.

Δράσεις σε 4 άξονες για ενέργεια χαμηλού κόστους

Στοχευμένες δράσεις σε τέσσερις άξονες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία και την ανάπτυξη μίας ανταγωνιστικής πολιτικής προτείνει το ΚΕΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι η επίτευξη ενέργειας χαμηλού κόστους αποτελεί σήμερα μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Σε ειδική μελέτη για το «Κόστος Ενέργειας - Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας και της Εξωστρέφειας της βιομηχανίας», το ΚΕΠΕ χαρακτηρίζει βραχυπρόθεσμα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και επισημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα. Προτείνει τη διαμόρφωση στοχευμένης μακροχρόνιας ενεργειακής πολιτικής σε συνδυασμό με ανταγωνιστική βιομηχανική πολιτική, τονίζοντας ότι η βιομηχανία αντιμετωπίζει σήμερα έντονες πιέσεις που οδήγησαν σε μείωση της ανταγωνιστικότητάς της, με αρνητικές πιέσεις στην εξωστρέφεια και στη βιωσιμότητα ακόμα και παραδοσιακά ανθεκτικών κλάδων όπως η χαλυβουργία, το αλουμίνιο, η κλωστοϋφαντουργία κ.λπ. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί οι βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας, όπως οι χαρτοβιομηχανίες, οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι επιχειρήσεις επεξεργασίας μετάλλου κ.λπ., στο οποίες το κόστος ενέργειας αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 30% του συνολικού κόστους.
Προτάσεις
Οι τέσσερις βασικοί άξονες που προτείνει το ΚΕΠΕ είναι:
• Η ελαχιστοποίηση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από υψηλού κόστους εισαγόμενες πηγές ενέργειας όπως το αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
• Η οικονομική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο χαμηλών εκπομπών αερίων ρύπων.
• Ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη υποδομών και δικτύων που συμβάλλουν στην αύξηση οικονομικής αποδοτικότητας του συστήματος.
• Η αξιοποίηση των ανταγωνιστικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας με υψηλή προστιθέμενη αξία για τη χώρα, όπως ο κατασκευαστικός κλάδος, η βιομηχανία χάλυβα.
Βασική παράμετρος ανάπτυξης του ενεργειακού τομέα θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με τη μελέτη, ο εξορθολογισμός, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση δικτύων και υποδομών που απαιτούνται για την επίτευξη αυξημένης οικονομικής αποδοτικότητας του συστήματος ηλεκτρισμού. Χρειάζεται επίσης ορθολογική αξιοποίηση των διαφόρων πηγών ενέργειας, αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και εξωστρέφεια. Το ΚΕΠΕ υπογραμμίζει τη σημασία που έχουν η αύξηση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και η ελαχιστοποίηση της εξάρτησης από τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών των ενεργειακών προϊόντων. Ιδιαίτερη επισημαίνει το ρόλο που μπορεί να έχει η μελλοντική αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων, καθώς πέρα από τα άμεσα οικονομικά οφέλη θα υπάρξουν πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις αν υποκαταστήσουν εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων. Τέλος οι ΑΠΕ δεν πρέπει να παραγκωνιστούν, αλλά να αποτελέσουν βασικό επενδυτικό άξονα.

Της Μανταλένας Πίου από την Ημερησία

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου