.

Πρώτα ο μηδενισμός του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ και μετά αλλαγές στο new deal

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, μετά την εφαρμογή του νόμου 4254 (τον οποίο έχει παγιωθεί να ονομάζουμε newdeal) φαίνεται ότι ο στόχος που είχε η κυβέρνηση, δηλαδή να μηδενιστεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, θα επιτευχθεί. Όταν επιτευχθεί ο στόχος, για τον οποίο ως γνωστόν υπάρχουν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών, αλλά και υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε και μόνον τότε μπορούν να εξεταστούν αλλαγές οι οποίες θα εξισορροπούν πιθανές «ακρότητες», αστοχίες ή αδικίες στην αντιμετώπιση επιμέρους κατηγοριών επενδυτών ή επιμέρους τεχνολογιών ΑΠΕ.

Αυτή είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, η φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και ειδικότερα ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας κ. Παπαγεωργίου, τα αιτήματα των φορέων των ΑΠΕ σχετικά με την εφαρμογή του new deal.
Ο κ. Παπαγεωργίου έχει συναντηθεί το τελευταίο διάστημα με φορείς των ΑΠΕ που εκπροσωπούν όλους ή κάποιους από τους επενδυτές (φωτοβολταϊκά πάρκα, αιολικά, φωτοβολταϊκά σε στέγες κ.λπ.), ενώ είναι γνωστό ότι έχουν καταρτιστεί από κάποιους φορείς και τεχνικές μελέτες για τα αποτελέσματα εφαρμογής του νόμου 4254. Οι υπηρεσίες του υπουργείου φέρονται μάλιστα να έχουν πειστεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο νόμος οδήγησε σε ασύμμετρη και άδικη επιβάρυνση ορισμένων κατηγοριών επενδυτών έναντι κάποιων άλλων ή ότι η επιχειρηματική βιωσιμότητα κάποιων επενδυτών είναι οριακή. Χαρακτηριστική αστοχία θεωρείται για παράδειγμα η αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν όσοι έχουν ενισχυθεί από τον αναπτυξιακό νόμο ή – ακόμα περισσότερο – όσοι έχουν ενταχθεί χωρίς να έχουν πάρει τις ενισχύσεις.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στις προθέσεις του κ. Παπαγεωργίου είναι η συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας από υπηρεσιακούς παράγοντες της αρμόδιας διεύθυνσης ΑΠΕ του υπουργείου, η οποία θα εξετάσει τις μελέτες των φορέων και θα συζητήσει με τους εκπροσώπους τους, ώστε να καταλήξει σε μια εμπεριστατωμένη εισήγηση για πιθανές αλλαγές που απαιτούνται. Ωστόσο οι αλλαγές αυτές, εάν πράγματι αποδειχθούν απαραίτητες, (στο πλαίσιο πάντα του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που είναι υπό διαμόρφωση), δεν πρόκειται να υιοθετηθούν πριν τελειώσει το 2014 και μηδενιστεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.
Το… καλό νέο βεβαίως είναι ότι το new deal λειτούργησε και όλα δείχνουν ότι πραγματικά στο τέλος του χρόνου θα έχει μηδενιστεί το έλλειμμα. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η προοπτική αλλαγών στο νόμο, δεν αίρει τις αμφισβητήσεις σε δικαστικό επίπεδο της ίδιας της νομιμότητας των παρεμβάσεων που επέφερε το new deal στις συμβάσεις των επενδυτών. Αντίθετα, τόσο οι «μικροί» επενδυτές με συντονισμό των συλλογικών φορέων τους, όσο και πολλοί από τους μεγάλους επενδυτές μεμονωμένα, προχωρούν σε προσβολή της νομιμότητας του νόμου σε εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου