.

Στη δημοσιότητα το αναθεωρημένο μνημόνιο - Τι προβλέπει για την ενέργεια

Το κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου, στο οποίο, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και οι στόχοι του ενεργειακού τομέα, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στις προβλέψεις του μνημονίου για την ενέργεια, κεντρική θέση κατέχουν οι αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην περίπτωση της ελάφρυνσης των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Εξάλλου, αναφορά γίνεται στην πρόοδο που καταγράφεται αλλά και στις υποχρεώσεις της χώρας όσον αφορά τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΗ κλπ).
Για το θέμα των ΑΠΕ, στο κείμενο του μνημονίου επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι το πρόβλημα που σχετίζεται με τις επιδοτήσεις έχει εν τέλει αντιμετωπιστεί με διαρθρωτικό τρόπο.
Συνοπτικά, οι παρατηρήσεις για τα ενεργειακά θέματα έχουν ως εξής:
-Προωθείται ένα πιο σύγχρονο μοντέλο αγοράς ενέργειας, μέσω θεμελιώδους μετασχηματισμού του εν λόγω τομέα. Το υψηλό ενεργειακό κόστος πλήττει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τα νοικοκυριά. Για την αντιμετώπισή του εν λόγω φαινομένου, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να υιοθετήσει «πακέτο» μεταρρυθμίσεων, ώστε η αγορά ενέργειας να αποτελέσει κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
-Απομάκρυνση κοστοβόρων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, εισαγωγή δημοπρασιών ΝΟΜΕ (οι οποίες ξεκινούν την 1η Σεπτεμβρίου 2014), αποκρατικοποίηση μέρους της ΔΕΗ («μικρή ΔΕΗ»). Οι σταυροειδείς επιδοτήσεις στους πελάτες μεσαίας και χαμηλής τάσης, καθώς και η τιμολόγηση με βάση το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από πλευράς ΔΕΗ παραμένουν σημαντικά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν ως τον Ιούνιο.
-Προχωρά ο διαχωρισμός διανομής - προμήθειας φυσικού αερίου, δίνοντας στους καταναλωτές το δικαίωμα επιλογής ανάμεσα στις επιχειρήσεις φυσικού αερίου (σε ισχύ από 1η Οκτωβρίου 2014 η επιλεξιμότητα)).
-Η επιτάχυνση των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων. Η κατάργηση χρόνιων στρεβλώσεων στην ηλεκτρική ενέργεια θα φέρει περισσότερο ανταγωνισμό στο κομμάτι των προμηθειών. Σημαντικό κομμάτι προς αυτή την κατεύθυνση θα φέρουν και οι αλλαγές στην αγορά φυσικού αερίου.
- Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της ΡΑΕ, το πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς παραμένει άλυτο. Ωστόσο, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εξοφλήσει όλες τις σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τη ΔΕΗ μέχρι τον Ιούνιο του 2014.
- Το πρόβλημα των επιδοτήσεων στις ΑΠΕ έχει εν τέλει αντιμετωπιστεί με διαρθρωτικό τρόπο. Στο κείμενο του μνημονίου αναφέρονται τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στα οποία περιλαμβάνεται η μείωση των εγγυημένων τιμών και η αναθεώρηση των υφιστάμενων συμβολαίων προκειμένου να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του λογαριασμού ΑΠΕ. Αναφέρεται παράλληλα το όριο που τίθεται για τις ετήσιες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών ενώ αναφέρεται ότι αναμένεται να εισαχθεί πλαφόν και όσον αφορά τις ετήσιες αποζημιώσεις.
- Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, στο κείμενο αναφέρεται ότι η διαδικασία προχωρά. Γίνεται ειδικότερα λόγος για το σχέδιο της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ», για το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι η διαδικασία για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR είναι σε εξέλιξη. Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ, σημειώνεται ότι η ιδιωτικοποιήσει έχει ματαιωθεί προκειμένου να αποσαφηνισθεί περαιτέρω το μελλοντικό ρυθμιστικό πλαίσιο.
- Πρόοδος έχει επιτευχθεί και στον τομέα των καυσίμων.  Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στα συστήματα εισροών – εκροών για τα οποία αναφέρεται ότι η εγκατάστασή τους θα έχει ολοκληρωθεί σε όλη τη χώρα τον Αύγουστο του 2014.
Όσον αφορά τα θέματα που η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει στους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, στο μνημόνιο αναφέρεται:
Ηλεκτρισμός: Στα σημαντικά προς επίλυση θέματα περιλαμβάνονται η έλλειψη διασυνδέσεων με τα νησιά, η οποία κοστίζει κάθε χρόνο στην Ελλάδα 800 εκ. ευρώ, αλλά και το υψηλό κόστος για την αντιμετώπιση των διακυμάνσεων μεταξύ της προσφοράς ενέργειας από ΑΠΕ και της ζήτησης. Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να δώσει μεγαλύτερη πρόσβαση σε εναλλακτικές, και πιθανώς φθηνότερες, πηγές ηλεκτρισμού στους καταναλωτές.
Φυσικό αέριο: Ο κλάδος του φυσικού αερίου παραμένει τελείως κλειστός στην απελευθέρωση, κάτι το οποίο έχει αρνητικές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, λόγω έλλειψης επιλογών από τους καταναλωτές, μη αποδοτικών υποδομών διανομής και υψηλότερων τιμών. Καταλύτες για την αναδιάρθρωση της αγοράς αερίου, όπως τονίζεται στο Μνημόνιο, αποτελούν 3 στοιχεία: η απόφαση το Δεκέμβριο για την κατασκευή του TAP, η αποτυχημένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ το καλοκαίρι του 2013 και η κρίση στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες δεν είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος ενέργειας. 


Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου