.

Στα θερινά τμήματα της Βουλής τα “δύσκολα” νομοσχέδια για ΔΕΗ και αιγιαλό

Στα θερινά τμήματα της Βουλής αναμένεται τα κατατεθούν τα “δύσκολα” νομοσχέδια, τα οποία θα φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και αφορούν τη “μικρή ΔΕΗ”, τη μεταρρύθμιση για την αγορά λιανικής στο φυσικό αέριο, αλλά και τον Αιγιαλό, τα οποία, μάλιστα, είναι στη λίστα με τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή από τις αρχές Απριλίου “πάγωσε”, λόγω των ευρωεκλογών, θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο τεστ αντοχής για την κυβέρνηση, καθώς έχουν εκφραστεί εσωτερικές αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κρατήσει επιθετική στάση.
Από τον Μάρτιο, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στους νομούς της Κοζάνης, και της Φλώρινας, όπου υπάρχουν μονάδες της ΔΕΗ, είχαν ενημερώσει τον αρμόδιο υφυπουργό Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου όταν τους παρουσίασε το νομοσχέδιο για δυσκολία ψήφισης του. Οι αντιδράσεις, πάντως, είναι πολλές και από τοπικούς φορείς και από την Εκκλησία. Μάλιστα, το Μάρτιο, ο Μητροπολίτης Φλωρίνης- Πρεσπών & Εορδαίας Θεόκλητος είχε αποστείλει επιστολή στους κ.κ. Στουρνάρα και Μανιάτη, εκφράζοντας ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα πώλησης της Μικρής ΔΕΗ, για το ενδεχόμενο να διακοπεί η καταβολή ανταποδοτικών τελών στους ενεργειακούς ΟΤΑ όπως και για τον κίνδυνο που εγκυμονεί για τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού. Η ΓΕΝΟΠ, επίσης, καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι ικανοποίησε τις απαιτήσεις των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων με την κατάθεση του σχεδίου νόμου «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας», την απόσχιση δηλαδή του 30% του παραγωγικού δυναμικού , των υπηρεσιών και της λειτουργίας της ΔΕΗ αλλά και των πελατών της.
Σημειώνεται ότι εμπόδια στην πώληση του 66% των υποδομών και του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ δημιουργούν οι συνδικαλιστές, με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και με την οποία ζητούν να κριθεί ο διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί αντισυνταγματικός, παράνομος και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει, επίσης, να προωθήσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο, με κατάργηση του μονοπωλίου των τοπικών ΕΠΑ στην προμήθεια καταναλωτών. Το νομοσχέδιο θα περιέχει τις λεπτομέρειες για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διαχείρισης δικτύου και εμπορίας των τριών Εταιρειών Παροχής Αερίου (Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία), με τα ανταλλάγματα που θα εισπράξουν ως αποζημιώσεις. Οι τρεις ΕΠΑ θα πρέπει μέχρι την 1η Ιουλίου 2015 να «σπάσουν» στα δύο, χάνοντας πλέον το μονοπώλιο που μέχρι σήμερα.
Επίσης, θα πρέπει να επικυρωθούν από τη Βουλή οι συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο, οι οποίες είναι στη τελική φάση για να λάβουν τη μορφή νομοσχεδίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα έχει κατατεθεί μέχρι μέσα Ιουνίου.

Πηγή: http://www.newmoney.gr/article/53649/i-energeia-paei-voyli#ixzz33TFJqx59

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου