.

Η Ευρωβουλή ζητεί ανατροπή σχεδίων συνεργασίας με Ρωσία

Να ακυρώσουν τις συμφωνίες που σχεδιάζουν με τη Ρωσία στον χώρο της ενέργειας, καλεί τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ψήφισμα που αναφέρεται στην κατάσταση στην Ουκρανία και στις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία, εγκρίθηκε από την ολομέλεια χθες (2014/2841) και είναι ένα μακροσκελές κείμενο, που υιοθετεί μια στάση έντονης καχυποψίας και επιθετικότητας απέναντι στη Ρωσία, αν και διακρίνει σημεία εκτόνωσης στην ουκρανική κρίση.
Το κείμενο τοποθετείται επί του συνόλου του ζητήματος της ουκρανικής κρίσης και των σχέσεων Ε.Ε. και Ρωσίας, επί των κυρώσεων, στις οποίες επιμένει, αλλά και για το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών, όπου ζητεί να δοθούν περισσότερα χρήματα και να επεκταθεί η στήριξη σε περισσότερα προϊόντα.
Στα ενεργειακά, χαρακτηρίζεται μείζονος σημασίας στόχος να «μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και από άλλα αυταρχικά καθεστώτα», και καλεί τα κράτη-μέλη να ακυρώσουν συμφωνίες που προγραμματίζουν με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα, κάνοντας ειδική αναφορά στον αγωγό South Stream.
Ορια
Το ψήφισμα δεν αρκείται σε αυτό, πάντως, αλλά καλεί την Ε.Ε. να αντιμετωπίζει τα δίκτυα μεταφοράς και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ως στρατηγικής σημασίας περιουσιακά στοιχεία και ως εκ τούτου να θέσει όρια στο ύψος της συμμετοχής που μπορούν να αποκτούν εταιρείες από τρίτες χώρες στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών από αυτούς τους νευραλγικούς τομείς, κάτι που αναφέρεται και στην εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από τη Socar. Ζητεί επίσης από το Συμβούλιο να υιοθετήσει, τον Οκτώβριο, ένα συνολικό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για τον επερχόμενο χειμώνα.

Πηγη: Καθημερινή

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου