.

Μεταξύ 1 και 1,5 δισ. ευρώ η αποτίμηση της "Μικρής ΔΕΗ" - όλες οι αλλαγές στο νομοσχέδιο

Επίπεδα μεταξύ 1 και 1,5 δισ. ευρώ "βγάζει" σύμφωνα με πληροφορίες η λογιστική αποτίμηση του 30% των παγίων της ΔΕΗ, δηλαδή το χαρτοφυλάκιο μονάδων, υποδομών και υπηρεσιών, που θα μεταβιβαστεί στη "Μικρή ΔΕΗ".

Ενώ η κυβέρνηση δουλεύει πάνω στις επαναδιατυπώσεις των άρθρων του νομοσχεδίου της "Μικρής ΔΕΗ" προκειμένου να κάμψει τιςαντιδράσεις των διαφωνούντων βουλευτών και των τοπικών κοινωνιών, η μελέτη της λογιστικής αποτίμησης του 30% που βρίσκεται στο τελικό στάδιο από την επιχείρηση οδηγεί σε νούμερα μεταξύ 1 και 1,5 δισ. ευρώ.
Παράγοντες του χώρου επισημαίνουν ότι η λογιστική αξία του 30% της ΔΕΗ, αποτελεί ένα είδος "πήχη" για το διαγωνισμό που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει περίπτωση για την επιχείρηση να δεχθεί χαμηλότερο ελάχιστο τίμημα από εκείνο της αποτίμησης, οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστεί να περάσουν πάνω από τον "πήχη" αν θέλουν να βάλουν στο χέρι το 30% της ΔΕΗ.
Εξελίξεις έχουμε όμως και σε ένα άλλο μέτωπο. Σήμερα το διοικητικό της συμβούλιο της ΔΕΗ αναμένεται να εγκρίνει την short list με τους υποψήφιους επενδυτές που θα περάσουν στην τελική φάση του διαγωνισμού πώλησης του 66% του ΑΔΜΗΕ. Εκτιμάται ότι θα προκριθούν οι τέσσερις από τους πέντε υποψηφίους που είχαν εκφράσει αρχικά ενδιαφέρον (εκτός φαίνεται ότι μένει η ινδική Indian Power που μέχρι χθες δεν είχε προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά), προκειμένου τον Σεπτέμβριο να κληθούν να καταθέσουν τις τελικές δεσμευτικές τους προσφορές.
Κάποιοι δεν αναμένουν κάτω από 500 εκατ. ευρώ στην περίπτωση των δικτύων.
Το καλό σενάριο των 2 δισ. ευρώ
Εφόσον η κυβέρνηση περάσει τις καλοκαιρινές "εξετάσεις" της Βουλής, και το νομοσχέδιο για τη "Μικρή ΔΕΗ" ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο, τότε το φθινόπωρο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, και προς το τέλος του 2015, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί(μαζί και με την απόσχιση του 30%).
Σε αυτό πάντα το "καλό" σενάριο, κάπου μέσα στο 2016 η μητρική εταιρεία θα βάλει στα ταμεία της το τίμημα της πώλησης, και ενώ νωρίτερα θα έχει κάνει το ίδιο με τα έσοδα από την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ.
Σωρευτικά, από την πώληση των ΑΔΜΗΕ και της "Μικρής ΔΕΗ", η επιχείρηση προσδοκά να βάλει στα ταμεία της τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Αυτό ακριβώς είναι και το στρατηγικό πλάνο της κυβέρνησης. Μια εταιρεία που παρ’ ότι θα έχει συρρικνωθεί χάνοντας το 30% της δύναμής της, ωστόσο θα ενισχυθεί με τα κεφάλαια που θα εισπράξει, τα οποία θα της επιτρέψουν αφενός να μειώσει σημαντικά το χρέοςτης, αφετέρου να χρηματοδοτήσει την μεγάλη επένδυση της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα V, ακόμη και να κάνει πράξη το μύχιο πόθο τόσων και τόσων διοικήσεων, να επεκταθεί στη ΝΑ Ευρώπη.
Στην πλήρη του ανάπτυξη το παραπάνω σενάριο προβλέπει ότι κάπου μέσα στο 2017 όταν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το ΤΑΙΠΕΔπροκηρύξει το διαγωνισμό για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για το 17% της ΔΕΗ, η επιχείρηση θα έχει γεμάτα ταμεία, άλλη αξία, και αυτό θα απτυπώνεται και στο χρηματιστήριο. Η μετοχή της ΔΕΗ το καλοκαίρι του 2012 κόστιζε 1,5 ευρώ, και σήμερα βρίσκεται στα 11,5 ευρώ. Η εξεύρεση επομένως στρατηγικού επενδυτή θα γίνει με εντελώςδιαφορετικούς όρους σε σχέση με τους σημερινούς.
Θυμίζουμε ότι προκειμένου τα συνδυασμένα αυτά έσοδα (από "Μικρή ΔΕΗ" και ΑΔΜΗΕ) να κατευθυνθούν στο ταμείο της ΔΕΗ, και όχι στην εξυπηρέτηση του χρέους, όπως αρχικά επεδίωκε η τρόικα, δόθηκεμάχη. Προηγήθηκε τον τελευταίο χρόνο πολύμηνη αλληλογραφία του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Α.Παπαγεωργίουμε τους δανειστές, οι εκπρόσωποι των οποίων πείσθηκαν ότι τα κεφάλαια από την πώληση της "Μικρής ΔΕΗ" αλλά και του ΑΔΜΗΕ, θα κατευθυνθούν πίσω στην μητρική επιχείρηση.

Τι αλλάζει στο νομοσχέδιο

Σχετικά με τις προωθούμενες βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο, όπως είπε μιλώντας χθες στον "ΒΗΜΑ FM" ο κ. Παπαγεωργίου, θα υπάρχει άρθρο περί καθολικής διαδοχής, δηλαδή πλήρους μεταφοράςεργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων από τη μία εταιρεία στην άλλη, ενώ θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις. Επίσης οι υδάτινοι πόροι της ΔΕΗ που χρησιμοποιούνται για άρδευση θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται από τους αγρότες για την άρδευση των χωραφιών τους, ενώ το μείγμα πελατών που θα μετακινηθεί στη νέα εταιρεία θα είναι δίκαια κατανεμημένο (φερέγγυοι πελάτες- μέτριοι και κακοπληρωτές, μεγάλοι-μεσαίοι και μικροί, καθώς επίσης οικιακοί-εμπορικοί και βιομηχανικοί).
Αναφορικά με τους όρους του διαγωνισμού πώλησης της «Μικρής ΔΕΗ», σύμφωνα με τις πληροφορίες θα περιλαμβάνει ρήτρα 5ετούς απασχόλησης για τους εργαζομένους που θα μετακινηθούν σε αυτήν, με την οποία ο νέος αγοραστής δεν θα μπορεί κατά το παραπάνω διάστημα να τους απολύσει. Θα μεταφέρει επίσης στον αγοραστή όλες τις υποχρεώσεις που έχει σήμερα η ΔΕΗ απέναντι στις τοπικές κοινωνίες (π.χ. κοινωφελή έργα), και θα αναφέρει ότι όπως ισχύει και σήμερα, υποχρεούται να προσλάβει προσωπικό για τα εργοστάσια από τις περιοχές όπου αυτά βρίσκονται. Τέλος, θα δίνει μπόνους σε εκείνο τον επενδυτή που θα δεσμευθεί ότι θα αξιοποιήσει την άδεια γιανέα μονάδα στην Φλώρινα και θα την υλοποιήσει.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου