.

Ομιλία της Ευγενίας Ουζουνίδου, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, για το θέμα της “μικρής ΔΕΗ”

Κύριε Πρόεδρε,

Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω την ομιλία μου με ένα σχόλιο για τα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Ρήγα προηγουμένως σχετικά με την Αριστερά. Λοιπόν, αυτοί που κυβερνούσαν τόσα χρόνια και μας έφεραν εδώ, αυτοί που δόμησαν ένα δημόσιο διαπλοκής και γραφειοκρατίας, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εγκαλούν την Αριστερά.
Η Αριστερά μια ζωή είναι στο δρόμο και, όταν μιλάει για το Δημόσιο, δεν εννοεί το Δημόσιο που έχουν φτιάξει αυτοί που κυβέρνησαν τόσα χρόνια. Μίλησε ο κ. Ρήγας για ιδεοληψίες και πολιτικά παιχνίδια, όταν όλη η κοινωνία, όλοι οι φορείς, όλοι οι εκπρόσωποι που δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησαν ομόφωνα απόσυρση του νομοσχεδίου.
Κυρίες και κύριοι,
Το σύνολο σχεδόν των φορέων, και μάλιστα φορείς που δεν πρόσκεινται πολιτικά στο ΣΥΡΙΖΑ, οι εκπρόσωποι των οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, ο τεχνικός κόσμος της χώρας, επιστημονικοί φορείς, παραγωγικοί φορείς, εκπρόσωποι των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καταδίκασαν εχθές στη συνεδρίασή μας το παρόν νομοσχέδιο και ζήτησαν την απόσυρσή του, προκειμένου να αποφευχθούν ολέθριες συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, χιλιάδες κόσμου βρίσκονται στο δρόμο διαμαρτυρόμενοι για το ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Δε μίλησαν για βελτιώσεις, αλλά για απόσυρση.
Πιστεύει λοιπόν κανείς από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ότι είναι δυνατόν 5, 6, 8 σημεία, που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση Σαμαρά Βενιζέλου και θα εισάγει ως βελτιώσεις ο αρμόδιος Υπουργός, να εκφράσουν τη βούληση της κοινωνίας και να άρουν τις αντιδράσεις;
Ό, τι κι αν συμπεριλαμβάνουν αυτές οι βελτιώσεις, δεν αναιρούν τη βασική φιλοσοφία αυτού του τερατουργήματος που επιχειρείται να πραγματοποιηθεί μέσω αυτού του νομοσχεδίου.
Αφουγκραστείτε την κοινωνία, αποσύρετε τώρα το νομοσχέδιο και προχωρήστε σε δημοψήφισμα.
Επιχειρηματολογήσατε δύο μέρες τώρα, και οι εισηγητές των 2 κομμάτων της συγκυβέρνησης, ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλισθούν ανταγωνιστικότερες και δικαιότερες τιμές ρεύματος.
Ανταγωνιστικότερη τιμή ρεύματος, άρα και φθηνότερη;
Πώς θα μειωθεί , με αυτά που κάνετε;
Φέρατε ως παράδειγμα τον ΟΤΕ, εγώ όμως σας φέρνω το παράδειγμα της Ολυμπιακής, που ανέφερε και ο Εισηγητής μας ο κ. Πετράκος. Να σοβαρευτούμε λοιπόν και να δούμε τα ουσιώδη. Πώς θα μειωθεί η τιμή, αφού χάνεται η οικονομία κλίμακας; Γνωρίζετε καλά ότι το τίμημα της φθηνής παραγωγής – για εμάς είναι ακριβή, να το σημειώσω – επέτρεπε στη ΔΕΗ να ασκεί κοινή τιμολογιακή πολιτική, ιδιαίτερα προς όφελος της νησιωτικής Ελλάδος, όπου το κόστος παραγωγής είναι πολλαπλάσιο του τιμολογίου πώλησης.
Έπεφτε έτσι ο μέσος όρος τιμής της κιλοβατώρας, ενώ τώρα με τη διάσπαση είναι δυνατόν να δημιουργηθεί οικονομία κλίμακας; Πού το έχετε δει αυτό;
Δεν είναι, κύριοι, αυτή η αγωνία ούτε της τρόικας, ούτε του ΔΝΤ, που στην τελευταία του έκθεση απαίτησε την επίσπευση των διαδικασιών του ξεπουλήματος.
Ο λόγος, που εγχώριοι και ξένοι όμιλοι έχουν βγάλει τα μαχαίρια ποιος θα κατασπαράξει τη ΔΕΗ, δεν είναι άλλος από τα 6 δισ. Ευρώ, ετήσιο τζίρο της εταιρείας και τα οποία θέλουν να ξεκοκαλίσουν χωρίς ίχνος επιχειρηματικού ρίσκου!
.
Επιχειρηματολογείτε ότι η πώληση της μικρής ΔΕΗ είναι απαραίτητη, για να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας.
Μα, κύριοι της συγκυβέρνησης, η απελευθέρωση έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια τώρα, με το νόμο 2414/96, επί Σημίτη, που προέβλεπε τη μετοχοποίηση και των σημαντικών ενεργειακών ΔΕΚΟ.
Η μετοχοποίηση της εταιρείας δεν έγινε με στόχο την ανάπτυξη και την ισχυροποίησή της, αλλά για την κάλυψη μέρους των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων και την ένταξή της στην ιδιωτική σφαίρα.
Μην αποκρύπτετε ότι ιδιώτες διαθέτουν 7 μονάδες, που έχουν 95% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μην αποσιωπάτε ότι οι ιδιωτικές μονάδες είχαν και συνεχίζουν να έχουν ειδικό προνομιακό καθεστώς, ώστε να διασφαλίσουν τα κέρδη τους, ενάντια σε κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού.
Από το 2003 δόθηκαν άδειες για θερμοηλεκτρικούς σταθμούς. Γιατί οι επενδυτές δεν προχώρησαν ποτέ; Γιατί δεν πήραν το επιχειρηματικό ρίσκο που σε μία οικονομία ελεύθερης αγοράς τους αναλογεί;
Μας είπε ο κ. υπουργός ότι πρέπει να είμαστε κι ευχαριστημένοι που επελέγη αυτός ο τρόπος ιδιωτικοποίησης- ξεπουλήματος λέμε εμείς-, γιατί με την απόσχιση και δημιουργία της νέας καθετοποιημένης εταιρείας το σύνολο των εσόδων, που θα προκύψουν, θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή ασφάλεια της Δ.Ε.Η. και θα βοηθήσουν το επενδυτικό της πρόγραμμα.
Ποιος ιδιώτης θα επέλεγε να πουλήσει 2700 MegaWatts, για να επενδύσει σε 660; Είναι ή δεν είναι αληθές ότι η ΔΕΗ για το 2013 πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους οκτακοσίων εκατομμυρίων ευρώ; Πόσα δισεκατομμύρια έχει επενδύσει η ΔΕΗ κ. Ζερβέ, μέσα στο διάστημα 2010-2013; Να μας πείτε, κύριοι της συγκυβέρνησης, γιατί δεν μπορεί να επενδύσει η ΔΕΗ, την οποία έχετε στραγγαλίσει και απομυζήσει.
Πράγματι, υπάρχουν πολλά και σοβαρά θέματα με τη λειτουργία της ΔΕΗ. Αυτή τη στιγμή, όμως, δε συζητάμε για αυτό. Δεν συζητάμε για τη λειτουργία της ΔΕΗ και την αναδιάρθρωσή της, η οποία πρέπει να γίνει. Συζητάμε για τελείως διαφορετικό πράγμα, που αφορά στην ασφάλεια και στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Μας είπε ο κ. υπουργός ότι κατά 30% στο σύνολο των χαρακτηριστικών, στο σύνολο των παραμέτρων, που προσδιορίζουν τη δομή της συγκεκριμένης δράσης: 30% του παραγωγικού δυναμικού όμοια κατανεμημένο, όπως είναι το εναπομένον 70%, 30% των πελατών, 30% των εργαζομένων, 30% των δανείων, 30% του συνόλου της δράσης της υφιστάμενης σήμερα Δ.Ε.Η. Και προφανώς, και το 30% και των υποχρεώσεων έναντι τρίτων της συγκεκριμένης εταιρείας. Μας είπε ταυτόχρονα ότι διατηρείται το λιγνιτικό τέλος και να μην ανησυχούν οι τοπικές κοινωνίες.
Έτσι λέτε κ.υπουργέ; Το λιγνιτικό τέλος είναι η μόνη υποχρέωση της ΔΕΗ στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας, στον τόπο μου στη Δυτική Μακεδονία;
Οι υποχρεώσεις αφορούν:
• Την αποκατάσταση των εξαντλημένων ορυχείων, συμβατική υποχρέωση που θα απαιτήσει γύρω στα 110 εκατ.ευρώ τα επόμενα 40 χρόνια,
• Τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών, για την εύρυθμη λειτουργία της εξορυκτικής δραστηριότητας, που θα ξεπεράσουν σε κόστος τα 500 εκ. ευρώ.
• Το θεσμοθετημένο ανταποδοτικό τέλος λιγνίτη της τάξης των 20 εκ. ευρώ,
• Τη λειτουργία και διεύρυνση της τηλεθέρμανσης των αστικών κέντρων
• Το Κόστος απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων, στα 130 εκ. ευρώ
Περιλαμβάνουν επίσης
• Τις αποξηλώσεις ή την επαναχρησιμοποίηση των ΑΗΣ, όταν παύσει η λειτουργία τους,
• Την αξιοποίηση και χρήση από την τοπική κοινωνία των υδάτων των υδροηλεκτρικών έργων,
• Τη χρηματοδότηση συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου της μεταλιγνιτικής περιόδου, την υποστήριξη της περιοχής για την ομαλή μετάβαση, την υποχρέωση καταβολής Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης.
Για όλα τα ανωτέρω καμία αναφορά, καμία κοστολογημένη υποχρέωση του ιδιώτη δεν περιγράφεται στο παρόν νομοσχέδιο. Και ο κ. υπουργός περιορίστηκε να υποσχεθεί το λιγντικό τέλος.
Επιπλέον για το άρθρο 1, στο οποίο αναφέρθηκα, έχω ένα ερώτημα:
Εκ της προχειρότητας ή εκ του πονηρού δε γίνεται καμία αναφορά στα δύο φράγματα,
της Παπαδιάς για το Σταθμό Μελίτης και της Γρατινής για την ύδρευση του Σταθμού Κομοτηνής, χωρίς τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι Σταθμοί ;
Τι γίνεται με τα φράγματα αυτά; Με τις λίμνες τους, τους αγωγούς μεταφοράς ύδατος και τον υδραυλικό εξοπλισμό τους;
Σημειώνω ότι τα φράγματα αυτά βρίσκονται σε απόσταση περίπου 10 χιλιόμετρων από τους σταθμούς και χρησιμοποιούνται και για τις αρδευτικές και τις ανάγκες ύδρευσης των όμορων περιοχών.
Κυρίες και κύριοι,
Εκχωρείτε τα φράγματα και τα ποτάμια, τις λίμνες και τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Πείτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και τους αγρότες.
Τι εκχωρείτε; Την αλήθεια. Μην λέτε ψέματα.
Οι λίμνες, τα ποτάμια και 200 μέτρα από τις παρόχθιες οδούς ανήκουν στη ΔΕΗ. Είναι ιδιοκτησία της ΔΕΗ μετά τη μετοχοποίησή της και δεν προορίζονται μόνο για χρήση. Είναι ιδιοκτησία. Όπως και τα εδάφη στο λεκανοπέδιο. Όλο το λεκανοπέδιο είναι 250.000 περίπου στρέμματα και πάγιο αίτημα βεβαίως όλων των κατοίκων της περιοχής είναι η επαναπόδοσή τους στην τοπική κοινωνία, όπως προέβλεπε ο νόμος αρχικά, διότι μετά τη μετοχοποίηση άλλαξε ο νόμος, δηλ., ενώ έως το 2001 μετά την εξόρυξη και αποκατάσταση με βάση τον ισχύοντα νόμο έπρεπε αυτά τα εδάφη να επιστρέψουν στο Δημόσιο ή στην τοπική κοινωνία, ανάλογα πού ήταν η έκταση, τώρα, μετά τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, είναι ιδιοκτησία της ΔΕΗ. Ρωτώ εγώ. Υπάρχει ιδιώτης που θα δώσει τη γη στο Δημόσιο ή στην τοπική κοινωνία;
Ακολουθούν και άλλα πράγματα. Για τις απαλλοτριώσεις. Σε όσες απαλλοτριώσεις έχουν γίνει έως σήμερα, η ΔΕΗ βάσει της νομοθεσίας έδιδε το αντίτιμο, δηλαδή την αποζημίωση. Τι θα γίνει; Θα την δώσει ο ιδιώτης; Πού φαίνεται αυτό; Θα έρθετε με νόμο, κύριοι, διότι κάτι τέτοια διαβάσαμε, θα έρθετε με νόμο να τα χρεωθεί το Δημόσιο;
Δύο ακόμη σημεία. Είπε στην εισήγησή του ο κος Σκρέκας ότι το τέλος των μη διασυνδεδεμένων νησιών το χρεώνονται όλοι οι πολίτες.
Η νέα εταιρεία δε θα πάρει 30% των καταναλωτών των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Αυτό το τέλος λοιπόν που θα χρεώνεται ο καταναλωτής θα αποδίδεται από την εταιρεία στη ΔΕΗ; Δεν έχουμε δει καμία πρόνοια. Απαντήστε μας. Τι λέει η διοίκηση της ΔΕΗ επ’ αυτού;
Αντί να προετοιμάσετε μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδος, με έναν μεσοπρόθεσμο έστω ενεργειακό σχεδιασμό, εσείς νομοθετείτε, απειλώντας και πλήττοντας βάναυσα το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής μας, της Βορείου Ελλάδας και της χώρας συνολικά.
Σταθερά προχωράτε στο σχέδιό σας και το ολοκληρώνετε με το παρόν νομοσχέδιο.
Σταθερά απαξιώνετε το ανθρώπινο υψηλής εξειδίκευσης επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ. Δεν προσλαμβάνετε εργαζόμενους σε ορυχεία και ατμοηλεκτρικούς σταθμούς.
Τις επιτακτικές ανάγκες καλύπτετε με ανειδίκευτους συμβασιούχους, των οποίων κινδύνευσε η σωματική ακεραιότητα με εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν στην περιοχή και τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Και προσπαθείτε να χρυσώσετε το χάπι, υποσχόμενος ο Υπουργός ότι για 5 έτη οι εργαζόμενοι που θα αναγκαστούν να πάνε στη νέα εταιρεία θα έχουν τα ίδια δικαιώματα.
Αυτό και εάν είναι, μέγα ψέμα. Είναι μέγα ψέμα, κύριοι, διότι οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να γίνει η καταγγελία, αλλά, ας πούμε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα – το νομοθετούμε με τέτοιο τρόπο που δεν μπορεί να γίνει τίποτα, πέρα από αυτό, ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων της ΔΕΗ είναι περίπου 49 ετών, διότι έχει να κάνει προσλήψεις η ΔΕΗ εδώ και πέντε χρόνια, κυρίες και κύριοι. Μετά τα πέντε χρόνια, εάν υποθέσουμε ότι αυτό εξασφαλίζεται, τι θα γίνει; Ο 54χρονος πού θα βρει δουλειά; Τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι; Όπως χρυσώνετε το χάπι, όταν μειώνετε από τέσσερις μήνες σε έξι μήνες την παραμονή των 2 εκατομμυρίων καταναλωτών της ΔΕΗ που θα εξαναγκάσετε να πάνε στη νέα εταιρεία.
Καταληκτικά κύριοι,
Δεν έχετε ενεργειακό σχεδιασμό, δεν μπορείτε να απαντήσετε ποιο θα είναι το μίγμα καυσίμου την επόμενη δεκαετία.
Νομοθετείτε διαρκώς διάσπαρτα στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, των ιδιωτικοποιήσεων, των εξυπηρετήσεων των συμφερόντων των εγχώριων και ξένων πολυεθνικών ομίλων, καταρρίπτοντας κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού που τόσο σας αρέσει να επικαλείσθε.
Μας είπατε, επίσης, ότι θα διασφαλίσετε όλες τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ, τον τοπικό πόρο, τις εργασιακές σχέσεις.
Δηλαδή θα λειτουργήσει η ιδιωτική επιχείρηση με τους όρους μιας εταιρείας ΔΕΚΟ;
Θα ισχύσει π.χ. το καθεστώς των προσλήψεων των ΔΕΚΟ (1 πρόσληψη έναντι 5 αποχωρήσεων);
Δε θα κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις, όπως αυτή θα επιλέξει;;
Μπορείτε να το κάνετε αυτό; Διότι, εάν η εναπομένουσα ΔΕΗ θα λειτουργεί με όρους ΔΕΚΟ και με τους περιορισμούς που ορίζονται από τον νόμο και η ιδιωτική επιχείρηση με τους όρους ιδιωτικής επιχείρησης, πού είναι ο ελεύθερος ανταγωνισμός που ευαγγελίζεστε; Πώς θα εξασφαλίσετε τον υγιή ανταγωνισμό; Δεν θα είναι αθέμιτος ανταγωνισμός;
Η ΡΑΕ μας είπε, επίσης, ότι δεν έχετε ενεργειακό σχεδιασμό και δεν μπορείτε να απαντήσετε ποιο θα είναι το μείγμα καυσίμου την επόμενη δεκαετία. Υιοθετείτε τη χείριστη επιλογή, στο θέμα του ανταγωνισμού της αγοράς ενέργειας.
Τέλος, αφουγκραστείτε, κύριοι της κυβέρνησης, την κοινωνία, πάψτε να αδιαφορείτε, όπως έχετε μέχρι σήμερα αδιαφορήσει για προτάσεις θεσμικών φορέων, όπως του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, των οργάνων της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, των τοπικών κοινωνιών, των παραγωγικών φορέων.
Το θέμα είναι ότι ολόκληρη η περιοχή μας και όλη η Ελλάδα αντιτίθεται σε αυτό το νομοσχέδιο. Δεν έχετε τη νομιμοποίηση να το περάσετε και θα πρέπει να το αποσύρετε τώρα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου