.

Και η ΔΕΗ ετοιμάζεται για πιθανό μπλακ άουτ στο αέριο [ενίσχυση των λιγνιτικών συγκροτημάτων]

Εκτός από τους οικιακούς καταναλωτές, το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας με αέριο θα πλήξει και τον ευαίσθητο τομέα της ηλεκτροπαραγωγής καθώς περίπου το 13% της ζήτησης καλύπτεται από μονάδες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο (το 2013 το ποσοστό αυτό έφτανε μέχρι και το 26%).
Το τελευταίο διάστημα λοιπόν η ΔΕΗ προχωρά εντατικά σε εργασίες και επενδύσεις που αφορούν την βελτίωση της διαθεσιμότητας της λιγνιτικής παραγωγής. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που επαληθευτεί το δυσμενές σενάριο στη ρωσοουκρανική κρίση τότε εκτιμάται ότι σημαντικό μέρος των καταναλωτών που χρησιμοποιεί αέριο για θέρμανση θα στραφεί στο ρεύμα, άρα η ζήτηση ηλεκτρικού θα αυξηθεί. Ταυτόχρονα όμως και για καθαρά οικονομικούς λόγους, η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής οδηγεί σε ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους της εταιρείας, αφού υπάρχει σημαντικά χαμηλότερο κόστος παραγωγής ιδιαίτερα σε μια χρονική περίοδο που τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από τα 5,5 ευρώ ο τόνος.
Πώς προετοιμάζεται η ΔΕΗ απέναντι στο – μη πιθανό αυτή τη στιγμή – ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα στη ροή φυσικού αερίου προς τη χώρα μας; Ενισχύοντας τα λιγνιτικά της συγκροτήματα, ούτως ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν στο μεγαλύτερο δυνατό φορτίο καλύπτοντας πιθανή αύξηση της ζήτησης.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν η ΔΕΗ εκτός από τη μεγάλη επένδυση για την αποθείωση στο συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου (προϋπολογισμού 29,5 εκατ. ευρώ), προχωρά σε εργασίες συντήρησης, επενδύσεις και βελτιώσεις στα λιγνιτικά κέντρα του Αμύνταιου, του Αγίου Δημητρίου, της Καρδιάς, της Μελίτης, της Μεγαλόπολης και της Πτολεμαΐδας, με στόχο να βελτιωθεί η λειτουργία των μονάδων και να αυξηθεί η διαθεσιμότητά τους.
Για τις μονάδες αυτές μόνο τις τελευταίες εβδομάδες η ΔΕΗ έχει προχωρήσει ή σχεδιάζει να προχωρήσει σε επενδύσεις που ξεπερνούν τα 6,5 εκατ. ευρώ και αφορούν σε διάφορες εργασίες ή προμήθειες για την καλύτερη λειτουργία των μονάδων (ξεκινούν από συστήματα αυτοματισμού, καθαρισμούς, αντικαταστάσεις ή αναβαθμίσεις λεβήτων, υποστηρικτικές εργασίες, αποκατάσταση βλαβών κλπ).
Σημειώνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους η λιγνιτική παραγωγή κάλυψε το 48% της εγχώριας ζήτησης, ήτοι 11.549 GWh, καταγράφοντας αύξηση 6,9% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Εάν εξαιρεθούν οι εισαγωγές τότε οι λιγνίτες αντιπροσωπεύουν σταθερά πάνω από το 54% της ηλεκτροπαραγωγής.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός έχει θέσει ως στόχο να αυξηθεί η παραγωγή από τους λιγνίτες φέτος στις 25500GWh, ενώ οι βιομηχανικοί καταναλωτές (ΕΒΙΚΕΝ) ζητούν οι λιγνίτες να αυξήσουν την ετήσια παραγωγή τους στις 27500GWh.

Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου