.

Χοντρό «τσεκούρι» στα ΑΔΙ ζητάει η τρόικα

Μείωση του κόστους των πληρωμών ισχύος που σήμερα βρίσκονται στο ύψος των 600 εκατομμυρίων ευρώ έχει ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress η τρόικα, προτείνοντας μάλιστα και μια σειρά από τρόπους ώστε να επιτευχθεί η ελάφρυνση για το κόστος του συστήματος.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες του EnergyPress η τρόικα έχει προτείνει μεταξύ άλλων:

·         Μείωση του αριθμού των δικαιούχων, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο επιπλέον κίνητρο για περισσότερες αποσύρσεις παλιών μονάδων και μειώνοντας το πλεονάζον δυναμικό ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος
·         Οι πληρωμές ισχύος να παραμείνουν ως ένα καθαρά μεταβατικό μέτρο, ενόψει της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς
·         Οι πληρωμές ισχύος να ελαχιστοποιηθούν ενόψει της υιοθέτησης του ευρωπαϊκού target model
·         Η όποια μείωση πάντως θα πρέπει να εξασφαλίζει επαρκώς τόσο την παραγωγική επάρκεια ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού όσο και την κάλυψη με ασφάλεια της αιχμής της ζήτησης μεταξύ άλλων μέσω της δραστηριότητας των μονάδων φυσικού αερίου
Σύμφωνα με πληροφορίες στις συζητήσεις που έχουν γίνει έχουν τεθεί επί τάπητος και συγκεκριμένα νούμερα, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Η γενικότερη κατεύθυνση ωστόσο που έχει δοθεί αναφέρει ότι οι πληρωμές ισχύος θα πρέπει να ευθυγραμμιστούνμε το αντίστοιχο κόστος που υπάρχει στις ευρωπαϊκές αγορές κατά μέσο όρο.
Πάντως, γεγονός παραμένει ότι η πλευρά της τρόικας δεν έχει παρέμβει στην κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης και παραδέχεται ότι ο μηχανισμός ισχύος είναι απαραίτητος για την ευστάθεια του συστήματος αλλά και για την αντιμετώπιση των αιχμών της ζήτησηςαπό τις μονάδες φυσικού αερίου.
Εκείνο που ζητείται ωστόσο σαφώς είναι να μειωθεί το συνολικό κόστος των πληρωμών, προοπτική στην οποία όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά συμφωνούν. Αντίθετα στον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει μείωση του κόστους, αρχίζουν οι διαφωνίες, με τη ΔΕΗ να ζητεί την αναλογική μείωση των πληρωμών για όλους και τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς να αντιπροτείνουν ότι οι πληρωμές θα πρέπει να ισχύουν μόνο για τις αποδοτικές και ευέλικτες μονάδες αερίου, πρόταση που φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά και στις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν δοθεί από την τρόικα, με βάση τα ισχύοντα στην Ε.Ε. 

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου