.

Συνέδριο της Εταιρείας Δυτικομακεδονικών Μελετών: «Η Δυτική Μακεδονία στους Νεότερους Χρόνους»,

Το Α΄ Συνέδριο Ιστορίας Δυτικής Μακεδονίας, υπό τον τίτλο «Η Δυτική Μακεδονία στους Νεότερους Χρόνους» (15ος-20ος αι.) που διοργανώνει η «Εταιρεία Δυτικομακεδονικών Μελετών» σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ‒ Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών (Γρεβενά, 2-5 Οκτ. 2014), περιλαμβάνει ευρύ σύνολο θεμάτων που άπτονται της ιστορίας της περιοχής κατά τη νεότερη εποχή.Στο Συνέδριο συμμετέχουν 79 καταξιωμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές, αλλά και νέοι φερέλπιδες επιστήμονες καθώς και έμπειροι τοπικοί μελετητές, τόσο από τη Δυτική Μακεδονία όσο και από τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Αθήνα, αλλά και από την Τρίπολη της Πελοποννήσου.
Όλα τα θέματα χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία, χρήση ανέκδοτων πηγών ή από προσπάθεια νέας ερμηνείας γεγονότων, ώστε το Συνέδριο αναμένεται να αποτελέσει μεγάλη συμβολή στην έρευνα της τοπικής ιστορίας. Σημειωτέον, το Συνέδριο αποτελεί το μεγαλύτερο, και από θεματικής πλευράς σημαντικότερο, Συνέδριο που οργανώθηκε ποτέ στη Δυτική Μακεδονία, πολλώ μάλλον γιατί για πρώτη φορά η Ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας αντιμετωπίζεται συνολικά.
Βάσει των εισηγήσεων, θα παρουσιαστεί η Δημογραφική κατάσταση της Δυτικής Μακεδονίας από τον 15ο ως τον 20ο αιώνα εντός ενός ιστορικογεωγραφικού πλαισίου. Στη συνέχεια μελετώνται η Κοινωνία, η Οικονομία της περιοχής αλλά και η Διασπορά των Δυτικομακεδόνων σε Βενετία, Λειψία, Μολδοβλαχία, επίσης η Παιδεία, οι δάσκαλοι και τα σχολεία, το έργο των ιατροφιλοσόφων αλλά και των λογοτεχνών, οι Βιβλιοθήκες, οι συλλογές των χειρογράφων και εντύπων, καθώς και η Εκπαίδευση κατά τον 19ο με αρχές του 20ου αιώνα. Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στη μελέτη των πολιτικών γεγονότων στη Βαλκανική και τη Μακεδονία κατά το πέρασμα από τον 19ο αιώνα στους Βαλκανικούς πολέμους, καθώς και στην κατανόηση των εθνικών ανταγωνισμών. Μεγάλο μερίδιο του Συνεδρίου καταλαμβάνει η κοινωνία και η οικονομία κατά τον μεσοπόλεμο και η αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής. Η μελέτη των πολιτικών-στρατιωτικών γεγονότων συνεχίζεται με εισηγήσεις σχετικές με τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και τον Εμφύλιο, ενώ η τελευταία εισήγηση των πολιτικών γεγονότων αποτελεί άμεση μαρτυρία για τις εκλογές του 1963. Ξεχωριστή θεματική αποτελεί η πλούσια Λαογραφία και έρευνα των νοοτροπιών της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς επίσης και η παρουσίαση των αρχαιοελληνικών, ελληνιστικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της περιοχής σε σχέση όμως με την προβολή τους. Το συνέδριο κλείνει με ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη διαχείριση και ανάδειξη τόσο της πολιτιστικής όσο και της βιομηχανικής κληρονομιάς καθώς και της προώθησης της αγροτικής οικονομίας στο πλαίσιο μιας συνεργασίας και ισορροπίας μεταξύ οικονομίας και πολιτισμού. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα συνοψίσει ο πρόεδρος της Ε.ΔΥΜ.ΜΕ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου