.

Καύσιμα στα νησιά με δικά της τάνκερ θα μεταφέρει η ΔΕΗ, τι προβλέπει το νέο της καταστατικό

Καύσιμα στα νησιά με δικά της τάνκερ για την τροφοδοσία των ντιζελοκίνητων ηλεκτροπαραγωγικών της μονάδων θα μεταφέρει από εδώ και στο εξής η ΔΕΗ.
Πρόκειται για μια από τις πολλές προωθούμενες αλλαγές στο καταστατικό λειτουργίας της επιχείρησης που θα τεθούν προς έγκριση στη γενική συνέλευση των μετόχων της, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιουνίου.

Το πρώτο τάνκερ θα μισθωθεί εντός των ημερών, και με την κίνηση αυτή η επιχείρηση αποσκοπεί στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων, αφού σήμερα το ντίζελ της το μεταφέρει ο ίδιος ο πωλητής του καυσίμου με δικά του σκάφη, και αμείβεται με το μίλι.
Ωστόσο, στο νέο καταστατικό δίνεται η δυνατότητα στη ΔΕΗ για «εκμετάλλευση ή διαχείριση ιδιόκτητων πλοίων ή πλοίων που ανήκουν σε τρίτους, υπό ελληνική ή ξένη σημαία με αποκλειστικό σκοπό τη μεταφορά υγρών καυσίμων».
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα στέλνει το σκάφος σε όλους τους προορισμούς που αυτή επιθυμεί, θα επιβαρύνεται μόνο με το καύσιμο χρήσης, και όταν το καράβι «κάθεται», θα μπορεί να το υπενοικιάζει.
Αν και κύκλοι της επιχείρησης υποστηρίζουν ότι το μέτρο αφορά μόνο τη μεταφορά ντίζελ για τις μονάδες της στα νησιά, εντούτοις στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν μελλοντικά η ΔΕΗ να εισέλθει και στην μεταφορά LNG, όπου έχουν ήδη κάνει άλλοι ηλεκτροπαραγωγοί με μονάδες φυσικού αερίου. Διαχείριση απορριμμάτων, εταιρείες ειδικού σκοπού
Με άλλες αλλαγές στο καταστατικό της, η ΔΕΗ καλύπτεται νομικά για τις νέες δραστηριότητες που έχει ήδη ξεκινήσει.
Η εταιρεία συμμετέχει για παράδειγμα μαζί με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στους διαγωνισμούς για τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής, ενώ έχει συστήσει μεικτή εταιρεία με την Damco του ομίλου Κοπελούζου για τη δημιουργία αλυσίδας καταστημάτων franchise με σκοπό την πώληση ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
Παρέχεται έτσι η δυνατότητα στη ΔΕΗ για «μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και αποβλήτων, περιλαμβανομένης και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από απόβλητα». Παρέχεται επίσης η δυνατότητα «της συμμετοχής της σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, καθώς και της ίδρυσης ή συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών ειδικού σκοπού».
Άλλες αλλαγές στο καταστατικό της επιχείρησης, αφορούν στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών, στην πώληση πρώτων υλών, καθώς και στην έγκριση της παροχής εγγυήσεων που έδωσε τον Απρίλιο για ομολογιακά δάνεια σε θυγατρικές εταιρείες (ΑΔΜΗΕ 337 εκατ. ευρώ) κ.ά.
Στη γενική συνέλευση θα προταθεί και η κατάργηση της ειδικής γενικής συνέλευσης που εκλέγει τα δύο μέλη του Δ.Σ., τα οποία εκπροσωπούν τους μετόχους μειοψηφίας καθώς μετά τη μεταβίβαση του 17% των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ, το ελληνικό δημόσιο με 34% δεν συνιστά «μέτοχο πλειοψηφίας».

Πηγη: energypress.gr Συνοδευτικά αρχεία ΔΕΗ - Θέματα 12ης Γενική Συνέλευση 20/6/2014

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου