.

Σε υψηλούς τόνους πέρασε από την Επιτροπή το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ

Με την ψήφιση του, κατά πλειοψηφία, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», η συζήτηση του οποίου ξεκινά αύριο το απόγευμα στο Α΄ Θερινό Τμήμα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.
Η συνεδρίαση διεξήχθη και πάλι σε υψηλούς τόνους, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται της νομοθετικής της πρωτοβουλίας και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει στην πώληση του 30% της ΔΕΗ.


Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας στις αιτιάσεις περί ξεπουλήματος και διάλυσης της ΔΕΗ, έκανε λόγο για «εκπληκτικά επιθετική ρητορική του, με βαθύτατα εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά».

«Κραυγές, συνθήματα, δημαγωγίες και λαϊκισμοί υπάρχουν μόνο στην ανυπαρξία επιχειρημάτων και στην αδυναμία τεκμηρίωσης τους» ανέφερε ο κ. Μανιάτης.

Παράλληλα, αντικρούοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την επιστράτευση, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αδιαφορήσει τόσο στην απόφαση δικαιοσύνης που κήρυξε παράνομη και καταχρηστική την απεργία, όσο και στην ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ που κήρυξε πορτοκαλί συναγερμό.

Ακόμα, ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι οι μονάδες που μπήκαν στην «μικρή ΔΕΗ» δεν περιλαμβάνουν νησιά, τόνισε ότι όλα τα χρήματα από την ιδιωτικοποίηση θα πάνε για ενίσχυση του ταμείου της ΔΕΗ και δεν θα τα πάρει κανένας δανειστής ή το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ, διαβεβαίωσε ότι το οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο και όλες οι κοινωνικές δομές για φθηνό ή δωρεάν ρεύμα θα συνεχιστούν καθώς είναι επιλογή και απόφαση της κυβέρνησης και δεν εξαρτάται από κανένα πάροχο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε «τερατούργημα» το νομοσχέδιο και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την επιστράτευση.

«Επιβάλατε ένα ωμό κυνικό αυταρχισμό. Αυθαιρετείτε και δημιουργείτε καταστάσεις ανωμαλίας στη χώρα. Στην ουσία με την επιστράτευση καταργείτε το δικαίωμα της απεργίας. Υπάρχει αντιδημοκρατική εκτροπή. Η Βουλή καταργήθηκε. Έχουμε μια μνημονική τροϊκανή δικτατορία την οποία υπηρετεί μια παραδομένη κυβέρνηση. Αυτό το νομοσχέδιο εμείς δεν το αναγνωρίζουμε, θα το ακυρώσουμε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λαφαζάνης.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προστατεύει συνδικαλιστικά πελατειακά συμφέροντα του» και υποστήριξε ότι «ο λόγος του είναι προσχηματικός, τον χρησιμοποιεί ως «πρόβα τζενεράλε» για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, βάζοντας την χώρα σε μακρά προεκλογική περίοδο».

Αυταρχική και αναιτιολόγητη, που αφήνει έκθετη την κυβέρνηση, χαρακτήρισε την επιστράτευση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος. Παράλληλα, έκανε λόγο για «νομοσχέδιο-έγκλημα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της ΚΟ, Παναγιώτης Ρήγας, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να συμμετέχει ουσιαστικά και με επιχειρήματα σε ένα διάλογο ουσίας αλλά αρκείται στο να παραχαράσσει την αλήθεια.

Ειδικότερα, ο κ. Ρήγας κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί νομικίστικα επιχειρήματα για την επιστράτευση τονίζοντας ότι η απόφαση της κυβέρνηση ήταν καθαρά πολιτική για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Επίσης, ο κ. Ρήγας χαρακτήρισε καινοφανές το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει το νομοσχέδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το νομοσχέδιο στηρίζεται από την πλειοψηφία των βουλευτών της. Αυτή η Βουλή προήλθε από εθνικές εκλογές. Η αρχή της δεδηλώμενης υπάρχει και δεν ανατρέπεται ούτε με δημοψηφίσματα ούτε με δημοσκοπήσεις».

Ακόμα, ο κ. Ρήγας υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα που ζητά η αντιπολίτευση μέσα από ετερόκλητες συμμαχίες δεν έχει στόχο να αποφανθεί ο ελληνικός λαός αλλά είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

Κλείνοντας ο κ. Ρήγας τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστούν στην πράξη όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης γιατί όπως είπε, μόνο τότε θα πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι δεν κάνουμε μετέωρα βήματα.

Με επιστολές τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, τόσο η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή όσο και ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος, δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο και επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Η eιδική αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, επανέφερε το αίτημα του κόμματος της προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, να καταθέσει στην Επιτροπή τόσο τον πίνακα με τους μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΗ όσο και της βελτιωτικές αλλαγές.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, κατηγόρησε την συγκυβέρνηση ότι απέναντι στον δίκαιο αγώνα τον εργαζομένων, εφαρμόζει τη συνηθισμένη πρακτική της, του αυταρχισμού και της επιστράτευσης, καταργώντας έτσι όλο το πλαίσιο των δημοκρατικών ελευθεριών τους.

O εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Βουλευτών Νίκος Σταυρογιάννης έκανε λόγο «για μεγάλο σκάνδαλο που προωθεί η κυβέρνηση με τον κατακερματισμό και τη διάλυση της ΔΕΗ ως δώρο στα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος, τόνισε ότι είναι σκόπιμο να κατατεθεί ο συνολικός σχεδιασμός της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια αλλά και να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση ότι τα χρήματα από την διαγωνιστική διαδικασία, θα πάνε για επενδυτικά προγράμματα της επιχείρησης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου