.

Αν τα μέτρα για ρεύμα και αέριο «έβγαιναν» νωρίτερα

Η ολιγωρία στη λήψη μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στην ενεργοβόρο βιομηχανία έχει φέρει προ του λουκέτου εμβληματικές μονάδες της εγχώριας χαλυβουργίας.
Κοινή είναι η εκτίμηση στην αγορά ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική εάν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, για την ελέφρυνση του ενεργειακού κόστους είχαν ληφθεί νωρίτερα.

Αν και στο σύνολό τους δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, η βαριά βιομηχανία νιώθει ήδη σημαντική ανακούφιση από τις μειώσεις. Μόνο από τις εκπτώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, το ενεργειακό κόστος μειώθηκε από 15% έως και 30%, ανάλογα με το καταναλωτικό προφίλ της Επιχείρησης. Η μείωση αυτή είναι ανδρομική από τις αρχές του έτους και για όλο το 2014, ενώ για το 2015 θα απαιτηθεί η εκ νέου έγκριση της τρόικας.
Οι περίπου 60 επιχειρήσεις υψηλής και μέσης τάσης έχουν αρχίσει να υπογράφουν με τη ΔΕΗ τις σχετικές συμβάσεις. Περαιτέρω ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους σε ποσοστό περίπου 10% έχει προκύψει και από τη μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου από την Gazprom κατά 15%, η οποία μεταβιβάστηκε από τη ΔΕΠΑ στο σύνολο των πελατών της. Η ενεργοβόρος βιομηχανία μέσης τάσης επωφελήθηκε και από την εξίσωση του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ) με αυτό της υψηλής τάσης.
Δύο όμως σημαντικά μέτρα μακροχρόνιας διάρκειας και ένα εφάπαξ εφαρμογής δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Πρόκειται για τις περίφημες συμβάσεις διακοψιμότητας που θα προσφέρουν στις επιχειρήσεις μειωμένες τιμές ως αντάλλαγμα στην απελευθέρωση φορτίων όταν το σύστημα έχει ανάγκη και τον μηχανισμό αντιστάθμισης ισχύος. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπεται από ευρωπαϊκή Οδηγία και δίνει τα δυνατότητα στα κράτη-μέλη να επιστρέψουν στις ενεργοβόρες βιομηχανίες με τη μορφή ενίσχυσης ποσοστό μέχρι και 80% του κόστους που καταβάλλουν για CO2. Tα δύο αρχικά σχέδια της Ελλάδας προς την Ε.Ε. τόσο για τη διακοψιμότητα όσο και για την αντιστάθμιση απορρίφθηκαν με τον χαρακτηρισμό της κρατικής ενίσχυσης. Εχουν υποβληθεί νέα που έλαβαν υπόψη τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία και αναμένεται η έγκρισή τους από την Ε.Ε. μέσα στις επόμενες ημέρες. Ανεφάρμοστο παραμένει και το μέτρο διανομής 50 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της ΔΕΠΑ στη χρήση του 2013 στην ενεργοβόρο βιομηχανία.

energypress.gr (Χρ. Λιάγγου, Καθημερινή, 11/5/2014)

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου