.

Μεγάλες αλλαγές στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό - Ριζική αλλαγή στις χρήσεις γης

Μεγάλες αλλαγές στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό βάζει σε εφαρμογή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που κατατέθηκε χθες στην Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος και ψηφίζεται αύριο, Τετάρτη.

Τι αλλάζει στις χρήσεις γης

Επιταχύνεται και η διαδικασία ένταξης στο σχέδιο πόλης στα δύο χρόνια, καθώς ο χρόνος που απαιτούνταν μέχρι σήμερα κυμαινόταν από 5 έως 20 χρόνια
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου,καταργεί τις περιοχές αμιγούς κατοικίας ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για πλήθος χρήσεων, συνολικά 18 που αντιστοιχούν σε 6.000 κωδικούς δραστηριοτήτων. Στόχος είναι μεταξύ άλλων η προσέλκυση επενδύσεων.
 Με αυτό τον τρόπο αίρονται, μεταξύ άλλων, οι περιορισμοί που ίσχυαν σε περιοχές «VIP» για το άνοιγμα καταστημάτων, όπως κουρεία και φούρνοι.  Σήμερα, σε δήμους, όπως ο Δήμος Κηφισιάς, στις περιοχές Πολιτεία, Κεφαλάρι και Νέα Κηφισιά επιτρέπονται μόνο κατοικίες σε αντίθεση με τον υπόλοιπο δήμο όπου είναι ελεύθερη η εμπορική δραστηριότητα.
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου καταργούνται οι δύο κατηγορίες κατοικίας που ίσχυαν μέχρι σήμερα (αμιγής και γενική) και δημιουργούνται τρεις νέες κατηγορίες: αποκλειστικής κατοικίας, κατοικίας επιπέδου γειτονιάς και κατοικίας ενδιάμεσου επιπέδου.
Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, «με το νέο θεσμικό πλαίσιο καθορίζονται επακριβώς οι αρμοδιότητες, τα επίπεδα σχεδιασμού και ελέγχου, αποφεύγονται οι αλληλεπικαλύψεις, ενώ όλα τα αποτελέσματα του σχεδιασμού, οποιουδήποτε επιπέδου, καθώς και οι "θεσμικές γραμμές" συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά σε ενιαία βάση δεδομένων του ΥΠΕΚΑ και αποτυπώνονται στα ψηφιακά υπόβαθρα της ΕΚΧΑ».

Οι στόχοι του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού

Στόχος, όπως λένε στο υπουργείο, αποτελεί η απλούστευση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και η μείωση των επιπέδων σχεδιασμού από επτά σε τέσσερα. Ταυτόχρονα, όλες οι διαδικασίες θα έχουν μία κεντρική αξιολόγηση, παρακολούθηση και δέσμευση ολοκλήρωσης σε συγκεκριμένο χρόνο, με οργανωμένο τρόπο.

Στόχο αποτελεί και το ζήτημα της μείωσης του χρόνου που απαιτείται για να εγκριθούν τα σχέδια του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Οι εγκρίσεις θα περνούν πλέον από την αποκεντρωμένη διοίκηση και με άλλες διαδικασίες θα γίνονται σε διάστημα λίγων μηνών, ενώ μέχρι σήμερα απαιτούνταν έως και τρία χρόνια. Μάλιστα, επιταχύνεται και η διαδικασία ένταξης στο σχέδιο πόλης στα δύο χρόνια, καθώς ο χρόνος που απαιτούνταν μέχρι σήμερα κυμαινόταν από 5 έως 20 χρόνια.

Σημαντικό βήμα για το ΥΠΕΚΑ αποτελεί επίσης η ολοκλήρωση μέχρι το 2020, με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπουργείων, ενός ψηφιακού χάρτη της Ελλάδας όπου θα απεικονίζονται όλες οι θεσμικές γραμμές (δάση, αιγιαλός, περιοχές Natura, αρχαιολογικοί χώροι, αναδασμοί κλπ), που επηρεάζουν σημαντικά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του χώρου.

Από το νομοσχέδιο αφαιρέθηκαν οι διατάξεις που δεν αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση, δηλαδή οι ρυθμίσεις για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και για τις ιδιωτικές πολεοδομήσεις, που θα θεσμοθετηθούν ξεχωριστά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου