.

Το καυτό χαρτοφυλάκιο της νέας - «παλιάς» ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ - Τι γίνεται με τη "Μικρή ΔΕΗ"

Μια καυτή ατζέντα στο μέτωπο της ενέργειας έχει μπροστά της τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση, με όλα τα μεγάλα θέματα ανοικτά, από τη ψήφιση της Μικρή ΔΕΗ τον Ιούνιο και τη προκήρυξη του πρώτου γύρου παραχωρήσεων για τα πετρέλαια τον Ιούλιο μέχρι τις δημοπρασίες NΟΜΕ το φθινόπωρο.

Το καυτό αυτό χαρτοφυλάκιο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι μέχρι τώρα χειρισμοί τους σε κρίσιμα θέματα θεωρήθηκαν θετικοί (π.χ.φωτοβολταϊκά, ανάδειξη των πετρελαίων σε πρωτεύων θέμα), είναι και οι λόγοι για τους οποίους το ενεργειακό δίδυμο Μανιάτης-Παπαγεωργίου παρέμεινε αμετακίνητο στο ΥΠΕΚΑ.
Το όνομα πάντως της υποψήφιας ευρωβουλευτού Νίκης Τζαβέλλα και γνώστη των διεθνών ενεργειακών είχε «παίξει» κάποια στιγμή (σσ : χωρίς ωστόσο η διαρροή να προέρχεται από το Μαξίμου, όπως λένε οι γνωρίζοντες) και χωρίς να γίνει σαφές πως η παρουσία της θα κόλλαγε στο τελικό σχήμα.
Πόσο μάλλον όταν ο Μανιάτης εμφανιζόταν αμετακίνητος -άλλωστε το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει εξαρχής σαφές ότι θα διατηρήσει το υπουργείο- ο δε, Παπαγεωργίου έχει τη δική του ατζέντα, έξω από το αντικείμενο της κας Τζαβέλλα (ΑΟΖ, κλπ).
Ειδικά στην περίπτωση του υφυπουργού ΠΕΚΑ, μπροστά του βρίσκονται θέματα στα οποία έχει δουλέψει τόσο σε τεχνικό όσο και σεπολιτικό επίπεδο (σσ: οι ισορροπίες με τους βουλευτές των ενεργειακών νομών), όπως η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη Μικρή ΔΕΗ, ένα από τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιουλίου, το οποίο θα ξεκινήσει να συζητείται στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής, τηνεπόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα.
Στον τελευταίο, με εξαίρεση το κούρεμα των φωτοβολταικών όπου «πλήγωσε» τόσο αριστερούς όσο και δεξιούς, πιστώνεται ότι μέχρι τώρα δεν έχει πάρει αντιλαϊκά μέτρα, καθώς κατάφερε να παγώσει τιςαυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και να περιορίσει τις αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ. Του πιστώνεται επίσης ότι συμμάζεψε τα χρέη της αγοράς, η συμβολή του στη συμφωνία με τον TAP, και ότι ξεπέρασε το σκόπελο του κουρέματος στα φωτοβολταϊκά -τη μοναδική περίπτωση όπου κινδύνεψε να καεί πολιτικά - επιτυγχάνοντας να μην χτυπηθούν ανισομερώς οι παραγωγοί.
Μπροστά του βρίσκονται επίσης οι δημοπρασίες NOME το φθινόπωρο που φιλοδοξούν να αλλάξουν το σημερινό σκηνικό στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς επίσης η κατάργηση και αναμόρφωση των μεταβατικών μηχανισμών ΑΔΙ (αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος) καιΜΑΜΚ (μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους), θέματα για τα οποία οι προτάσεις της ΡΑΕ είναι έτοιμες.
Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για ένα νευραλγικό πόστο, το οποίο εμπλέκεται με επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που ισχύει φυσικά και για τον πολιτικό του προϊστάμενο Γιάννη Μανιάτη.
Πρόκειται για ένα προβεβλημένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που διατηρεί επαφές τόσο με την παλιά όσο και με τη νέα φουρνιά του κόμματος, και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης τόσο του Ευ. Βενιζέλου όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.
Πήρε από το 2010 πάνω του το θέμα των πετρελαίων, ζήτημα στο οποίο είχε εξαρχής τη στήριξη Παπούλια. «Προχώρα, είμαι μαζί σου», του είχε πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2010, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΚΑ κατά την ομιλία του το Μάιο στη διάρκεια της τελετής υπογραφής των συμβάσεων για Πατραϊκό, Κατάκολλο και Ιωάννινα.
Τι έρχεται
Του πιστώνεται η δουλειά που έχει κάνει στα πετρέλαια, ότι είναι γνώστης των πραγμάτων, και συνομιλητής μεγάλων ομίλων, συνεπώς η παραμονή του στο υπουργείο δεν αποτέλεσε έκπληξη.
Ειδικά μάλιστα αυτή την περίοδο ο Μανιάτης δύσκολα θα μπορούσε να μετακινηθεί καθώς βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν από την προκήρυξη του πρώτου μεγάλου γύρου παραχωρήσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογοναθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη.
Το χρονοδιάγραμμα αναφέρει ότι μέσα στον Ιούνιο, η μικρή ομάδα τουΥΠΕΚΑ και της PGS θα καταλήξουν στο πόσα και ποια οικόπεδα θα κοπούν προκειμένου να βγουν στον διαγωνισμό.
Της απόφασης για τη χάραξη θα προηγηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το ΕΛΚΕΘΕ, προκειμένου να αποφευχθούν εκ των προτέρων προστατευόμενες περιοχές.
Προτελευταίο βήμα θα είναι όταν στα τέλη Ιουνίου παρουσιαστούν στο Λονδίνο ενώπιον στελεχών της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας τα οικόπεδα που πρόκειται να προκηρυχθούν, μεταξύ των οποίων αναμένεται να είναι και κάποια της Νότιας Κρήτης.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου