.

Υδρογονάνθρακες: 700 εκατ. Ευρώ στη Δυτ. Ελλάδα – Παραχωρήσεις σε Ιόνιο, Κρήτη

Σε 700 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν οι επενδύσεις των αναδόχων κοινοπραξιών για την έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στη Δυτική Ελλάδα: Δυτικό Κατάκολο, Ιωάννινα και Δυτικός Πατραϊκός Κόλπος. Πρόκειται για τις πρώτες έρευνες μετά από δέκα χρόνια.
Πιο ώριμη περιοχή θεωρείται το Κατάκολο όπου υπάρχουν πιστοποιημένα κοιτάσματα πετρελαίου τα οποία δεν εξορύχθηκαν στο παρελθόν λόγω των τότε τιμών του πετρελαίου και άλλων συγκυριών.
Ακολουθεί σε βαθμό ωριμότητας ο Δυτικός Πατραϊκός Κόλπος και έπεται το χερσαίο κοίτασμα στα Ιωάννινα.
Στο πλαίσιο τελετής που έλαβε χώρα στο ΥΠΕΚΑ για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στους αναδόχους, οι εταιρείες ανακοίνωσαν ότι τα κοιτάσματα κρύβουν 305 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ενώ στα Ιωάννινα οι προβλέψεις κάνουν λόγο και για την πιθανότητα κοιτάσματος φυσικού αερίου 6 δισ. κ.μ.
Ο κ. Βενιζέλος στη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε πως προτεραιότητα της χώρας μας είναι η οριοθέτηση των ζωνών με όλες τις συνορεύουσες χώρες όπως προβλέπεται από το θαλάσσιο δίκαιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης πως η υπογραφή των συμβάσεων αποτελεί τριπλή πράξη, οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής αλληλεγγύης (μέρος των εσόδων θα πηγαίνει στο ασφαλιστικό σύστημα) αλλά και άσκησης κυριαρχίας επί των εθνικών δικαιωμάτων. Χαρακτήρισε δε τα κοιτάσματα ως “κοιτάσματα απασχόλησης”.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ από την πλευρά του ανήγγειλε τον διεθνή γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης αλλά και την προκήρυξη του διαγωνισμού για τα τρία χερσαία οικόπεδα που ζήτησε η ιταλική Enel.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου