.

Και ο άνθρακας στο «Τραπέζι» των εναλλακτικών στο Ρωσικό Αέριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν κεκλεισμένων των θυρών σήμερα πώς θα διαχειριστούν τις σκληρές επιλογές που αντιμετωπίζουν προκειμένου η ΕΕ να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, εξετάζοντας ακόμη και την χρήση του ρυπογόνου άνθρακα.


Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η συζήτηση αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγική, καθώς είναι πιθανόν να αναδυθούν διαφορετικές απόψεις με επίκεντρο την ενεργειακή πολιτική μέσα στην Ένωση των 28 κρατών-μελών, χωρίς να γίνει τίποτα για να αποκλιμακωθεί η ένταση με τη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας.

Οι συνομιλίες, στις οποίες συμμετέχουν ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ και εμπειρογνώμονες από κράτη μέλη, διεξήχθησαν έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο βίας με δεκάδες νεκρούς στην Ουκρανία, που αποτελεί ένα τμήμα-κλειδί της οδού μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Σε ένα αντίγραφο του προγράμματος των σημερινών τρίωρων συνομιλιών για την ενεργειακή ασφάλεια που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς καταγράφεται η συζήτηση για επιλογές όπως η αυξημένη χρήση σχιστολιθικού φυσικού αερίου, η καλύτερη αποθήκευση και τρόποι για τη μείωση της ζήτησης.

Ένας εκ των εμπειρογνωμόνων που παραβρέθηκαν στις συνομιλίες δήλωσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί, ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη για άλλα καύσιμα, ακόμα και του άνθρακα, που είναι πολύ πιο ρυπογόνος σε σύγκριση με το αέριο, και της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας «στο πλαίσιο μιας δέσμης μέτρων».

Οι σημερινές συνομιλίες εντάσσονται σε μια σειρά επαφών με στόχο να αναπτυχθούν ιδέες ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του επόμενου μήνα. Τα 28 κράτη μέλη συμφώνησαν τον Μάρτιο στην ανάγκη να βελτιωθεί η ενεργειακή ασφάλεια και ζήτησαν από την Κομισιόν να καταρτίσει σε βάθος διεξοδικά σχέδια για τις εναλλακτικές του εφοδιασμού από τη Ρωσία.

Η χρήση άνθρακα —ή λιγνίτη— θα παρέβαινε πάντως την ευρωπαϊκή πολιτική για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο πλαίσιο των προσπαθειών εναντίον της κλιματικής αλλαγής.


Πηγη: energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου