λειτουργία μόνο της Πτολεμαΐδας V θα απαιτεί επιπλέον 239 εκ. ευρώ ετησίως, βάσει των προβλέψεων του Οδικού Χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενέργεια). Για το κόστος αυστηρά της διαδικασίας εξόρυξης, μεταφοράς και καύσης λιγνίτη αναμένουμε τα αποτελέσματα του υπό εξέλιξη κοστολογικού ελέγχου της ΔΕΗ, εάν βεβαίως αυτά δημοσιοποιηθούν.
Καθαρή και ανταγωνιστική ΔΕΗ: Προκύπτει αβίαστα το ερώτημα: γιατί η ΔΕΗ δεν διεκδικεί δάνεια με τους ίδιους ευνοϊκούς όρους για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που σχεδίαζε να κατασκευάσει σε εξαντλημένα λιγνιτικά πεδία σε Κοζάνη και Μεγαλόπολη; Να θυμίσουμε ότι ειδικά το πάρκο στην Κοζάνη ισχύος 200 MW θα ήταν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της εταιρείας, το μεγαλύτερο φ/β πάρκο στον κόσμο (αν και η κατασκευή του πάρκου έχει εγκαταλειφτεί, η ΔΕΗ επιμένει να κρατά αυτή την αναφορά στο site της) , θα στοίχιζε 600 εκατ. ευρώ, θα πρόσφερε 550 θέσεις εργασίας (200 νέες), ενώ θα περιλάμβανε και εργοστάσιο κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ. Είναι δυνατόν η ΔΕΗ ΑΕ να μην αντιλαμβάνεται ότι τέτοιες ακριβώς επενδύσεις θα την καταστήσουν ουσιαστικά ανταγωνιστική και βιώσιμη, όταν τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν πλέον τη χειρότερη επένδυση από πλευράς οικονομικής απόδοσης;
Ανεξαρτήτως αυτών, μας χαροποιεί η ανακοίνωση της απόσυρσης των παλιών λιγνιτικών μονάδων από τη ΔΕΗ. Θα ήταν όμως πολύ χρήσιμο αν η ίδια δεσμευόταν και για το ακριβές χρονοδιάγραμμα αυτών των αποσύρσεων. Η ίδια η ΔΕΗ άλλωστε έχει δεσμευτεί γιαμηδενισμό των εκπομπών CO2 το 2050. Πώς άραγε θα επιτύχει τον στόχο αυτό όταν κατασκευάζει νέες μονάδες και δεν δεσμεύεται για την απόσυρση των παλιών;
Τέλος, είναι ατυχές ότι οι διθυραμβικές ανακοινώσεις για την εξεύρεση χρηματοδότη για τη λιγνιτική μονάδα V στην Πτολεμαΐδα συμπίπτουν χρονικά με τη διάσπαση της εταιρείας και την πώλησή της. Είναι προφανές ότι επιχαίροντας για την επίτευξη δανείου για την Πτολεμαΐδα V, η ΔΕΗ επιθυμεί όντως να πωληθεί, προβάλλοντας μάλιστα «δυναμικό» αναπτυξιακό προφίλ στους υποψηφίους επενδυτές. Είναι όμως κρίμα που το προφίλ που επιλέγει έχει τόσο μεγάλο, κρυφό μέχρι σήμερα, κόστος για την ελληνική κοινωνία.
Στο πλαίσιο των παραπάνω, όπως ακριβώς ισχύει με τη συνεπή μας μακροχρόνια στάση ενάντια στον λιγνίτη και τη βρώμικη ενεργειακή «ανάπτυξη», συνεχίζουμε και εντείνουμε τη διεθνή μας εκστρατεία ενάντια στην Πτολεμαΐδα V και σε οτιδήποτε εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδα μονοπάτια, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον.
Περισσότερες πληροφορίες:Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr 
Σημειώσεις προς συντάκτες: Δείτε εδώ τη διεθνή εκστρατεία του WWF Ελλάς ενάντια στην «Πτολεμαΐδα V» και εδώ το σύνολο των σχετικών στοιχείων για κλιματική αλλαγή, δημόσια υγεία, οικονομικά στοιχεία και λιγνίτη.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου