.

Κέντρο Διάδοσης Τεχνολογίας, η Κοζάνη πετάει στο μέλλον

Από την Καθημερινή...
Ενα δυναμικό κτίριο από γυαλί και μέταλλο, που έχεις την αίσθηση ότι αναδύεται από το έδαφος, είναι το «χαρτί» της Κοζάνης για την ανανέωση της αρχιτεκτονικής ταυτότητας της πόλης τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για το Κέντρο Διάδοσης Τεχνολογίας (ΚΔΤ) που έχει χωροθετηθεί στη λεγόμενη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης, μια ζωντανή περιοχή τρία χιλιόμετρα δυτικά της πόλης, στην οποία φιλοξενούνται, ανάμεσα σε άλλα, το Πανεπιστήμιο και η έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Ηταν ένα στοίχημα της απερχόμενης δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα και με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται να κερδίζεται καθώς το έργο εντάσσεται στο νέο ΕΣΠΑ με προοπτική να παραδοθεί για χρήση στο τέλος του 2016. Η μελέτη εφαρμογής είναι έτοιμη (επίσης με πόρους του τρέχοντος ΕΣΠΑ) και την υπογράφει ο αρχιτέκτονας Θέμης Χατζηγιαννόπουλος, γνωστός και από το πρώτο βραβείο που κέρδισε (με τον Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη) στον διαγωνισμό ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη.
Αποστολή του Κέντρου Διάδοσης Τεχνολογίας είναι να αποκαλύψει την επιστήμη και την τεχνολογία που κρύβονται στην καθημερινή ζωή μέσα από μία περισσότερο ψυχαγωγική διάσταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. «Το κτίριο, ως κέντρο τεχνολογίας, όφειλε να φέρει στον σχεδιαστικό του γονότυπο μια σειρά εννοιών», σημειώνει ο Θέμης Χατζηγιαννόπουλος, δηλαδή μέσω του αρχιτεκτονικού αποτελέσματος να αναδεικνύονται, όχι με τρόπο απλοϊκό και γραφικό, αλλά χρηστικό και δημιουργικό, νοήματα πολλαπλών επιπέδων-αναγνώσεων σχετικά με τη χρήση, το περιεχόμενο και τη γεωγραφική θέση του κτιρίου».
Το κτίριο «αναδύεται» ως πολύτιμος λίθος από τη γη, αναδεικνύοντας κατά μία έννοια τη σχέση της Κοζάνης με την πλούσια ενεργειακή και τεχνολογική της ιστορία. Η γεωμετρία της κάτοψης και της μορφής προκύπτει από το «τρίγωνο του Πυθαγόρα», εύρημα που πέραν των θεωρητικών προεκτάσεων αποτελεί και τη μέθοδο επίτευξης μιας «καθαρής» γεωμετρίας που απλοποιεί δραστικά την κατασκευή της ισχυρής φόρμας που διαθέτει το κτίριο. Το Κέντρο Διάδοσης Τεχνολογίας Κοζάνης, προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ θα διαθέτει χώρους μόνιμων, περιοδικών και υπαίθριων εκθέσεων, αίθουσα προβολών και χώρους εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου